Romisen RC-C8 - słabo świeci

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Norbas

Romisen RC-C8 - słabo świeci

Post autor: Norbas »

To mój pierwszy post na forum więc witajcie serdecznie.
Przychodzę z problemem, a że na latarkach nie znam się zbytnio liczę na Waszą pomoc.
Otóż kilka lat temu wszedłem za namową szwagra w posiadanie Romisen RC-C8.
Byłem nią zachwycony , używałem głównie na rower w ciemności i do codziennych zastosowań. Używam akumulatorów 18650 więc i fakt że ten model je wspiera był dla mnie wygodny.
Jednak od jakiegoś czasu mam problem. Latarka nie świeci już tak jasno jak po kupnie. Wtedy to był dosłownie reflektor a teraz świeci jak moja "latarka" w telefonie.
Nie potrafię powiedzieć czy stało się tak z czasem czy też od kilku niegroźnych upadków na dywan itp bo latarka używana była niewiele i w dużych odstępach czasowych.
Czy to dioda się "postarzała" czy co się mogło stać?
Jeśli nic się z tym nie da zrobić to czy mogli byście mi doradzić jakąś dobrze świecącą następczynię?

PS. Dodam że właśnie rozkręciłem latarkę... tak jak kiedyś pamiętam dioda była przezroczysto żółtawa a teraz jest brązowa jednak jest nad nią taka mini soczewka przez którą nie mam jak podjąć próby jej ewentualnego przetarcia...
Nie chcę wydać dużych pieniędzy bo używam sporadycznie ale chciałbym by nowa jeśli nie więcej to przynajmniej tyle samo światła dawała i również była poręczna.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
michal1

Post autor: michal1 »

Dioda się przegrzała. I teraz albo oddajesz do modyfikacji albo kupujesz nową. :) Z nowych najtaniej będzie Ultrafire na diodzie Samsunga, piszę z telefonu, zaraz pewnie ktoś dośle link. Zakup z zagranicy wchodzi w grę?
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Przydałoby się wrzucić fotkę jak ten led wygląda, może się usmażył ?

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8302
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Norbas

Czym powodowane jest przegrzanie diody?
Ta latarka w sumie pracowała przez 4 lata może z dobę.
Jaka to modyfikacja i jaki jej koszt?
Zakup z zagranicy oczywiście możliwy.
Tak jak napisałem nie chcę wykładać dużych pieniędzy bo sprzęt używany sporadycznie, ale jak już używany to musi być dużo światła. Ta mi pasowała bo mogłem zarówno rozproszyć strumień światła jak i zrobić tzw miecz świetlny ( super efekt w nocy na niebie :-) ).
Widzę że taka kosztuje teraz około 60zł ale czy pakować się ponownie skoro dioda nie katowana a się przegrzała czy wybrać co innego....?
Czekam więc też na ten link.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
vin324pl

Norbas, mogła zostać włączona i pozostawiona samej sobie. Ja za zoomami nie przepadam ale to moje zdanie tylko, gdybyś mieszkał bliżej to ledów ( xr-e) mam sporo pałętających się w szufladzie i za dobre słowo bym ją przywrócił do życia. W innym przypadku , wywalenie soczewki i wsadzenie optyki z prawdziwego zdarzenia + xm-l2 / xp-l oraz sterownik ( jak jest 17mm to jest jeden słuszny kandydat )
Ostatnio zmieniony piątek 18 mar 2016, 22:40 przez vin324pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
michal1

Kiepskie odprowadzanie ciepła, niestety jak w większości zoomów. Na forum raczej ich nie polecamy.
Tutaj, tania sprawdzona i poręczna latarka:
http://m.tmart.com/Ultrafire-6810-Samsu ... 73965.html
Norbas

Ta z linka @michal1 czy będzie miała równie mocne lub mocniejsze światło? Opisu jej nie widzę na tej stronie.
@vin324pl czyli taką diodę da się wymienić i będzie świeciła równie dobrze jak oryginalna jak była nowa?
Jak tam zaglądam to to takie maleństwo że zwykłą lutownicą to można pomarzyć...
Proszę, oto pacjent:
Obrazek
Awatar użytkownika
vin324pl

Na 100% poległa dioda pod podłożem jest jakaś pasta termiczna ?
Zestaw rowerowy:
Norbas

Oj tego już nie wiem. Nie ruszałem tego.
Da się to w ogóle jakoś naprawić?
Przyznam że póki świeciła jak trzeba to byłem bardzo zadowolony.
Włączona i zostawiona bez opieki nigdy nie była.
Najdłużej pracowała podczas jazdy po lesie na rowerze w nocy jakąś godzinę na 100% i kilka razy podczas spaceru też około godziny używana, ale chyba po to jest by używać :-)
Teraz świeci tak, że moje dzieci sobie ją montują w domku z koca jako żyrandol...
Widzę też że oringi wymagają bo stare...
Awatar użytkownika
vin324pl

Pewnie że da się naprawić, piguła jest pełna i na gwincie, trochę pracy i można zapewnić jej niezawodną pracę na lata. Jeśli pod podłożem jest sucho to mogła się przegrzać.
Zestaw rowerowy:
michal1

Da się wymienić, tylko że ceny samej wysyłki będą spore. Opłacalność całego przedsięwzięcia stoi pod znakiem zapytania. Ta z mojego linku powinna świecić nawet trochę mocniej. :)
Norbas

Jakie takiej operacji są koszta?
Chwilowo zwiedzam bezrobocie i to dla mnie ważna informacja.
Niezawodną pracę na lata tzn że już by się nie przegrzała?
Po takim zabiegu świeciła by równie dobrze? Lub mocniej? :-)
Jestem mały majsterkowicz, kondensatory wymienić w sprzęcie umiem, zasilacz komputerowy na warsztatowy przerobić również mi się udało , podobny plan miałem jak zobaczyłem że latarka nie domaga ale jak rozebrałem i zobaczyłem jakie to maleństwo to poległem. No i na latarkach i diodach się nie znam :-)
Norbas

Koszty wysyłki spore? Tzn że to trzeba gdzieś za granicę słać?
Awatar użytkownika
vin324pl

Daj ogłoszenie w sklepiku że kupisz diodę xm-l2 odcień neutralny na podłożu 16mm, przelutujesz przewody a wczesniej trochę pasty termo na pigułę i gotowe.
Zestaw rowerowy:
Norbas

http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-CREE-XM-L- ... te-10W/332
To o takie coś chodzi?
Co to ta piguła?
Pasta termo - można użyć takie samej jak pod procesor w komputerach bo mam jeszcze arctic silver.
I to wystarczy od przewodów odlutować to co jest i zastąpić tą XMLU2?
Nie potrzeba takiej soczeweczki jak jest teraz na oryginalnej diodzie?
I jak by ta nowa dioda świeciła, tak samo/lepiej/gorzej?
- Napięcie pracy: 2,9V - 3,5 V
To można zasilać z 18650 która naładowana ma 4.2V?
ODPOWIEDZ