Dobór drivera do żarówki led

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
munenori

Dobór drivera do żarówki led

Post autor: munenori »

Witam wszystkich
Dostałem taką oto żarówkę led,w której driver odszedł do wieczności:
Obrazek
teraz szukam do niej odpowiedniego drivera.
Wg połączeń oraz ilości diod muszę kupić driver 18V/max 360mA(6 rzędów po 6 led połączonych szeregowo,każda dioda 60mA.
Czy dobrze obliczyłem i czy taki driver będzie w porządku:
http://allegro.pl/led-driver-zasilacz-1 ... 64269.html
ptja

Post autor: ptja »

Jesteś pewien? Ja widzę 36, a coś chyba jest jeszcze w niewidocznej części?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A ja widzę wyprażone diody i ogólnie nieopłacalność całej operacji.

PS. To jest topologia 6s6p tak na marginesie ;)
Sometimes darkness can show you the light
munenori

ptja pisze:Jesteś pewien? Ja widzę 36, a coś chyba jest jeszcze w niewidocznej części?
W niewidocznej części jest tylko radiator,diod jest 36.

Bocian,lekko wyprażone są,ale świecą wszystkie,myślę że prąd 50mA w diodę im nie zaszkodzi.Z zasilacza regulowanego jest 17,94V spadku napięcia na całości,chyba driver 12-18V/300mA podejdzie do nich.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

munenori, zawsze podziwiałem ludzi, którym chce się reanimować takie konstrukcje :mrgreen: Odezwij się do mnie na PW, mam przetwornicę, która podejdzie pod te parametry zasilania.

PS. Wiesz dlaczego ta jedna płytka ma najbardziej wyprażone LEDy? Bezmyślni Chińczycy dają do jednej płytki zasilanie bezpośrednio z przetwornicy, reszta przez mostki przewodami. Ta płytka przyjmuje największy prąd, pozostałe mniejszy, z racji spadku napięcia na przewodach. Jeśli chcesz przedłużyć z lekka życie tej konstrukcji przenieś jedno z wyjść przetwornicy na inną, najlepiej skrajną płytkę (prądy będą się inaczej rozpływać).
munenori

Bocian pisze:munenori, zawsze podziwiałem ludzi, którym chce się reanimować takie konstrukcje :mrgreen: Odezwij się do mnie na PW, mam przetwornicę, która podejdzie pod te parametry zasilania.

PS. Wiesz dlaczego ta jedna płytka ma najbardziej wyprażone LEDy? Bezmyślni Chińczycy dają do jednej płytki zasilanie bezpośrednio z przetwornicy, reszta przez mostki przewodami. Ta płytka przyjmuje największy prąd, pozostałe mniejszy, z racji spadku napięcia na przewodach. Jeśli chcesz przedłużyć z lekka życie tej konstrukcji przenieś jedno z wyjść przetwornicy na inną, najlepiej skrajną płytkę (prądy będą się inaczej rozpływać).
Hm,trochę dla sportu,trochę dla wprawy,trochę dla rozrywki.
Zasilanie z drivera idzie właśnie do skrajnej płytki z diodami.
Przewody mam zamiar również wymienić,na silikonowe,grubsze od oryginalnych.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Zrób jak na rysunku poniżej, przenieś tylko zasilanie z + na skrajną płytkę. Przewodów nie ma sensu wymieniać dla takich prądów, możesz ewentualnie poprawić chińskie luty.
Obrazek
ODPOWIEDZ