Płytka MCPCB do 3 diod równolegle

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Sokoov

Płytka MCPCB do 3 diod równolegle

Post autor: Sokoov »

Szukam po internetach płytki MCPCB do połączenia trzech diod led, ale równolegle - wie ktoś gdzie można takie coś dostać? Znalazłem tylko płytkę, ale diody łączone są szeregowo lub do diod cree (potrzebowałbym do zwykłych diod led 3W).
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jakie to są te zwykłe ledy 3W?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Sokoov

Miałem na myśli takie:

http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-bi ... 62922.html

W sumie gdyby znalazła się płytka do diod Cree (np. XP-E) połączonych równolegle, to też by było ciekawie. Niestety ta co znalazłem też łączy szeregowo (sklep Maritex).
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

http://intl-outdoor.com/noctigon-3xp-ad ... 5706f5de98
Możliwość połączenia zarówno szeregowo i równolegle, dla wszystkich diod XP-x
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Dobrze to przemyślałeś?
Mama wrażenie, że nie do końca wiesz co chcesz zrobić...
Tych mcpcb nie ma w sprzedaży nie bez powodu.
Sokoov

Widzę, że cena dość sroga. A w Polsce idzie takie coś dostać?

GanzConrad, Czemu to zły pomysł?
michal1

Post autor: michal1 »

Pewnie mają duży rozjazd parametrów i niektóre mogą tego nie wytrzymać.
GanzConrad

Chcesz użyć najtańszych ledów, których parametrów nie jesteś w stanie przewidzieć, więc na pewno będą miały różne napięcia przewodzenia. Zasilacz do LED będzie dawał w sumie 2.1A, ale podział prądu na 3 diody na pewno nie będzie równomierny, co spowoduje, że jedna z nich będzie "brała" więcej, a druga mniej. Efekt tego nie trudno przewidzieć: jedna z nich może przepalić się wcześniej. Tyle teorii. W praktyce może się okazać, że się mylę, ponieważ w jednym lub kilku egzemplarzach mogą być diody z jednej partii i nie będą bardzo odbiegać od siebie parametrami i różnice pomiędzy nimi będą akceptowalne. Jednak w produkcji seryjnej lepiej do tego nie dopuszczać i dlatego stosuje się połączenie szeregowe i zasila się całość stałym prądem. Wówczas masz gwarancję, że każda z diod pobiera tyle samo prądu.
Sokoov

Dzięki za wyjaśnienie sprawy, ważna informacja. Jestem zupełnym laikiem, więc takie porady łykam jak młody pelikan.

Na zagranicznych stronach natknąłem się, że tworzą takie płytki np. z diodami Cree lub Luxeon. Szeregowe połączenie raczej odpada, bo chce zasilać układ jednym akumulatorem 18650, a on nie uciągnie więcej niż jednej diody jeśli będą połączone szeregowo, stąd moje poszukiwania.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 mar 2016, 22:43 przez Sokoov, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

Dlaczego akurat takie diody i akurat trzy a nie jedna? Średnia jakość światła, wydajność taka sobie... Może coś takiego? http://www.kaidomain.com/product/Details.S023026 Już z diodami a nawet z optyką. Mają też wersję z innymi diodami, a kiedyś nawet kojarzę same MCPCB (nie mogę dziś znaleźć). Wysyłka darmowa, sklep raczej sprawdzony.
GanzConrad

Sokoov pisze:jednym akumulatorem 18650
Są tacy, którzy z jednego takiego "akumulatroka" ładują w 1 szt XM-L2 nawet 5A, więc nie ma się co upierać przy 3szt taniej chińszczyzny, bo z tego co widzę zadowoli Cię najbardziej popularna wersja na forum, czyli 1szt LED 10W (jak wspomniałem może to być XM-L2, w sklepiku możesz tanio kupić) + jakiś sterownik.
Poczytaj najpierw forum, bo wybór jest ogromny.
Sokoov

Układ będzie wbudowany w rękojeść "miecza świetlnego". Aktualnie mam zamontowaną "zwykłą" diodę LED 3W z kolimatorem 5' i niestety jest ona za słaba, aby dostatecznie doświetlić ostrze. Na zagranicznych forach doczytałem się, że najczęściej stosowanym rozwiązaniem są trzy diody Cree XP-E2, połączone równolegle, zasilane ogniwem 18650. Stąd moje wymagania. Stosowanie 3 diod jest również podyktowane tym, że podobno przy diodach większej mocy ciężko uzyskać "soczysty kolor". Ja potrzebuje koloru zielonego i fioletowego (połączenie royal blue + czerwonej i białej neutralnej/czerwonej) lub niebieskiego.

Z tego co się zorientowałem, kolorowe diody Cree XP-E/E2 oraz odpowiednia optyka jest do dostania w Polsce, brakuje mi właśnie tylko płytki MCPCB, która łączyłaby diody równolegle.

Jarekk, dzięki za link, przejrzę co mają w ofercie.
michal1

Post autor: michal1 »

Sprawdzałeś czy napięcie przewodzenia różnych kolorów jest zbliżone? Bo jak nie to się rozjadą...
ODPOWIEDZ