Jak to jest z szerokością światła?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Jasnypierun

Jak to jest z szerokością światła?

Post autor: Jasnypierun »

Witam.
Poszukuję taniej latarki aby móc oświetlić sobie drogę do kurnika i policzyć spokojnie kury kiedy będę w środku. Znalazłem dwie latarki:
Latarka policyjna.
I taka mniejsza tańsza
Obydwie mają regulację ZOOM i moje pytanie jest takie, czy opłaca się kupić droższą czy tańszą opcję tak aby strumień światła był dość szeroki kiedy będę tego potrzebował? Poza tym w granicach do ok 60 zł jest spory wybór na allegro i nie wiem czy różnica będzie znaczna jeśli w ogóle będzie względem tej większej droższej latarki.
Proszę o rozjaśnienie tematu.
michal1

Post autor: michal1 »

Za ok. 100zł dostaniesz bardzo dobrą latarkę np. Convoy S2 z której będziesz dużo bardziej zadowolony.
rafiak

Post autor: rafiak »

Witam
Nie warto kupować żadnej z tych latarek. Latarki typu zoom nie posiadają chłodzenia diody przez co nie można uzyskać z nich większych mocy a i tak diody mając baardzo ciężkie życie. Do tego straty na soczewce, niska jakość wykonania. Generalnie nie polecam. Pokierował bym Cię w stronę dobrych chińskich światełek. Do Twoich zastosowań najlepsze wydaje się być coś pokroju Convoya S2+ , Ostatnio dla przyjaciela składałem coś podobnego na hoście Ultrafire z Fasttech i jest mega zadowolony.
Pozdrawiam Rafał
Kyle

Re: Jak to jest z szerokością światła?

Post autor: Kyle »

Jasnypierun pisze:Znalazłem dwie latarki:
Latarka policyjna.
I taka mniejsza tańsza
Z tych dwóch latarek nie kupiłbym żadnej, bo jest duże ryzyko kiepskiego wykonania (129 PLN i w cenie 3 aku 18650 o pojemności 6800mAh!? - chciałbym zobaczyć pomiar).

Nie mniej jednak zaciekawiła mnie optyka tej "policyjnej". Wygląda jak patent LED Lensera (daje dużo mniejsze straty światła w porównaniu do zwykłych zoom).
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Mnie zaciekawiła dioda:
"Latarka wyposażona jest w najnowocześniejszą diodę XML-3 U3, która
jest silniejsza od diody XML i XML2.
Jest to dioda półprzewodnikowa, która może oślepić każdego.
Żywotność diody to 100.000 GODZIN!!!"
macgap90

Post autor: macgap90 »

Swoją droga ta policyjna jest z diodą xm-l3 o której nie wie jeszcze nawet cree ;)
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Obie latarki można wsadzić w krzaki ...
Żadna z nich nie jest warta uwagi.
Jeśli już to takie coś http://allegro.pl/convoy-s2-nowa-latark ... 57301.html lub jeśli możesz więcej to http://allegro.pl/latarka-edc-convoy-s2 ... 64793.html - ta ostatnia jest modowana i jej parametry nie są wyssane z palca a sterownik pozwala w każdym z trybów wycisnąć max z diody.
Jeśli już musisz mieć zooma to poniżej 150 zł w Polsce nie kupisz.
Zoom musi mieć:
- soczewkę minimum 25-30mm (dobrze aby byłą szklana i dość wypukła)
- jeśli teleskopowa to wysuw max. 1-1,5cm (każde 0, 5cm to strata w ilości światła 25%)
- MUSI być na ogniwo Li-on aby nadrobić straty w świetle mocą.

Zoom to specyficzny latarek - aby równał z dobrymi musi być bardzo dobry czyli albo kosztować albo musi być zmodowany - wtedy nie jest zły.
Kyle

Post autor: Kyle »

Mociumpel pisze: Zoom musi mieć:
- soczewkę minimum 25-30mm (dobrze aby byłą szklana i dość wypukła)
- jeśli teleskopowa to wysuw max. 1-1,5cm (każde 0, 5cm to strata w ilości światła 25%)
- MUSI być na ogniwo Li-on aby nadrobić straty w świetle mocą.
LED Lenser P6X którego miałem świecił już bardzo fajnie, a miał soczewkę chyba mniejszą niż 25mm (choć oczywiście nie skupia tak dobrze jak P7/M7R/T7M).
Straty 25% na każde pół centymetra wysunięcia, to są może w szrotowych zoomach, bo w LED Lenser takich strat nie zauważyłem kiedy oglądałem pomiary. Co do zasilania, to też się nie zgadzam, pomimo, że P6X bardzo szybko opróżniał akku (nie wiem, czy nie miałem uszkodzonego egzemplarza, bo bardzo szybko się nagrzewał = spore straty na ciepło - w P7/M7R/T7M tego zjawiska nie zauważyłem).
Ostatnio zmieniony piątek 11 mar 2016, 22:17 przez Kyle, łącznie zmieniany 2 razy.
Mociumpel

