Jaka lutownica

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
mario1

Post autor: mario1 »

Pyra pisze:Witam
Pawelxqx pisze: a do pozostałych parametrów trzeba wcisnąć i trzymać impulsator przy wyłączonej lutownicy i ciągle trzymając ją włączyć, po kilku sekundach uruchomi się w trybie z dostępem do pozostałych parametrów.
A widzisz, dzięki bo o tym nie wiedziałem. U mnie fabryczny offset był ustawiony na 55. Zjechałem do zera i teraz mam faktyczny offset około 40°C, poprzednio prawie 100°C. W związku z tym, zmieniłem też wartość wzmocnienia (zmiana nachylenia krzywej) i przy 300°C mam ustawioną temperaturę dokładnie, a przy ustawionej 200°C mam realnie 217°C (poprzednio 230).

Pozdrawiam

Witam.

Czy mógłbyś konkretnie napisać co i jak kalibrowałeś ?
Siedzę już cały wieczór i jest coraz gorzej.
Którym "P" co zmieniałeś.

Co można zrobić żeby układ łatwo się wybudzał ze stanu uśpienia ?
Ja muszę dość energicznie kilka razy potrząsnąć , a podobno wystarczy tylko poruszyć.

Pozdrawiam
M.

PS. może parametry które ustawiam nie zapisują się , jak sprawdzić że się zapisały ?
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Jeśli chodzi o zapisywanie to powinien się wyświetlać przy edycji ostatni wpisany parametr. Co do wartości to po długich próbach wróciłem do fabrycznych, następne P03 ustawiłem na zero, a w P04 (lub P11, to to samo) 290, co w moim egzemplarzu dało równy wzrost. Przy próbowaniu zmiany pozostałych parametrów miałem niezadowalające wyniki.

Jeśli chodzi o wybudzanie, to może sam czujnik gorzej działa, u mnie po próbnym zamontowaniu lekkie szturchnięcie wystarcza.

Obecnie u siebie zablokowałem usypianie, w przyszłości pomyślę nad usypianiem stacji po odłożeniu kolby do podstawki.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

EEE, to lipa, czyli się nie nadaje do mojej stacji...
Może coś polecicie?
Aktualnie mam coś takiego:
http://www.hotair.pl/components/com_vir ... 5d5493.jpg
Szukam czegoś oryginalnego, gdzie grot dobrze pasuję na grzałkę, moc 60-80W.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
mario1 pisze:Czy mógłbyś konkretnie napisać co i jak kalibrowałeś ?
Najpierw zrobiłem pomiar, ustawiłem 30°C i zmierzyłem temperaturę grota, różnica zmierzonej i 30°C, przyjąłem jako offset. Wyłączasz lutownicę.
Przytrzymujesz naciśnięty impulsator i włączasz. Po puszczeniu ukazuje się P01 i potem wartość napięcia odniesienia TL431.
Przytrzymujesz długo (2 - 3s), wskakuje P02, znów długo aż pokaże się P03, i wskoczy 000. Wtedy przekręcasz impulsatorem na 001 i naciskasz długo, wskakuje coś około 055. Tą wartością zmieniasz offset, czyli temperaturę "na zimnej lutownicy". Tu musiałem zjechać do 000. Przyciskasz długo, aż wskoczy P04, potem możesz wyłączyć lutownicę.
Po włączeniu ustawiasz 30°C i sprawdzasz do jakiej temperatury się nagrzeje, jeśli nie będzie grzać, ustawiasz wyższą, i jak zacznie to znów obliczasz offset i wtedy znów P01 - 000 > 001 - wpisujesz wartość offsetu.
Jak już zrobiłem co się dało, ustawiłem 300°C i zmierzyłem temperaturę. Długie przyciśnięcie (na włączonej lutownicy) P10, przeskakujemy, P11 - 000 zmieniasz na 001, potem wskakuje jakaś wartość, to jest "wzmocnienie" i zmieniasz tą wartość tak długo, aż dla 300°C ustawionych, uzyskasz około 300°C na grocie. Wtedy doregulujesz potencjometrem.
Przy wzorcowym ustawieniu 300°C, masz w miarę dokładny zakres pracy, czyli 250 - 350°C
P10, zmienia skok temperatury przy kręceniu impulsatorem.
P08, ustawiasz czas uśpienia, standardowo ustawione około 4 minuty.
Krótkie przyciśnięcie, podczas programowania, zmienia miejsce wpisu (cyfrę).

Jeśli lutownica spoczywa w podstawce, to najlepiej ją na chwilkę skierować grotem w górę, to chyba nie tyle jest czujnik wibracji, co przechyłów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Lampek

Post autor: Lampek »

Pyra pisze:, to chyba nie tyle jest czujnik wibracji, co przechyłów.
Dokładnie, kulka w nim lata i pewnie zwiera szczelinę miedzy elektrodami i daje impuls.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Witam, posiadam
http://www.gotronik.pl/stacja-lutownicz ... p-560.html
Do tego mam grot
http://www.gotronik.pl/t2c-grot-do-stac ... p-273.html
Lecz problem jest taki mocuje w kolbie, chcę skręcić to tylko dwa obroty mogę zrobić, czyli jak by był za długi, można jakoś spiłować by pasowało?
romanz

Post autor: romanz »

Porównaj go z grotem który był przy zakupionej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Wewnątrz, jest taka tulejka z kołnierzem, sprawdź czy jej odwrotnie nie włożyłeś, ona powinna być kołnierzem w stronę grota, wtedy wchodzi trochę wewnątrz kolby.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Misiek_86

Pyra, tak, jest zrobione, bo ten grot co był w kolbie, dobrze pasuje, będę w domu to zmierzę
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Misiek_86 pisze:Pyra, tak, jest zrobione, bo ten grot co był w kolbie, dobrze pasuje, będę w domu to zmierzę
Sprawdź, "na sucho" jak głęboko wchodzą oba groty.
Jeśli ten nowy wchodzi za płytko, możesz go rozwiercić, ale podam Ci pewien patent, na wiercenie osiowe.
W uchwyt wiertarki mocujesz grot, wiertło w jakieś imadełko, i "do przodu". Otwory wychodzą jak na tokarce. :mrgreen:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Mam lutownicę ZD-98 i zastanawiam się, czy owinięcie grota grubą folią aluminiową nie poprawi działania :roll: szczególnie chodzi o pojemność cieplną. Obecnie grot opiera się na kołnierzyku, natomiast reszta wchodzi w kolbę luźno.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
pegasus_sis pisze: czy owinięcie grota grubą folią aluminiową nie poprawi działania
Ja wcisnąłem blaszkę miedzianą pomiędzy grot i grzałkę, jest minimalnie lepiej, ale i tak głównym powodem opóźnienia, jest grzałka ceramiczna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Misiek_86

Mierzyłem ten grot minifala jest o jakieś 2-3mm dłuższy niż ten:
http://www.gotronik.pl/grot-900mtk-blac ... -1344.html
michalqqr

Post autor: michalqqr »

Szybkie pytanie, jest sens dopłacać do stacji 898DH w porównaniu z 898D? Oczywiście będzie przeróbka sprzed kilku stron.
tisher

Post autor: tisher »

Na groty GOOTa? Nie opłaca się płacić bo to nie stacja jest wyznacznikiem jakości pracy tylko grot i taka przeróbka z jakiejkolwiek stacji zrobi finalnie tak samo rewelacyjny sprzęt.
60W vs 75W to mała różnica, na 60W goot się nagrzewa 5 sek i spokojnie polutujesz nawet chłodnicę szerokim grotem.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
ODPOWIEDZ