Romisen RC-C8 - słabo świeci
Piguła to ten elelement z aluminium z dwoma dziurkami do wykręcenia - czyli lwia część latarki z Twojej fotki.
Dioda z linku to starsza wersja , do tego zimna więc szkoda sobie nią zawracać głowę. , w kwesti pasty to dokładnie tak, podmieniasz tylko diodę zalutowaną na podłożu i tyle, warto sprawdzić czy miejsce styku piguły z podłożem nie jest nierówne ( im lepsza powierzchnia stylku tym lepiej dla diody), jeśli mamy jakieś zadziory to warto wyrównać wodnym papierem ściernym i pastą polerską na koniec.
Z tym napięciem to pewnie artysta miał na myśli napięcie przewodzenia diody. Tym nie musisz się martwić. Skoro stara xr-e pracowała ( niestety warunków komfortowych jej producent nie zapewnił) to i nowa będzie .
Dioda z linku to starsza wersja , do tego zimna więc szkoda sobie nią zawracać głowę. , w kwesti pasty to dokładnie tak, podmieniasz tylko diodę zalutowaną na podłożu i tyle, warto sprawdzić czy miejsce styku piguły z podłożem nie jest nierówne ( im lepsza powierzchnia stylku tym lepiej dla diody), jeśli mamy jakieś zadziory to warto wyrównać wodnym papierem ściernym i pastą polerską na koniec.
Z tym napięciem to pewnie artysta miał na myśli napięcie przewodzenia diody. Tym nie musisz się martwić. Skoro stara xr-e pracowała ( niestety warunków komfortowych jej producent nie zapewnił) to i nowa będzie .
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
A jest jakiś sklep gdzie niedrogo dostanę taką diodę o jakiej piszesz?
Znalazłem taką "neutralną" http://allegro.pl/led-cree-xm-l2-u2-3c- ... 73980.html
To oryginał , a może jest gdzieś taniej?
No i jaka różnica w tym zimna biel i neutralna?
Bo nie wiem jaką barwę ma oryginalna z mojej latarki...
Znalazłem taką "neutralną" http://allegro.pl/led-cree-xm-l2-u2-3c- ... 73980.html
To oryginał , a może jest gdzieś taniej?
No i jaka różnica w tym zimna biel i neutralna?
Bo nie wiem jaką barwę ma oryginalna z mojej latarki...
To na pewno oryginał ,
tu także - pierwsza pozycja :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18828
Stary led ? Obstawiam że na pewno ponad 6500K
Co do porównania zimnej i neutralnej to popatrz na fotki tu :
http://olx.pl/oferta/czolowka-klon-nite ... ezrif.html
Ostatnia fotka - zimna około 6500K
Przed ostatnia - bardzo dobra barwa 5000K
Twoja może byś jeszcze zimniejsza
tu także - pierwsza pozycja :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18828
Stary led ? Obstawiam że na pewno ponad 6500K
Co do porównania zimnej i neutralnej to popatrz na fotki tu :
http://olx.pl/oferta/czolowka-klon-nite ... ezrif.html
Ostatnia fotka - zimna około 6500K
Przed ostatnia - bardzo dobra barwa 5000K
Twoja może byś jeszcze zimniejsza
Zestaw rowerowy:
Tzn że na tej nowej diodzie światło będzie jakie w porównaniu do starej?
Z tego co pamietam świeciła dosyć zimną bielą.
No i na tej nowej jaka będzie różnica w mocy świecenia?
Przepraszam że taki ze mnie detektyw inwektyw ale chciałbym wyobrazić sobie efekt operacji
edit.
Moja świeciła podobnie do ostatniej fotki.
Czy tylko mi się wydaję że względem fotki środkowej na ostatniej światło jest mocniejsze i lepiej oświetlona dal ?
I ta różnica U2 a T6 w opisach z allegro i bazarku forumowego czym skutkuje?
Z tego co pamietam świeciła dosyć zimną bielą.
No i na tej nowej jaka będzie różnica w mocy świecenia?
Przepraszam że taki ze mnie detektyw inwektyw ale chciałbym wyobrazić sobie efekt operacji
edit.
Moja świeciła podobnie do ostatniej fotki.
Czy tylko mi się wydaję że względem fotki środkowej na ostatniej światło jest mocniejsze i lepiej oświetlona dal ?
I ta różnica U2 a T6 w opisach z allegro i bazarku forumowego czym skutkuje?
Powiedzmy że sterownik pchał w diodę 1A
Na starym ledzie (xr-e q5)było wtedy około 230 lumenów
Na xm-l2 t6 będzie 430 lumenów
Więc światła znacznie więcej, różnica będzie pewnie w skupieniu, ja specem od soczewek nie jestem, niech się wypowie ktoś kto testował skupienie po wymianie xr-e na xm-l2 w zoomie.
Nie sugeruj się ilością światła tylko barwą, te ze zdjęć to inne typy ledów więc nie różnią się tylko barwą
U2 to wyższy bin niż t6 , kilka procent więcej światła - na oko nie będzie różnicy
Na starym ledzie (xr-e q5)było wtedy około 230 lumenów
Na xm-l2 t6 będzie 430 lumenów
Więc światła znacznie więcej, różnica będzie pewnie w skupieniu, ja specem od soczewek nie jestem, niech się wypowie ktoś kto testował skupienie po wymianie xr-e na xm-l2 w zoomie.
