Podziel się swoją radością

....nie pasujące gdzie indziej...
rafiak

Post autor: rafiak »

@megabit Co w nim poszło?
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Spuchnięty elektrolit 470uF/10V w przetwornicy standby. Z braku laku wlutowałem 2x220uF i śmiga aż miło.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Te tanie ATX to nawet proste konstrukcje, jak by się im bliżej przyjrzeć. Jeśli umiera sam z siebie to właśnie najczęściej kondensatory, jeśli umiera śmiercią nagłą to najczęściej klucze, trany pomocnicze, i układ 7500 / 494. No i może jakaś mała dioda, te trzeba niestety posprawdzać. Jeśli mamy pecha to uszkodzeniu ulega wszystko aż do mostka prostowniczego, bezpiecznik oczywiście nietknięty, one nigdy się nie przepalają :) Uruchamiamy zasilacz z żarówką szeregowo na sieciowym i można w ten sposób sprawdzać bez obawy że jakaś nieusunięta usterka spowoduje znowu rozległą awarię. Oczywiście opłacalność tego kiepska, ale dla własnej satysfakcji czemu nie :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Odebrałem auto z warsztatu... :mrgreen:

Pozdrawiam
Dodano:
Zaraz po wypadku:
Obrazek
Po naprawie:
Obrazek
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Mooshrom

Post autor: Mooshrom »

Pierwsza latarka wykonana od a do z.Obrazek
Obrazek

Obrazek
SacredFire NF-009 , UniqueFire R5 , Tank007
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

No bardzo ładne cacko... ;)

Może jakieś rozebrane zdjęcia?

EDIT: Już widzę. W innym wątku.
Awatar użytkownika
Mooshrom

GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Mooshrom, gratulacje, piękna robota. Czy da się to wytoczyć z tzw zintegrowaną pigułą?
Awatar użytkownika
Mooshrom

Mysle ze dalo by rade cos takiego zrobic w sesie pigula razem z body polaczona tylko latarka musiala by powstac z paru czesci tak jak jest to w sklepowych rozwiazaniach. Jedyny moj problem to gwinty. Postaram sie kupic narzynki i gwintowniki M20 albo wieksze i moze cos sie uda zrobic aby mozna bylo normalnie skrecic.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 mar 2016, 21:19 przez Mooshrom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zwalniam się z pracy ! :mrgreen:

Najwyższy czas przerwać tragedię w jakiej uczestniczyłem. Trzech kierowników tego samego "zakładu pracy (prawie że karnego)" w przeciągu 13 miesięcy. Kilkadziesiąt zwolnień L4 od pracowników którzy nie dali rady. Zwolnienia od psychiatry, trzy osoby na oddziale "w wariatkowie". Kilkadziesiąt zwolnień. Pełne ciśnienie na jak najwyższe zarobki, wciskanie urlopów na siłę itd.

Uff <stop>

Czas na kilka dni urlopu i szukamy czegoś nowego :)
ILPT
joon

Post autor: joon »

Dałbym "lubię to" ale sam byłem w podobnej sytuacji i ciężko było cokolwiek wyszukać w moim kochanym Przemyślu przez co znowu pracuję w delegacji. Ale powodzenia ;)
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Noo, inne moje multimetry tego nie potrafią ;)
Na zdjęciu 22000uF/50V, pomiar trwa kilkanaście sekund.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mooshrom

Pierwszy udany gwint na tokarce ; D
Obrazek
Obrazek
Vigo

Post autor: Vigo »

Ja w końcu znalazłem fachowca, który naprawił mojego DELLa, czyli wymienił procesor graficzny na nowy
(stary umarł podczas zeszłorocznych upałów = black screen) i teraz hula jak nowy.

Po za tym zakupiłem na Allegro takiego "oldschool'owego" staruszka, Panasonic RX-ED50:

Obrazek

BoomBox okazał się być w stanie idealnym (jak zapewniał mnie sprzedający), ale profilaktycznie rozebrałem go na czynniki pierwsze, zdjąłem obudowę, dokładnie wymyłem, wyczyściłem membrany głośników, odkurzyłem elektronikę, swoją drogą fajny sprzęt (5kg wagi), "miękka" mechanika, obsługa pilotem.
Konstrukcja jeszcze z czasów kiedy wszystko było ładnie skręcane na wkręty (w przypadku RX-ED50 był to jeden rodzaj wkręta), a nie jak obecnie zgrzewane, można było sprzęt do czyszczenia bezproblemowo rozłożyć na poszczególne elementy co poczyniłem z przyjemnością i uznaniem dla japońskich inżynierów.
Złożyłem całość na powrót do kupy i wszystko ładnie gra.

___
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Pierwszy raz udało mi się podłączyć i zaprogramować swój pierwszy mikrokontroler (Atmega8A przez USBAsp) w życiu :) :hurra:

Tylko mrugająca dioda i działający przycisk... a tyle radości :)

Fajnie, że da się to łatwo programować z Eclipse, kiedyś miałem z tym (niewiele ale zawsze) do czynienia i w sumie lubię to IDE, choć programista ze mnie żaden niestety.

W sumie powinienem podziękować Mirosławowi Kardasiowi za przygotowanie aktualnej i bardzo dokładnej instrukcji: Programowanie AVR w Eclipse
Z tą instrukcją wszystko zadziałało za pierwszym razem... Szok! :o

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Zablokowany