Belka oświetleniowa COB do akwarium

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
leonek1987

Belka oświetleniowa COB do akwarium

Post autor: leonek1987 »

Witam
W związku z zakupem akwarium postanowiłem zbudować belkę oświetleniową opartą na diodach COB 10W zakupionych na Banggod
Light Chip
Light ColorWarm White / Pure White
Color Temperature (K) 3000-3500 / 6000-6500
Wattage (W) 10
Voltage (V) DC 9-12
Forward Current 1050 mA
Luminous Flux (lm) 900
Dimension(mm) 27mm x 18mm x 3mm
Package Included 1 X Light Chip
Posiadam już zasilacz od xboxa 175 watt który udało mi się okazyjnie wyrwać i teraz mam problem z podłączeniem. Zdolności manualne posiadam sprzęt szlifiersko wiertarski też. Największym problemem jest podłączenie żeby nie spalić i długo korzystać. Czy ktoś mógł by mi doradzić jak to zrobić? jakich sterowników lub rezystorów użyć. Diody chcę zamontować na aluminiowym ceowniku z możliwością dołączenia radiatora z wiatrakiem. Proszę o jakieś porady żeby też za bardzo nie dostał po kieszeni. Z góry dziękuję.
michal1

Post autor: michal1 »

Ile ma być tych diod?
leonek1987

myślę że pomieszane 4 ciepłe i 4 zimne
leonek1987

i jak by się dało zamontować jakąś regulację jasności
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W jaki sposób chcesz zrealizować regulację jasności, jakiś potencjometr, procesor?

Te diody, musisz zasilać prądem, tak więc potrzebujesz jakichś sterowników/przetwornic. Jest tego sporo, więc na razie nie podaję konkretnego typu.
Jeszcze jedno pytanie, jak chcesz to chłodzić, bo to 80W.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
leonek1987

Regulacja raczej za pomocą jakiegoś prostego układu najlepiej potencjometru i chyba przesadziłem z to ilością bo faktycznie wychłodzić 80 watt to już spory radiator i wiatrak musiał bym wzrokowo sprawdzić jak to będzie świecić na akwarium ale z 6 chyba nie było by już takiego problemu. Z tego co wyczytałem to do każdej diody trzeba sterownik i żeby nie mieć problemów z ciepłem można by dać jakiś o niższych parametrach. Do budowy planuję użyć coś takiego
https://www.piekarz.pl/pl/?item=33060
wypolerować w środku na lustro i zamknąć to plexi a od góry na mitach lub śrubkach dać jakiś inny radiator z wentylatorem
leonek1987

Witam
Pomoże ktoś?
romanz

Post autor: romanz »

Ciężko cokolwiek Tobie doradzić, jedyne wyjście to zbuduj i sprawdż. Za dużo zależy od warunków pomieszczenia w jakich stoi to akwarium (obieg powietrza-chłodzenie). W lato temperatura pokoju będzie wyższa jak zimą. Zrobiłem oświetlenie swojej "klitki na dwóch COB-ach 10 W, prąd ograniczony do 700 mA na diodę, radiator to 85 X 150 X 8 mm. temperatura klitki to 22 stopnie, radiatora 36 (chłodzenie pasywne-pełna moc). Jak będzie latem , kiedy temp. sięgnie do 30 stopni, albo wyżej, nie wiem, sprawdzę.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 kwie 2016, 17:22 przez romanz, łącznie zmieniany 2 razy.
leonek1987

Czy takie drivery wystarczą czy może poszukać innych
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... led-driver
http://eud.dx.com/product/jr-led-jr-led ... wOowfmLQdU
I czy jest możliwość założenia jakiegoś ściemniacza do tego zestawu? Odnośnie chłodzenia to planuję zrobić obudowę z cienkiej blachy aluminiowej i założyć dwa wolno obrotowe wiatraki z zasilaczy
fotorondo

Post autor: fotorondo »

romanz, zdjęcia wrzucaj na serwer światełkowy bo się burdel robi.
romanz

Podaj metodę to zaraz zmieniam, jak zobaczyłem jej rozmiar , próbowałem sam, ale miernie.
Wielka prośba do administratorów, nie mogę tego zmniejszyć. obiecuję poprawę.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 kwie 2016, 18:37 przez romanz, łącznie zmieniany 2 razy.
michal1

Post autor: michal1 »

romanz

Po kliknięciu w edytuj nie widzę tego załacznika. Proszę o usunięcie jego.
W porządku udało mi sie go usunąć.Przepraszam za zamieszanie.

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 036863.jpg

Teraz pewnie jest prawidłowo.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 kwie 2016, 20:38 przez romanz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Sterownik wybierz dowolny, przeznaczony do ledów tego typu. 99,99% daje w leda 100% prądu i regulacja zazwyczaj nie jest łatwa.

Jeden led 10W do pasywnego wychłodzenia potrzebuje radiatora z np. core i5 o standardowej grubości i zawieszonego na wolnym powietrzu równolegle do podłoża, tak aby powietrze swobodnie opływało żebra. Wówczas już radiator jest bardzo gorący i ręki na nim długo nie utrzymamy. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, jesli zablokujesz obieg powietrza od dołu a będziesz musiał w ten sposób uchronić ledy i radiator od wody która paruje.

Jak dla mnie, radiator który pokazałeś jest niewystarczający i za mało użebrowany. Musisz raz jeszcze całość przemyśleć i najlepiej pokierować się w stronę innych ledów. Te tanie 10W realnie osiągają 500 - 600 lumenów, gdzie z markowych w takiej sytuacji możesz osiągnąć 1000.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 kwie 2016, 18:42 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
leonek1987 pisze:Czy takie drivery wystarczą czy może poszukać innych
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... led-driver
Ten jest wystarczający, zapewni pełną moc każdej diody. Oczywiście, każda dioda musi mieć osobny driver.
Można też dorobić układ regulacji prądu, podałem rozwiązanie w mojej wersji oświetlenia akwarium.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