Prosze o pomoc w wyborze

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
DarkFox

Prosze o pomoc w wyborze

Post autor: DarkFox »

Jest to mój pierwszy post na forum, więc Witam wszystkich.

Bardzo fajne forum, dzięki niemu mam już jakie takie pojęcie o latareczkach i nie dam sobie już wcisnąć kompletnego badziewia na alledrogo ;). Chciałbym kupić w miarę uniwersalną latereczkę - jakieś 60-70% czasu wykorzystywana na rowerze, reszta jako latarka używana przy domu, na spacery etc. i tu chciałbym was poprosić o opinię, wstępnie wybrałem kilka modeli (jak widzicie budżet na latarkę to około 40 USD, do tego muszę oczywiście dokupić jeszcze ładowarkę i 2 akumulatorki):

- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16841
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16091
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17092

Z góry dzięki za opinię, jeśli polecacie coś innego będę wdzięczny za podpowiedź.
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

może Aurora bo ma tryby

MC-E chyba będzie dobra na rower bo świeci rozproszonym światłem ale dając 2000mA (chociaż dealextreme zwykle trochę przesadza) w diodę poświeci się max godzinę to za mało na rower - przydałyby się z 3 godziny. Zwykle latarki maja tryby 10% 30% 100% z reguły 100% świeci mocno ale za krótko, a 30% to zwykle trochę za mała moc... trzeba dobrać coś z rozsadnymi trybami... (np latarka majaca tryb 50%)

a może zamiast MC-E jednordzeniowa dioda z kolimatorem 15 stopni światło będzie wystarczająco rozproszone i konsumpcja energii mniejsza... chociaż dioda MC-E przy odpowiednio dobranym sterowniku powinna się sprawdzić w tym zadaniu :) szczególnie że dioda MC-E w maksymalnym trybie to już kieszonkowy szperacz :grin: i będziesz miał Latarkę "Wash & Go" albo "do tańca i różańca" jak kto woli :cool:
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
DarkFox

Latarka z 3 linku ma 2 tryby High i Low, więc może ten tryb Low pozwoli zaoszczędzić baterie a będzie w miarę przyzwoicie świecił.

Dziękuję za opinię, z kolejne będę wdzięczny.

To może te światełko:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19466

ma 5 trybów.
Awatar użytkownika
wolfj23

ma pięć ale SOS i stroboskop świeci zapewne pełną mocą :idea:

prawdę mówiąc na oko sprawia wrażenie bardzo solidnej :mrgreen: jest urocza :lol:

Ciężko mi doradzić coś konkretnego ponieważ osobiście nie używałem tych latarek :neutral:
Moja kolekcja światełek jest raczej marna... Nie licząc starych żarówkowych zabawek made in usrr
Przydałoby się żeby ktoś posiadający światełko rowerowe z którego jest zadowolony polecił Ci jakiś swój model... Poczekaj może ktoś jeszcze odpisze i Ci coś poleci

Mogę tylko powiedzieć co ja mam na rower...
A więc na rower posiadam mam Bocialarkę jest to latarka domowej roboty zrobiona przez członka tego forum (dostępna na allegro) świeci światłem rozproszonym - odpowiednim na rower ponieważ oświetla także to co jest po bokach... Z uwagi na bardzo rozproszone światło raczej nie nadaje się do świecenia na dalsze odległości...
Posiadam starszą wersję ze serownikiem z trybami 10%-30%-100%
Ma jednordzeniową diodę SSC P4 (sporo ustępuje czterordzeniowej MC-E ale jest wystarczająca) przy zasilaniu pełną mocą czyli jakieś 1A poświeci 2h
(dla porównania dealextreme dla http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19466 podaje 2,3A to starczy na mniej niż godzinę)
Wracając do mojej bocialarki 30% wystarczy do jazdy po asfalcie ale do jazdy polną dróżka to te 30% świeci zdecydowanie za słabo trzeba używać 100% tu jednak te 2 godziny to troszkę za mało... Nowa wersja bocialarki posiada tryby 10%-40%-65%-100% (nie miałem jej jednak w ręku) myślę że takie 65% to dość optymalne rozwiązanie...
Chociaż nowa wersja podrożała pewnie miała w tym udział spadająca złotówka :twisted:

Może w w komentarzach na dealextreme ktoś napisał jakie prądy pobiera latarka z ogniwa przy poszczególnych trybach i jak długo świeci... dzięki temu będziesz dokładnie wiedział jakie ma tryby :)

w uproszczeniu można powiedzieć że jeśli latarka pobiera prąd 1A przy akumulatorku 2200mAh (2,2A) to powinna poświecić troszkę ponad godzinę
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

DarkFox pisze:Latarka z 3 linku ma 2 tryby High i Low, więc może ten tryb Low pozwoli zaoszczędzić baterie a będzie w miarę przyzwoicie świecił.

Dziękuję za opinię, z kolejne będę wdzięczny.

To może te światełko:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19466

ma 5 trybów.
Mam tylko jedna uwagę - nie widziałem tej lampki z MC-E, ale sądząc po refku (głęboki i gładki), może byc problem z szeroką wiązką światła, a takie oswietlenie zdaje sie preferują rowerzyści, prawda?
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

rety, chybaproblem niejestkrótki czas działania, zazwyczaj są tryby
zresztą co za problem zabrać sobie zapasowe zasilanie
SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

wolfj23 pisze::mrgreen: jest urocza :lol:
Taki zamysł mieli chińczycy, skoro nawet nazwali ją "piękne światło" :wink:
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
DarkFox

Dzięki za odpowiedzi, fakt na rower lepsza jest szeroka wiązka światła.

Czym dalej w las tym ciemniej ;) i dalej nie wiem co kupić :( Teraz bocian ma wystawioną bocialarkę na allegro, może nad tym pomyśleć. Jednak warto by zobaczyć jak świecą te latareczki na diodach MC-E, tylko nie wiem którą wybrać.
Awatar użytkownika
wolfj23

fakt dobrze jest mieć zpas :)
ale jest chyba trochę niewygodnie zmieniać co godzinę akumulatorek :)

Pikom bardzo :idea: słusznie zauważył reflektor powinien być teksturowany
DarkFox

Jednak ten Piritlight na MC-E faktycznie jest strasznie energochłonny. W trybie max. akumulatorek wystarczy na jakieś 40 minut jak przeliczyłem, więc chyba wybiorę bocialarkę (Czy dla użytkowników forum są jakieś zniżki? Orientujecie się może ).

A wracając do tego Piritlight'a jak odłożę trochę kaski, to chyba się na niego skuszę lub na jakąś inną laterczkę na SSC.
Awatar użytkownika
wolfj23

zapytaj http://www.swiatelka.pl/profile.php?mod ... rofile&u=4

>A wracając do tego Piritlight'a jak odłożę trochę kaski, to chyba się na niego skuszę lub na jakąś inną laterczkę na SSC.

całkiem słusznie mi też marzy się jakieś działo fotonowe :)
DarkFox

Wybór padł po długich namysłach na bocialarkę, mogłem odebrać tą latareczkę osobiście. Bardzo miło mi było poznać Bociana. Dzisiaj wieczorkiem robię testy i zaczynam myśleć nad kolejnym światełkiem.

Chyba też spróbuję się pobawić w modowanie, teraz w pracy mam więcej czasu poczytam dogłębnie forum i trzeba będzie zamówić pierwsze "graty" do modowania :)
ODPOWIEDZ