...złożeniem kompa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
fxxx

Post autor: fxxx »

Drugi zestaw chcę kupić w jednym sklepie, a co do kompa do domu to na allegro są aktualnie takie oferty:

http://allegro.pl/3-7ghz-3-3-x4-intel-c ... 50059.html

Ta coś uszkodzona- http://allegro.pl/intel-core-i3-3-1-ghz ... 41912.html

http://allegro.pl/plyta-glowna-h55m-le- ... 67512.html

http://allegro.pl/gigabyte-b85m-d3h-int ... ml#thumb/1

ostatnia też do przełknięcia-pytanie czy warto i czy nie lepiej jednak coś zupełnie nowego?
Awatar użytkownika
wwd

Post autor: wwd »

Powiem tak. Wielu ludzi kupuje używane i nie narzeka. Chociaż można się przejechać. Na nowych częściach też, tyle że jest gwarancja.
Można popatrzeć na testy wydajności i porównać poszczególne procesory i porównać przy okazji pobór mocy i temperaturę.
http://www.purepc.pl/procesory/jaki_pro ... ?page=0,13
http://www.purepc.pl/procesory/test_amd ... h?page=0,8
http://www.purepc.pl/procesory/test_amd ... h?page=0,8

Ja bym wolał coś nowego, tym bardziej że możesz kupić na fakturę.
Ale może ktoś inny się jeszcze wypowie?

Ps. Ten sklep to dobre ma ceny? Bo w Sączu to ceny z kosmosu.
fxxx

ten używany to dla mnie-tego nie mogę na fakturę :) mnie używany nie odstrasza, choć pierwszy mój zakup na allegro to właśnie była płyta abit be6-II i przyszła klasycznie z uszkodzonymi kondensatorami :)

Do firmy oczywiście nie w Sączu-jeszcze jestem w pełni sprawny umysłowo :)
Awatar użytkownika
wwd

W takim razie to jak najbardziej używka, ale części to już musisz wybrać sam :) Zwłaszcza że jest tego trochę... Najlepiej jakby coś na miejscu było ale nic sensownego nie widzę.
kisi

Post autor: kisi »

Kup coś polizingowego firmowego HP, Dell'a są naprawdę dobre konstrukcje. Ciche wentylatory. Mały sprzęt.
fxxx

Nie chce firmowego kompa, mają wszystko okropne do granic możliwości.

Coś takiego może http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6014829693
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Mam już trzecią płytę Asusa i nie mogę złego słowa powiedzieć, na tego typu produkty producenta, za taką kasę fajny budżetowy zestawik :)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
fxxx

Dobra, przemogłem się, kupię coś nowego lub z nowości. LGA 1150 czy lepiej 1151? Nawet teraz kupię tanie i3 a za 3-4 lata mogę wsadzić i7 nie?
Awatar użytkownika
wwd

Za 3 lata ceny topowych i7 mogą niewiele się różnić od dzisiejszych. Dobry przykład to stare i5 i i7 2500 itd. które dalej nie są tanie, z tym że 1151 będzie dłużej na rynku.

Przykładowy zestaw na 1151:
i5 6400 - 850zł
Gigabyte GA-B150M-D3H -360zł (mATX)
2x 4GB HyperX Savage 2133 MHz CL13 DDR4 - 240zł
SSD 250Gb evo 850 - 350zł
be quiet! 500W - 220zł ew. Corsair 450W - 170zł
obudowa - 150zł
razem: ok 2200zł bez grafiki.

Zestaw na 1150:
i5 4670, Gigabyte GA-Z97-HD3, 8Gb DDR3 i reszta jak wyżej wyjdzie w podobnych pieniądzach.
Najlepiej jakbyś napisał ile chcesz wydać, czy ma być mATX, czy zintegrowana grafika wystarczy.

Ps. Ja już od roku myślę o zmianie i ostatnio stwierdziłem, że jeszcze poczekam :)
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

wwd,
Ja któregoś razu pisałem autorowi wątku, że mam swój do sprzedania za 1800, ale mógł bym zejść do jakieś 1700:
ASRock H81M-HDS
CORE i5-4460 3.20GHz
Zotac GeForce GTX 750 Ti, 2GB DDR5 (128 Bit)
SSD Transcend SSD370 128GB SATA3
Obudowa Zalman Z3
Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered
Zasilacz Antec VP 500 - 500W
Windows 7 home premium
fxxx

Nie gram-nawet nie mam kiedy. Do tego mam zasilacz, potrzebuję jedynie płytę, procesor i ram. Procesor nawet najtańszy i3 powoli mnie na kolana, przypominam że teraz mam E6300. Ważne, żebym kupił płytę która będzie wspierać chociaż następna wersję procesorów-stąd pytanie jakie gniazdo:) no i format ATX, nie mATX. Nawet SSD nie jest koniecznością na początek.
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

