Czy jest sens poszukiwać innej lampki jak L2P?
Czy jest sens poszukiwać innej lampki jak L2P?
Witajcie,
Rok temu nabyłem lampkę na rower Solarforce L2P. Jestem bardzo zadowolony.
Ale, że w miarę jedzenia apetyt rośnie, czy jest coś lepszego do 200 zł ?
Mógłbym obecną lapkę sprzedać na allegro i kupić lepszą, mocniejszą. Zależałoby mi na tak dalekiej wiązce światła jak obecnie, ale aby trochę szerzej świeciło i jaśniej.
Widzę, że są "brzydkie" lapmpki na 3 i 4 diody, ale wyglądają jak zasugerowałem w cudzysłowiach okropnie, tandetnie. No i dołączony jest to nich battery pack z czterema ogniwami. Nie wchodzi takie coś w rachubę. Chce nadal poręczną lampkę i zasilaną jednym ogniwem 18650. Ktoś pewnie poleci modyfikację ze sklepiku z forum. Zalezy mi na naprawdę wyraźnej poprawie w stosunku do tego co mam obecnie. No chyba ze na jednym ogniwie już nic więcej nie da się wycisnąć - napiszcie proszę.
Rok temu nabyłem lampkę na rower Solarforce L2P. Jestem bardzo zadowolony.
Ale, że w miarę jedzenia apetyt rośnie, czy jest coś lepszego do 200 zł ?
Mógłbym obecną lapkę sprzedać na allegro i kupić lepszą, mocniejszą. Zależałoby mi na tak dalekiej wiązce światła jak obecnie, ale aby trochę szerzej świeciło i jaśniej.
Widzę, że są "brzydkie" lapmpki na 3 i 4 diody, ale wyglądają jak zasugerowałem w cudzysłowiach okropnie, tandetnie. No i dołączony jest to nich battery pack z czterema ogniwami. Nie wchodzi takie coś w rachubę. Chce nadal poręczną lampkę i zasilaną jednym ogniwem 18650. Ktoś pewnie poleci modyfikację ze sklepiku z forum. Zalezy mi na naprawdę wyraźnej poprawie w stosunku do tego co mam obecnie. No chyba ze na jednym ogniwie już nic więcej nie da się wycisnąć - napiszcie proszę.
Mocniejsza = większy prąd = krótszy czas świecenia. Ogranicza cie ogniwo i to bardzo. Zatem albo wymiana na coś typowo rowerowego albo zostajesz przy tym co masz.
Osobiście jeździłem kiedyś jak ty z latarką na rowerze i nie chciałem nic innego. Do czasu zakupu SolarStorm X2 + modyfikacja i teraz pojedyncza latarka nie ma dla mnie sensu, ALE musiałem się przełamać jak ty.
Osobiście jeździłem kiedyś jak ty z latarką na rowerze i nie chciałem nic innego. Do czasu zakupu SolarStorm X2 + modyfikacja i teraz pojedyncza latarka nie ma dla mnie sensu, ALE musiałem się przełamać jak ty.
ILPT
Ok, apropo SolarStorm X2:
- czy mogę sam zastosowac swoje dwa ogniwa? Bo podobno te z lampką są słabej jakości. I one niby są w jednym packu? Bez sensu wg mnie.
- jak wygląda kwestia zmiany trybów ? W L2P mam ustawione tylko dwa: słabo, max i jest super. Jak wyłączę i włączę, pamięta ostatnio wybrany tryb
- ile lampka świeci będąc w trybie na maxa?
- czy te dwie diody to po prostu lepsza jasność i nic poza tym?
- barwa światła podobno trupia, zimna biel? to dyskwalifikuje tego "potworka" wg mnie. Kolega ma screama i właśnie moje ciepłe światło z L2P jest miooodzio, cieplutkie, jak w samochodach.
ps. eee... podobno są aż 4 akku??? dlaczego nie dwa? Przecież 1500lm w porównaniu do moich 980lm to jak dla mnie zupełnie inna matematyka, niż mogłoby się wydawać.
- czy mogę sam zastosowac swoje dwa ogniwa? Bo podobno te z lampką są słabej jakości. I one niby są w jednym packu? Bez sensu wg mnie.
- jak wygląda kwestia zmiany trybów ? W L2P mam ustawione tylko dwa: słabo, max i jest super. Jak wyłączę i włączę, pamięta ostatnio wybrany tryb
- ile lampka świeci będąc w trybie na maxa?
- czy te dwie diody to po prostu lepsza jasność i nic poza tym?
- barwa światła podobno trupia, zimna biel? to dyskwalifikuje tego "potworka" wg mnie. Kolega ma screama i właśnie moje ciepłe światło z L2P jest miooodzio, cieplutkie, jak w samochodach.
ps. eee... podobno są aż 4 akku??? dlaczego nie dwa? Przecież 1500lm w porównaniu do moich 980lm to jak dla mnie zupełnie inna matematyka, niż mogłoby się wydawać.
Bardziej rozglądam się za czymś na jeden akku, a nie na torebkę z czterema. Solarforce L2P którą posiadam jest świetna, bo w sezonie służy jako oświetlenie na rower, a poza sezonem to zgrabna latarka. Poza tym nie wyobrażam sobie ładowania 4 akku + kolejne 4 jako zapasowy komplet.
Zresztą pisałem przecież wyraźnie:
"No i dołączony jest to nich battery pack z czterema ogniwami. Nie wchodzi takie coś w rachubę. "
Zresztą pisałem przecież wyraźnie:
"No i dołączony jest to nich battery pack z czterema ogniwami. Nie wchodzi takie coś w rachubę. "
Do tego masz dołączoną specjalną ładowarkę.
Musisz się określić czego potrzebujesz. Tego wszystkiego na pewno nie będziesz miał:
-większej mocy
-większego czasu działania na jednym aku
-takiego samego zasięgu
-szerszej plamy światła
-tej samej wielkości
-jednego ogniwa.
Musisz poczekać, aż technologia pójdzie do przodu.
Musisz się określić czego potrzebujesz. Tego wszystkiego na pewno nie będziesz miał:
-większej mocy
-większego czasu działania na jednym aku
-takiego samego zasięgu
-szerszej plamy światła
-tej samej wielkości
-jednego ogniwa.
Musisz poczekać, aż technologia pójdzie do przodu.
Odpowiedź na to/propozycję masz już ode mnie w 2 poście, ale jak widać nie zainteresowałeś się tymitcloud pisze:Ok, wydawało mi się że rok temu widziałem jakąś latarkę na 3 diody a nadal na jeden akku. Nie jestem pewien, czy od tamtego czasu coś się nie zmieniło, stąd moje pytanie /wątek.
a z modeli są jeszcze na forum oferty od @Daruisza70 Convoyów na 3x nichia lub XPG-2Tak samo daleko i szerzej to niewiele więcej uzyskasz. Gdy zaakceptujesz mniejszy zasięg to i owszem - najlepiej coś na 3xXPG2 ze sklepiku choćby EDC X1.