Solarforce L2P czy Convoy M2?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Adak

Solarforce L2P czy Convoy M2?

Post autor: Adak »

Mam L2P z driverem 2.8A i diodą XM-L, reflektor OP. Fajnie zbudowana, z klipsem deep-carry fajnie siedzi w kieszeni, w ręku solidna.

Czy zyskam cokolwiek kupując M2 na XM-L2? Zachwyciły mnie te żeberka i zintegrowana podstawka pod diodę, ale... czy to naprawdę lepiej odprowadza ciepło od L2P? Można wpompować trochę więcej prądu niż w moje L2P, będzie więcej światła, ale co z tym ciepłem? Jak z budową - solidna?

Najbardziej interesowały by mnie opinie ludzików którzy mają obie, bo bezpośrednie porównania cyferek widziałem i... wiem, że nic nie wiem ;-)
andriu2233

Post autor: andriu2233 »

Nie mam L2P, ale z tego co sam kiedyś szukałem na ten temat to świecą bardzo podobnie. Jak chcesz zyskać np na zasięgu to zakup xp-l V6 i oskalpuj. Według mnie różnice między tymi latarkami będą niezauważalne. Tak samo zmiana prądu z 2,5A do 3,3 A będzie na świeżo naładowanym ogniwie bardzo mało widoczna. Na zasadzie może jest jaśniej a może nie. Po paru minutach świecenia już nie będzie już żadnej , nawet subtelnej różnicy w świeceniu.
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

Wybrałbym M2 lub M1
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
michal1

Post autor: michal1 »

Nie ma sensu kupować nowej jak ta Ci odpowiada. Będą prawie takie same.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

L2P z diodą XM-L miałem zaraz po UF-501 z diodą XR-E. Porównanie to ok 250lm vs 900lm. Po zakupie L2P byłem trochę rozczarowany, bo stara świeciła dalej mimo znacznie mniejszej mocy, także cyferki zostaw na boku. M2, M1 zaświecą delikatnie węziej i przez to podejrzewam, że przy 2,1A zaświecą podobnie daleko, jak L2P na 2,8A ale pomiędzy 2,1A a 2,8A jest niewielka różnica gołym okiem. Generalnie zyskasz cokolwiek tylko przy bezpośrednim porównaniu ale na co dzień możesz różnicy nie zauważyć żadnej.
Oczywiście mam na myśli L2P z poprawionym odprowadzaniem ciepła, bo fabryczna rzeczywiście może odstawać parametrami i żywotnością od poprawionej termicznie.
Adak

A co z odprowadzaniem ciepła? Cokolwiek się zyskuje, czy jednak osobna piguła, ale miedziana, jest lepsza?
michal1

Post autor: michal1 »

Jak są dobrze zmodowane to odprowadzaniem ciepła sobie nie zawracaj głowy. :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Fabryczna L2P na dropie D26 nie powinna pracować na prądzie > 1A. Jeśli ma poprawione odprowadzanie ciepła (blaszka miedziana, aluminiowa lub mosiężna dopasowana na styk pomiędzy pigułą a obudową) pozwala iść z prądem wyżej. Taki mod ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o żywotność diody a osiągi też będą zauważalne. Generalnie przy 2.8A po minucie głowica musi być wyraźnie ciepła przy tej wielkości latarki. Po ok 5 minutach powinna być już cała latarka mocno ciepła więc jeśli jest inaczej to trzeba by poprawić termikę.
Adak

L2P mam od Grega, pytanie jak można zmodować M2? Ale coś widzę że specjalnej różnicy in-plus nie będzie.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Jeśli jest od Grega to możesz spać spokojnie. W tym przypadku różnicy raczej łatwo nie zauważysz.
Gdyby była fabryczna to chłodzenie jest na miarę cytatu ministra Sienkiewicza, w kontekscie fikcyjnego istnienia państwa.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
ODPOWIEDZ