Nie sugeruj się ilością światła tylko barwą, te ze zdjęć to inne typy ledów więc nie różnią się tylko barwą
U2 to wyższy bin niż t6 , kilka procent więcej światła - na oko nie będzie różnicy
Zestaw rowerowy:
Rozumiem.
I taka dioda na miedzianym podłożu nie będzie się już przegrzewała i posłuży?
No i ta różnica U2 a T6 w opisach allegro/wskazane ogłoszenie na bazarku o czym mówi?
Bo jeśli całość polega na odlutowaniu kabelków + i - , wywaleniu całego elementu i zastąpienia go nowym oraz daniu pomiędzy miedziany element a aluminiową pigułę pastę termoprzewodzącą to bym się tego podjął. W razie konieczności wyrównania płaszczyzny w pigule mam mini szlifierkę i wypolerować umiem.
Oringi nowe pewnie też gdzieś da się dokupić i latarka dostała by nowe życie
I taka dioda na miedzianym podłożu nie będzie się już przegrzewała i posłuży?
No i ta różnica U2 a T6 w opisach allegro/wskazane ogłoszenie na bazarku o czym mówi?
Bo jeśli całość polega na odlutowaniu kabelków + i - , wywaleniu całego elementu i zastąpienia go nowym oraz daniu pomiędzy miedziany element a aluminiową pigułę pastę termoprzewodzącą to bym się tego podjął. W razie konieczności wyrównania płaszczyzny w pigule mam mini szlifierkę i wypolerować umiem.
Oringi nowe pewnie też gdzieś da się dokupić i latarka dostała by nowe życie
Super
Jeszcze jedno pytanie.
Czy ma znaczenie czym zasilam tą latarkę?
Jestem e-palaczem i w modach używam dobrych akumulatorów typu LG HG2.
Natomiast do tej latarki używałem zawsze zwykłych UltraFire BRC 18650 3000mAh - wiadomo , kit nad kity ale świeciła dobrze.
Czy poza czasem świecenia dla mojej latarki ma znaczenie czy użyję ultrafire czy LG HG2?
I gdzie szukać oringów do niej?
Mam zwykły komplet ale są sztywne i grube...
Jeszcze jedno pytanie.
Czy ma znaczenie czym zasilam tą latarkę?
Jestem e-palaczem i w modach używam dobrych akumulatorów typu LG HG2.
Natomiast do tej latarki używałem zawsze zwykłych UltraFire BRC 18650 3000mAh - wiadomo , kit nad kity ale świeciła dobrze.
Czy poza czasem świecenia dla mojej latarki ma znaczenie czy użyję ultrafire czy LG HG2?
I gdzie szukać oringów do niej?
Mam zwykły komplet ale są sztywne i grube...
Jeśli chodzi o ogniwa to lepiej używać markowych bo Ultrafire baaardzo często są podróbkami które mogą nawet wybuchnąć.
A co siedzi w środku ?
Post Kolegi Vigo :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13633
A co siedzi w środku ?
Post Kolegi Vigo :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13633
Zestaw rowerowy:
Mam jeszcze oryginalne panasonic NCR18650PF czyli do 10A i 2900mAh - tych chyba mogę używać spokojnie z latarką bo nie sądzę by potrzebowała więcej niż 10A.
LG maja 20A ciągłego i 30 chwilowego więc to już byłby przerost formy nad treścią a mam dla nich zastosowanie w modach które takich prądów używają.
No nic. Gdyby ktoś miał jeszcze jakąś radę lub też w kwestii różnic pomiędzy T6 i U2 w oznaczeniach diod oraz gdzie szukać pasujących oringów to jestem otwarty na informację.
Uczestnikom mojej dyskusji bardzo serdecznie dziękuję za okazaną pomoc i wsparcie i gdybym miał jeszcze jakieś pytania to pozwolę sobie je w tym wątku zadać.
Jeszcze raz wielkie dzięki
LG maja 20A ciągłego i 30 chwilowego więc to już byłby przerost formy nad treścią a mam dla nich zastosowanie w modach które takich prądów używają.
No nic. Gdyby ktoś miał jeszcze jakąś radę lub też w kwestii różnic pomiędzy T6 i U2 w oznaczeniach diod oraz gdzie szukać pasujących oringów to jestem otwarty na informację.
Uczestnikom mojej dyskusji bardzo serdecznie dziękuję za okazaną pomoc i wsparcie i gdybym miał jeszcze jakieś pytania to pozwolę sobie je w tym wątku zadać.
Jeszcze raz wielkie dzięki
- smokuxx1987
Przyciskane jest tylko takim kawałkiem wciskanego plastiku. Sama dioda z podłożem jest chyba na coś przyklejona bo nie jest luźna no i trzymają ją też przewody które są dosyć ściśle polutowane.
MOgę dać pastę termo a w dwóch miejscach po prostu delikatnie kropelką i powinno chyba trzymać.
XP-G2 czym się różni od proponowanej wcześniej w temacie XM-L2?
Jaka będzie różnica dla laika który widzi różnice tylko w ilości światła jakie ma po włączeniu latarki?
MOgę dać pastę termo a w dwóch miejscach po prostu delikatnie kropelką i powinno chyba trzymać.
XP-G2 czym się różni od proponowanej wcześniej w temacie XM-L2?
Jaka będzie różnica dla laika który widzi różnice tylko w ilości światła jakie ma po włączeniu latarki?