Szukam taniej formy zabezpieczenia przed przeciążeniem.
Issac, jeśli chcesz mogę sprawdzić Ci pojedynczy drucik z plecionki przewodu modelarskiego. Wstępnie, bez spisywania danych, wymusiłem na odcinku ok. 20mm przepływ najpierw 1A, potem 2A i na koniec 3A (tu już rozgrzewa się do czerwoności ale przez kilka sekund się jeszcze nie przepalił, potem wyłączyłem). Średnicę mogę podać Ci moją nieprecyzyjną suwmiarką
Uzupełniam dane:
średnica: 0,11mm
odcinek pomiarowy ok. 20mm (z każdym kolejnym pomiarem wyjęty świeży z wiązki).
Prąd 1A:
Zwarte sondy: 0,0145V, P=0,014W
Drucik: 0,108V P=0,107W
Prąd 2A:
Zwarte sondy: 0,0309V P=0,061W
Drucik: 0,374V P=0,742W
Prąd 3A:
Zwarte sondy: 0,0421V P=0,125W
Drucik: Niestety nie udało się zmierzyć bo momentalnie się przepala Nie wiem czemu przy pierwszym podejściu się udawało.
Uzupełniam dane:
średnica: 0,11mm
odcinek pomiarowy ok. 20mm (z każdym kolejnym pomiarem wyjęty świeży z wiązki).
Prąd 1A:
Zwarte sondy: 0,0145V, P=0,014W
Drucik: 0,108V P=0,107W
Prąd 2A:
Zwarte sondy: 0,0309V P=0,061W
Drucik: 0,374V P=0,742W
Prąd 3A:
Zwarte sondy: 0,0421V P=0,125W
Drucik: Niestety nie udało się zmierzyć bo momentalnie się przepala Nie wiem czemu przy pierwszym podejściu się udawało.
Ostatnio zmieniony środa 16 mar 2016, 21:38 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Witam
Zrobiłem pomiary, siedziałem nad tym trochę czasu. Okazało się, że w niekorzystnych warunkach, czyli załączenie w okolicy szczytu sinusoidy, powodowało przepływ prądu 9,6A przez pierwszą milisekundę. Przy załączeniu w rejonie przejścia przez zero, prąd osiągał 2,2A w pierwszej milisekundzie. Chodziło o ładowanie kondensatorów wejściowych przetwornicy.
Być może w pierwszej próbie, były jakieś łagodniejsze warunki, może napięcie pomiarowe było niższe i kondensatory dawały mniejszy impuls...
Pozdrawiam
Dostaliśmy kiedyś do testu wskaźniki na LEDach. Za zasilanie odpowiadały przetwornice, zasilanie z napięcia 145V prądu przemiennego, załączane stykami przekaźnika. Bezpiecznik specjalny (drucik około 30mm długości) 0,7A. Bezpieczniki, czasem wytrzymywały kilka włączeń, czasem się paliły przy pierwszym. Te które wytrzymywały, robiły się czerwone na ułamek sekundy.Bocian pisze:...Nie wiem czemu przy pierwszym podejściu się udawało.
Zrobiłem pomiary, siedziałem nad tym trochę czasu. Okazało się, że w niekorzystnych warunkach, czyli załączenie w okolicy szczytu sinusoidy, powodowało przepływ prądu 9,6A przez pierwszą milisekundę. Przy załączeniu w rejonie przejścia przez zero, prąd osiągał 2,2A w pierwszej milisekundzie. Chodziło o ładowanie kondensatorów wejściowych przetwornicy.
Być może w pierwszej próbie, były jakieś łagodniejsze warunki, może napięcie pomiarowe było niższe i kondensatory dawały mniejszy impuls...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam Wszystkich !
Budując akumulator do samochodu łączyłem równolegle 60 ogniw 18650 ,wzorując się na Tesli też zastosowałem zabezpieczenia, tylko że z drutu ocynkowanego o średnicy 0.8 mm ,przepalają się przy prądzie ponad 20 A.
W Tesli wytrzymują prąd 20 A .Człowiek który rozbiera akumulatory z Tesli twierdzi że
są z aluminium o średnicy 0.3 mm.
Budując akumulator do samochodu łączyłem równolegle 60 ogniw 18650 ,wzorując się na Tesli też zastosowałem zabezpieczenia, tylko że z drutu ocynkowanego o średnicy 0.8 mm ,przepalają się przy prądzie ponad 20 A.
W Tesli wytrzymują prąd 20 A .Człowiek który rozbiera akumulatory z Tesli twierdzi że
są z aluminium o średnicy 0.3 mm.
Witam
Druciki w przewodach zawsze są inne. Kolega mi tłumaczył, przewód linka ma zawsze tyle samo drucików, niezależnie od przekroju. Nie wierzyłem ale sprawdziłem i miał rację. Druciki są różnej średnicy, od tamtej pory przestałem podwatowania topików.
Materiał ma znaczenie. Miedź ma charakterystykę długo zwłoczną.
Druciki w przewodach zawsze są inne. Kolega mi tłumaczył, przewód linka ma zawsze tyle samo drucików, niezależnie od przekroju. Nie wierzyłem ale sprawdziłem i miał rację. Druciki są różnej średnicy, od tamtej pory przestałem podwatowania topików.
Materiał ma znaczenie. Miedź ma charakterystykę długo zwłoczną.