Układ lm3914

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
osiema

Układ lm3914

Post autor: osiema »

Witam wszystkich forumowiczów!

Chciałem zrealizować taki układ w którym LED'y będą się zapalać po kolei jedna za drugą a przy tym poprzednia nie będzie gasnąć.
Znalazłem układ scalony LM3914, który realizowałby to zagadnienie tylko chciałbym aby to zapalanie było zsynchronizowane tzn. po załączeniu zasilania diody będą się zapalać jedna po drugiej.
Rozumiem, że potrzebuje wspomnianego układu scalonego i jakiś generator powiedzmy piłokształtny o określonej amplitudzie. Czy ktoś coś by polecił ewentualnie pomógł zrealizować problem w inny sposób?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę :grin:
ptja

Post autor: ptja »

Wolisz projektować elektronikę czy programować? Jeśli to drugie, to komputer jednoukładowy albo np. arduino.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
osiema

Na początku wolałbym przetestować na elektronice. Na arduino zrobienie czegoś takiego to chyba sztuka dla sztuki
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
osiema pisze:Na początku wolałbym przetestować na elektronice.
Arduino to też elektronika...
Spróbuj to:

Obrazek
Zmiana czasu kondensatorami. Aby uzyskać więcej LEDów, należy powielić układ dwóch tranzystorów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rafiak

Post autor: rafiak »

Arduino to chyba przesada ale jakaś ATmega? Jak chcesz bez programowania to poszukaj pod hasłem "multiwibrator".
Pozdrawiam.
osiema

Myślę, że multiwibrator to nie to - być może nie precyzyjnie się wyraziłem ale rozwiązanie zaproponowane przez kolegę Pyra jest bardzo trafne. Myślę, że jak trochę nad nim popracuję to coś z tego będzie :D Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź
ptja

Post autor: ptja »

rafiak pisze:Arduino to chyba przesada/.../
bo ja wiem? Za paręnaście złotych ma się gotową płytkę z dostawą do domu.
http://www.banggood.com/Pro-Mini-ATMEGA ... 85618.html
http://www.banggood.com/Wholesale-New-V ... 68534.html
http://www.banggood.com/ATmega328P-Ardu ... 33647.html
I ewentualnie: http://www.banggood.com/TM1638-Chip-Key ... 28931.html lub MAX7219
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
osiema pisze:Myślę, że jak trochę nad nim popracuję to coś z tego będzie
Jeśli chcesz się zająć poznawaniem elektroniki, to powinieneś się zainteresować takim asortymentem. Te płytki umożliwiają szybki montaż układów, bez konieczności lutowania itp. Można też je wykorzystać, do budowania układów w oparciu o np. arduino nano.
Zerknij np.
tutaj jak łatwo się buduje nawet trochę rozbudowane układy.

Pozdrawiam
osiema

Płytkę już mam, teraz tylko pozostaje się zabrać do realizacji wszystkich pomysłów :)
BKK

Post autor: BKK »

Czy teraz już nie można nawet migać diodą bez arduino i procesorów? Przecież to się załatwia bez problemu na prostej elektronice, bez konieczności stosowania procesorów. Zaczyna to być kuriozalne. Na pewno jest to przerost formy nad treścią. Do tego zabawa z podstawową elektroniką da mocne podstawy o późniejszych projektów.

osiema, co chcesz osiągnąć? Bo układy serii lm 39xx to są układy linijki świetlnej, która pracuje jako wskaźnik. W zależności od dwóch ostatnich cyferek różna jest charakterystyka. Do wyboru masz albo słupek albo punkt. Jednak aby układ zapalał diody, to na wejście musi zostać podany sygnał. Bo twój opis
osiema pisze:Chciałem zrealizować taki układ w którym LED'y będą się zapalać po kolei jedna za drugą a przy tym poprzednia nie będzie gasnąć.
Znalazłem układ scalony LM3914, który realizowałby to zagadnienie tylko chciałbym aby to zapalanie było zsynchronizowane tzn. po załączeniu zasilania diody będą się zapalać jedna po drugiej.
jest bardzo mało precyzyjny. Diody mają się zapalać po kolei od pierwszej, do ostatniej po włączeniu zasilania? I tak sobie migać, czy zostać? Co po wyłączeniu zasilania? Mają zgasnąć, czy gasnąć po kolei, inne? To ma działać autonomicznie, czy być zależne od czegoś? Bo na razie coś chcesz, ale nie do końca potrafisz to określić.
osiema

Chciałem otrzymać mniej więcej taki efekt: Film. Oczywiście moje pomysły zmieniają się co chwilę, więc nieraz sam mam problem, żeby się połapać :D przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenia.
Staram się właśnie zaprogramować coś podobnego na Atmega8, ale marne moje próby :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
osiema pisze:Chciałem otrzymać mniej więcej taki efekt:
Wbrew pozorom, chyba najprościej będzie to zrobić na procku, jakieś ATtiny13, w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam
PS: Jak wyglądają Twoje próby, z mega8, może coś pomożemy.
osiema

Pyra pisze:PS: Jak wyglądają Twoje próby, z mega8, może coś pomożemy.
Właściwie coś poszukałem i znalazłem funkcję delay dzięki, której osiągnąłem to co chciałem. Teraz chciałbym zrobić, aby moim "odbiornikiem" nie była jedna dioda led tylko powiedzmy 1 większa żarówka albo 5 led połączonych równolegle.
Czy zamieszczony przeze mnie schemat będzie poprawny? Chciałbym do wyjścia mikro kontrolera podłączyć większe obciążenie. Potrzebuje zastosować np. tranzystor ale nie wiem czy w odpowiedniej konfiguracji go używam?
I przepraszam za jakość rysunku :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
osiema pisze:Czy zamieszczony przeze mnie schemat będzie poprawny?
Będzie dobrze. Możesz zastosować mosfety, które dają mniejsze straty, jednak muszą to być specjalne wersje sterowane niskimi napięciami. Można oczywiście użyć odpowiednich układów podnoszących napięcie sterowania bramką, jak komuś zależy...

Pozdrawiam
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Ja stosuję optoizolatory typu 4N33. Sterujesz jak diodą LED, tranzystory w układzie Darlingtona o sporej obciążalności...

Pzdr.
M.
ODPOWIEDZ