...ustawieniem routera jako client
No ok, zdezaktywowałem zabezpieczenia w netiaszrocie, potem chciałem też ustawić w tplinku że nie trzeba hasła i security disabled, ale w ogóle na tplinka nie mogłem się dostać, nie wiem co ma piernik do wiatraka ale hackerem z anonymous nie jestem by wykminić o co chodzi więc z powrotem aktywowałem zabezpieczenia na natiaszrocie w celu dostania się na tplinka, no i się dostałem, ustawiłem że security disabled, potem na netiaszrocie zdezaktywowałem hasło wpa/wpa2 i tplink w ogóle nie łączył się z netiaszrotem....
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Jeszcze jedna rzeczy jak wcześniej koledzy pisali. Sprawdź jakie masz w okolicy sieci i jak poustawiane (kanały). Ściągnij apke na telefon WiFi Analyzer - zobacz co masz i na jakich kanałach w okolicy i ustaw odpowiednio inne. U mnie potrafiło w drugim pokoju zerwać połączenie. W końcu popatrzyłem i okazało się iż 3 chyba routery korzystały z podobnego kanału i sygnały się zakłócały (dlatego weszło pasmo 5GHz)
Ja mam netię:
Po kablu komputer - ping: 40ms dl: 6.65Mb/s up: 0.71Mb/s
Tablet przy routerze dobry sygnał - ping 40ms dl: 6.65Mb/s up: 0.69Mb/s
Tablet za ścianą słaby sygnał - ping: 40ms dl: 0.38Mb/s up: 0.73Mb/s
Z tego co widzę sprawdzałeś testem łącze na telefonie?
Filmy na youtube wczytują się w telefon z gorszą jakością.
Po kablu komputer - ping: 40ms dl: 6.65Mb/s up: 0.71Mb/s
Tablet przy routerze dobry sygnał - ping 40ms dl: 6.65Mb/s up: 0.69Mb/s
Tablet za ścianą słaby sygnał - ping: 40ms dl: 0.38Mb/s up: 0.73Mb/s
Z tego co widzę sprawdzałeś testem łącze na telefonie?
Filmy na youtube wczytują się w telefon z gorszą jakością.
Ja na smartfonie ze średnim sygnałem(2 na 4 kreski) mogę oglądać full hd, czyli jakieś 5-6mbs.
Dzięki za podanie wyników.
Wychodzi na to że netia wszystkich robi w c***a, bo w umowie 10mbs, a support telefoniczny mówi że to nie ich wina, bo telefoniczna linia od neostrady ma słabe parametry, że to ich wina i netia nic na to nie poradzi...
Może w końcu zrobię sobie ten internet LTE redbull mobile 40-60mbs bez limitu za 60zł/100dni(60zł zostaje na karcie i można na coś wydać).
Dzięki za podanie wyników.
Wychodzi na to że netia wszystkich robi w c***a, bo w umowie 10mbs, a support telefoniczny mówi że to nie ich wina, bo telefoniczna linia od neostrady ma słabe parametry, że to ich wina i netia nic na to nie poradzi...
Może w końcu zrobię sobie ten internet LTE redbull mobile 40-60mbs bez limitu za 60zł/100dni(60zł zostaje na karcie i można na coś wydać).
Ale sprawdzałeś speed testem? http://www.speedtest.net/pl/
Pod androida jest darmowa apka to możesz sprawdzić. Filmy youtube obcina jeżeli przeglądasz na sprzęcie mobilnym, a ja też mam neta 10Mb/s z tym że to jest do 10Mb/s - ograniczenia po stronie - ja - tp - odległość od centrali.
Pod androida jest darmowa apka to możesz sprawdzić. Filmy youtube obcina jeżeli przeglądasz na sprzęcie mobilnym, a ja też mam neta 10Mb/s z tym że to jest do 10Mb/s - ograniczenia po stronie - ja - tp - odległość od centrali.
Dobra dość tego, teraz co 30s przerywa neta, oraz prędkość 0,6mbs.
Ewidentnie netiaszrot nie potrafi dogadać się z tplinkiem.
Trzeba więc kupić router.
Nie wykluczone też że na nowym routerze osiągnę większe prędkości, może 10mbs z umowy okaże się realne.
Co polecacie?
Najlepiej by był też od tplinka.
Dobrze by był tani, w planach inne wydatki.
EDIT:
A co myślicie o takim?:
http://allegro.pl/tp-link-router-3g-4g- ... 26265.html
Bo jak nie wytrzymam z netią to dokupie modem i będę śmigał na mobilnym.
Ewidentnie netiaszrot nie potrafi dogadać się z tplinkiem.
Trzeba więc kupić router.
Nie wykluczone też że na nowym routerze osiągnę większe prędkości, może 10mbs z umowy okaże się realne.
Co polecacie?
Najlepiej by był też od tplinka.
Dobrze by był tani, w planach inne wydatki.
EDIT:
A co myślicie o takim?:
http://allegro.pl/tp-link-router-3g-4g- ... 26265.html
Bo jak nie wytrzymam z netią to dokupie modem i będę śmigał na mobilnym.
Proponowałbym TL-WR1043ND lub z dodatkową opcją 5GHz TL-WDR3600.
Tu ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2016/03-25-2016-r29346/ znajdziesz DD-WRT na te routery.
Generalnie szukaj czegoś na czym da się zainstalować DD-WRT, OpenWRT lub Tomato.
Tu ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2016/03-25-2016-r29346/ znajdziesz DD-WRT na te routery.
Generalnie szukaj czegoś na czym da się zainstalować DD-WRT, OpenWRT lub Tomato.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
TL-WR1043ND??
Na co mi taki bajerancki "gigabitowy" router przy necie 5mbs
Bym miał neta 1gbs to bym się nie zastanawiał i go brał, no ale jest jak jest
A z tym ddwrt to w ogóle nie wiem o co chodzi, więc raczej nie jest mi potrzebne xD
Znalazłem na alledrogo używany TL-WDR3600 za 165zł i spróbuje obniżyć cenę, jak będzie niska to wezmę.
Na co mi taki bajerancki "gigabitowy" router przy necie 5mbs
Bym miał neta 1gbs to bym się nie zastanawiał i go brał, no ale jest jak jest
A z tym ddwrt to w ogóle nie wiem o co chodzi, więc raczej nie jest mi potrzebne xD
Znalazłem na alledrogo używany TL-WDR3600 za 165zł i spróbuje obniżyć cenę, jak będzie niska to wezmę.