Podziel się swoją radością
Te tanie ATX to nawet proste konstrukcje, jak by się im bliżej przyjrzeć. Jeśli umiera sam z siebie to właśnie najczęściej kondensatory, jeśli umiera śmiercią nagłą to najczęściej klucze, trany pomocnicze, i układ 7500 / 494. No i może jakaś mała dioda, te trzeba niestety posprawdzać. Jeśli mamy pecha to uszkodzeniu ulega wszystko aż do mostka prostowniczego, bezpiecznik oczywiście nietknięty, one nigdy się nie przepalają Uruchamiamy zasilacz z żarówką szeregowo na sieciowym i można w ten sposób sprawdzać bez obawy że jakaś nieusunięta usterka spowoduje znowu rozległą awarię. Oczywiście opłacalność tego kiepska, ale dla własnej satysfakcji czemu nie
-
Mysle ze dalo by rade cos takiego zrobic w sesie pigula razem z body polaczona tylko latarka musiala by powstac z paru czesci tak jak jest to w sklepowych rozwiazaniach. Jedyny moj problem to gwinty. Postaram sie kupic narzynki i gwintowniki M20 albo wieksze i moze cos sie uda zrobic aby mozna bylo normalnie skrecic.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 mar 2016, 21:19 przez Mooshrom, łącznie zmieniany 1 raz.
SacredFire NF-009 , UniqueFire R5 , Tank007
Zwalniam się z pracy !
Najwyższy czas przerwać tragedię w jakiej uczestniczyłem. Trzech kierowników tego samego "zakładu pracy (prawie że karnego)" w przeciągu 13 miesięcy. Kilkadziesiąt zwolnień L4 od pracowników którzy nie dali rady. Zwolnienia od psychiatry, trzy osoby na oddziale "w wariatkowie". Kilkadziesiąt zwolnień. Pełne ciśnienie na jak najwyższe zarobki, wciskanie urlopów na siłę itd.
Uff
Czas na kilka dni urlopu i szukamy czegoś nowego
Najwyższy czas przerwać tragedię w jakiej uczestniczyłem. Trzech kierowników tego samego "zakładu pracy (prawie że karnego)" w przeciągu 13 miesięcy. Kilkadziesiąt zwolnień L4 od pracowników którzy nie dali rady. Zwolnienia od psychiatry, trzy osoby na oddziale "w wariatkowie". Kilkadziesiąt zwolnień. Pełne ciśnienie na jak najwyższe zarobki, wciskanie urlopów na siłę itd.
Uff
Czas na kilka dni urlopu i szukamy czegoś nowego
ILPT
Ja w końcu znalazłem fachowca, który naprawił mojego DELLa, czyli wymienił procesor graficzny na nowy
(stary umarł podczas zeszłorocznych upałów = black screen) i teraz hula jak nowy.
Po za tym zakupiłem na Allegro takiego "oldschool'owego" staruszka, Panasonic RX-ED50:
BoomBox okazał się być w stanie idealnym (jak zapewniał mnie sprzedający), ale profilaktycznie rozebrałem go na czynniki pierwsze, zdjąłem obudowę, dokładnie wymyłem, wyczyściłem membrany głośników, odkurzyłem elektronikę, swoją drogą fajny sprzęt (5kg wagi), "miękka" mechanika, obsługa pilotem.
Konstrukcja jeszcze z czasów kiedy wszystko było ładnie skręcane na wkręty (w przypadku RX-ED50 był to jeden rodzaj wkręta), a nie jak obecnie zgrzewane, można było sprzęt do czyszczenia bezproblemowo rozłożyć na poszczególne elementy co poczyniłem z przyjemnością i uznaniem dla japońskich inżynierów.
Złożyłem całość na powrót do kupy i wszystko ładnie gra.
___
(stary umarł podczas zeszłorocznych upałów = black screen) i teraz hula jak nowy.
Po za tym zakupiłem na Allegro takiego "oldschool'owego" staruszka, Panasonic RX-ED50:
BoomBox okazał się być w stanie idealnym (jak zapewniał mnie sprzedający), ale profilaktycznie rozebrałem go na czynniki pierwsze, zdjąłem obudowę, dokładnie wymyłem, wyczyściłem membrany głośników, odkurzyłem elektronikę, swoją drogą fajny sprzęt (5kg wagi), "miękka" mechanika, obsługa pilotem.
Konstrukcja jeszcze z czasów kiedy wszystko było ładnie skręcane na wkręty (w przypadku RX-ED50 był to jeden rodzaj wkręta), a nie jak obecnie zgrzewane, można było sprzęt do czyszczenia bezproblemowo rozłożyć na poszczególne elementy co poczyniłem z przyjemnością i uznaniem dla japońskich inżynierów.
Złożyłem całość na powrót do kupy i wszystko ładnie gra.
___
Pierwszy raz udało mi się podłączyć i zaprogramować swój pierwszy mikrokontroler (Atmega8A przez USBAsp) w życiu
Tylko mrugająca dioda i działający przycisk... a tyle radości
Fajnie, że da się to łatwo programować z Eclipse, kiedyś miałem z tym (niewiele ale zawsze) do czynienia i w sumie lubię to IDE, choć programista ze mnie żaden niestety.
W sumie powinienem podziękować Mirosławowi Kardasiowi za przygotowanie aktualnej i bardzo dokładnej instrukcji: Programowanie AVR w Eclipse
Z tą instrukcją wszystko zadziałało za pierwszym razem... Szok!
Pozdrawiam
Tylko mrugająca dioda i działający przycisk... a tyle radości
Fajnie, że da się to łatwo programować z Eclipse, kiedyś miałem z tym (niewiele ale zawsze) do czynienia i w sumie lubię to IDE, choć programista ze mnie żaden niestety.
W sumie powinienem podziękować Mirosławowi Kardasiowi za przygotowanie aktualnej i bardzo dokładnej instrukcji: Programowanie AVR w Eclipse
Z tą instrukcją wszystko zadziałało za pierwszym razem... Szok!
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255