Kyle ale dlaczego porównujesz węglową wycieniowaną szosówkę z rowerem typu makrokesz? - w takim przypadku łatwo wskazać WSZYSTKIE wady - makrokesz to jest JEDNA wielka WADA ...
LED Lenser jest zoomem z wyższej półki i jego rozwiązanie soczewki typu TIR gdzie LED "jeździ" wewnątrz niej na szypułce a prawie całe światło w soczewkę i w wyniku prawie całkowitego odbicia od ścianek kierowane jest w przód jest jednym z lepszych spotykanych w komercyjnych latarkach???
Nie motaj proszę budżetowego zooma za50 zł z zoomem o rozwiązaniach zarezerwowanych dla lepiej wykonanych latarek.
Zasada działania "zwykłego zooma" to teleskop z soczewką i dla nich te 25-30 mm szerokości soczewki minimum i z 10-15 mm przesuwem to max aby latarka takowa mogła być uważana za przyzwoitą.
Widziałem gdzieś projekt prostej teleskopowej latarki z położoną niemal na diodzie soczewką Fresnela (wymiar właśnie ok. 30 mm) gdzie CAŁE światło z diody po "załamce" na Fresnelu kierowane na wyjściu było równolegle do ścianek (czyli minimalizowane były straty) a poruszająca się soczewka w teleskopowym mechanizmie w ruchu góra/dół "łapało" całą wiązkę. Sprawność na wyjściu szacowana była na ok. 80+ % co w było porównywalne z Led lenserem a mechanizm był dużo prostszy ..
Niestety jedna wada takiego rozwiązania - Fresnel pod taka latarkę (i tak dobierany z istniejących) o szerokości ok. 30 mm to ok. 25 dolców co czyniło kompletną latarkę wartą ok. 60 dolarów ...
Za te kwotę można kupić b. dobrego zooma http://www.banggood.com/JAX-Z1-Cree-XM- ... 40891.html - tyle tylko że to nie ta liga produktu.
Aby porównanie miało sens trzeba porównywać widelec z widelcem a nie widelec z łopatą ...
Na bazie tego https://www.fasttech.com/products/1618/ ... light-host wykonałem 3 latarki z drajwerami 2,8A dając banana na pysku i argument tym którzy mówią że mały zoom to zły jest okrutnie - niestety aby nadrobic straty MUSZĄ one nadrabiać to mocą (a właściwie wyższym prądem)
Miałem zrobić recenzję z pokazem terenowym zepsutego i lekko potem zmodowanego mało znanego u nas zooma https://www.fasttech.com/products/0/100 ... -900lm-led - ale niestety dzień po przeróbce wróciła do właściciela - nie było czasu a robiłem na szybko.
Zoom jest grubaśny (3 cm) i krótki (ok. 12 cm), pędzony w XP-L V6 3D na 3,5A z KeepPowera 26650 (5200mAh), ma soczewkę ok. 2,6cm i naprawdę bardzo fajnie świecił ...
Ale po podsumowaniu wydatków wyszłoby że aby go wykonać na nówce musiałbym wydać z ogniwem (bez ładowarki i soczewki) 40 dolców - co dla przeciętnego Kowalskiego jest sumą nie do zaakceptowania skoro Bajlongi Policyjne o mocy 1000W kosztują 1/3 tej kwoty ...
Ostatnio zmieniony piątek 11 mar 2016, 22:17 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasnypierun

Post autor: Jasnypierun »

A czy s2 z koliomatorem da mi szerokość taka jak s2+? Chcę kupić jedna z tych latarek ale zastanawiam się jeszcze która będzie dla mnie lepsza. Jeśli z s2 z koliomatorem osiągnę to co da mi s2+ to chyba lepiej wziąć s2 bo jak coś to wyjmuje koliomator i mam dalszy zasięg a z s2+ już bardziej skupionej wiązki światła bez grubszej modyfikacji nie osiągnę? Dobrze myślę czy coś pomyliłem? Proszę o poradę.
Mociumpel

Pierun - W S3 (która jest niewiele różniącym się od S2+) mam 30 stopniowy kolimator, który rewelacyjnie spisuje się jako oświetlenie rowerowe - bliskie:
- ma ładne równomierne rozłożenie plamy z nieostrym płynnym przejściem w obszar nieoświetlony - rewelacyjna sprawa do krótkich 10-15 metrowych dystansów - czyli rozwiązanie bardzo dobre na krótkie dystanse
- reflektor (w S2+ jest dość płytki) "pomarszczony" daje inny efekt - w miarę szeroki ale skupiony i węższy niz w soczewce 30 st., obszar w środku nadający się do oświetlania na dalsze odległości (na oko do 50-60 metrów fajnie widać) i szerokie halo dookoła pozwalające dostrzegać to co wkoło mocno oświetlanego obszaru w środku - ogólnie rozwiązanie uniwersalne - takie optimum na bliskie i na średnie dystanse do 50-60 m.
Polecam więc albo latarkę S2+ oraz soczewkę TIR 30 st. - zobaczysz wsadzisz i ... najwyżej kupisz jeszcze jedną S2+ ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 mar 2016, 13:37 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Post autor: michal1 »

Do S2 kolimator trzeba dopasować, a zamiana na reflektor też nie jest taka łatwa i prosta. Nie licz, że będziesz sobie zmieniał, raczej znajdź w miarę uniwersalny wybór do Twojego zainteresowania.
ODPOWIEDZ