SSD to drugi procesor w porównaniu do HDD... Ja mam u siebie budżetowy zestaw z SSD + G1820 (to, że mam drogą obudowę, wydajne chłodzenie i porzadny zasilacz przy takim zestawie to nieistotne;)) i często znajomi dziwią sie, że tak szybko działa mój system. Jeżeli składasz PC do internetu to nie warto kupować i3, kup Celerona lub Pentiuma i również będziesz zadowolony.
ww296

Post autor: ww296 »

Parę lat temu kupiłem dobrze przemyślany zestaw z możliwością rozbudowy - Wysoki model płyty ASUSA z podstawka AM3 i najtańszy, w pełni czterordzeniowy procesor, topowa pamięć dual chanel. Praktycznie od początku miałem problemy ze zdarzającymi się restartami kompa. Trudno było to zdiagnozować ze względu na sporadyczny charakter tego zdarzenia. Jakiś czas temu problem nasilił się - udało się zdiagnozować pamieć - wszystkie testy przechodziła ok ale na jednym module pracował bez zarzutu. Przewaliłem przez kompa kilkanaście rożnych zestawów - również nowe ze sklepu. Efekt komputer pracuje stabilnie tylko w trybie single chanell.
Diagnoza - problemy płyty głównej - w międzyczasie okazało się, że płyta nie współpracuje z żadną zewnętrzną karta graficzną.
Wniosek - Nawet wysoki model markowej płyty nie gwarantuje sukcesu.
Wniosek drugi - nie opłaca się kupować z myślą o rozbudowie - trzeba kupić to na co nas stać i używać jak najdłużej - to najbardziej się opłaca. Można ewentualnie dokładać lepsze części np dysk SSD, zasilacz, kartę graficzną ale podstawę czyli płytę, procesor i pamięć trzeba kupić docelową.

Mój komputer złożyłem na bazie starego i unowocześniałem - topowa obudowa, Monitor, BDB zasilacz, super Chłodzenie, SSD i kiedy przyszła zaplanowana pora na wymianę procesora okazało się, że płyta niedomaga. I teraz mam złoma z którym nie za bardzo jest co zrobić - poza oczywiście wymiana płyty, CPU i pamięci.

Komputera używam głównie do internetu i nie zgadzam się, że wystarczy słaby procesor, własnie szybkość działania internetu skłania mnie do modernizacji bo nie gram ani nie zajmuję się grafiką.
Znajomy niedawno po podobnych perypetiach jak moje, wymienił komplet na nowy. Gra, więc specyfikacja topowa - komfort pracy na internecie nieporównywalny, o głupim przeglądaniu zdjęć nawet nie wspominam bo większe galerie na jego kompie przeszukiwać to przyjemność, a rozpakowywanie, przetwarzanie wsadowe zdjęć, jakakolwiek obróbka - to po prostu przepaść.

Inna sprawa, że teraz ludzie nawet nie wiedza jak komfortowe może być przeglądanie internetu bo przyzwyczajeni do laptopów, jeszcze w różnych trybach oszczędzania energii to nawet nie zdają sobie sprawy z możliwości dzisiejszych procesorów.
Pewnie że się da przeglądać neta na jakiś paściach - maluchem też ludzie kiedyś jeździli całymi rodzinami na wakacje po 1000 km, ale...
TDK

Post autor: TDK »

1. Jeśli komputer ma być na całkiem nowych częściach, to w grę wchodzi tylko Skylake. Dobry stosunek możliwości do ceny ma i3-6100. Ten procesor niemal zrównuje się osiągami ze starszym i5-4460, a jest tańszy nawet od używki 4460. Do niego jakaś tania płyta na chipsecie H110 i 8 GB RAM. Warto teraz kupić więcej RAM, bo jest stosunkowo tani.

2. Jeśli sprzęt ma być używany, to raczej nie warto już kupować platformy starszej niż Haswell. Wtedy można kupić używany procek i RAM, bo są to elementy bezpieczne, które rzadko psują się z upływem czasu, natomiast płytę główną do Haswella można kupić nową, z pełną gwarancją.

Starsze platformy też jeszcze dają radę, ale płyty główne mają już parę lat i jest ryzyko, że mogą padać.
fxxx

@TDK

Jaką płytę byś polecił do tego i3? Właśnie takie podejście mi najbardziej pasuje :)

Który chipset jest lepszy? H110 czy H170?

Pamięć widzę, że DDR4 16GB za 400 zł jest
Procesor 530 zł
Płyta około 250 wzwyż.

Czyli do 1200 zł zmieszczę się z obudową, a SSD może mi żona na dzień dziecka kupi ;)
ODPOWIEDZ