Mag 3D mod --> cree

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Witam, jedna dioda cree 3W nie bardzo będzie nagrzewała Maga bo to kawał aluminium, co do MC-E lub P7 to spokojnie na takim module pod diodę można je wpakować, tu będzie więcej ciepła a beam będzie miał w środku dziurę czyli takie ciemniejszy obszar, fokus nadal będzie zachowany. Co do wymiarów to nie pamiętam ich w tym momencie, zresztą na Kai chyba można je kupić więc to nie mój wynalazek. Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Elaner

Post autor: Elaner »

Midi, właśnie zakumałem co mi nie pasowało przy tej zmianie ogniskowej (bo coś minie pasowało :wink: ). Mianowicie, teraz zmiana ogniskowej następuje poprzez przesówanie się reflektora wraz z główką... Oryginalny patent magów zdaje się być lepszym pod tym względem, by nie było, że to krytykanctwo :wink: . Ja się tylko i wyłącznie zastanawiam jak to zrobić by mieć odpowiednie odprowadzanie ciepła, i przy okazji wykorzystywało stożkowo ścięty reflektor... mogę nawet powiedzieć, że mam na to pewien pomysł :idea: :mrgreen: . Rysunek poglądowy tego pomysłu dorzucę później, na razie fotka oryginalnego rozwiązania z magów i jego rysunek poglądowy (paskudny co prawda :roll: , ale niestety jestem nubem w szkice :lol: ).
Kwestia dodatkowa, kojarzy ktoś driver który byłby w stanie obsługiwać ładowanie (freestyle :wink: ) Ni-MH czy Enelopów? Bo wykombinowałem coś takiego, żeby z Tyłu maga zamontować Driver i wyprowadzić styki do zewnętrznej bazy zasilającej (przewiercić na środku zakrętkę baterii i wstawić tam okrągły izolowany styk, do dydykowanej bazy dla tego custom-made modelu :mrgreen: (schemat poglądowy tego też dorzucę na forum kiedy przyjdzie czas :wink:
Co wy na to Panowie?

EDIT: A żeby to chudy bocian! Bez obrazy dla Boćka :wink: , nie mogę za żadne skarby drugiego obrazka wkleić :evil: :cry:
Załączniki
Foto
Foto
06042009(004).jpg (35.12 KiB) Przejrzano 201 razy
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Ostatnio przerabiałem Maga 3D na diode MC-E grzeje sie dosyć mocno 2.6 A w diode ale nic się zlego nie dzieje.Mozna w miare dobrze zogniskować diode że nie ma wewnątrz czarnego pola powstaje taki dziwny jakby krzyż z tych czterech struktur ale jest to do przezycia .Światła oczywiście az nadmiar.Radiatora nie wklejam tylko zabezpieczam wewnetrznym pierścieniem Siegera ,zawsze mozna łatwo moduł wyjąć.
ODPOWIEDZ