Jaki MULTIMETR - MIERNIK do 100zł

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Oooo a to bardzo ciekawa propozycja moim zdaniem. Ma wszystko to czego bym aktualnie potrzebował :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
piXelRider

Post autor: piXelRider »

Pomiary natężenia światła i dźwięku są kuszące, jednak obawiam się, że sprawdzi się tu stara prawda, że jak coś jest do szystkiego, to jest do... ;)

Jak narazie dziękuję Calineczce za podpowiedzenie faworyta - USB to jest to ;)

PS. 1:1... rodacy w Londynie już się szykują...

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 1:21 am ]
A to nie jest tak, że V&A to Mastech? Na stronkach mają nawet niemal identyczne zdjęcie "fabryki" :P
novakt

Post autor: novakt »

Witam Wszystkich
pawelsz pisze:eee, aaa- ale gdzie tu mierzenie latarek i ich ocena ?
Czy ponownie do oceny światełka potrzebny zasilacz labo+extra pomiary ? - panowie, bez przesady- przy zasilaniu z lion wszystkie pomiary są z grubsza mówiąc orientacyjne, gdzie niby uwzględnicie wpływ temperatury itd ?
Może pozostańmy przy pomiarach z błędami nawet 10%, ale realnych (realnych-dla mnie przy zasilaniu światełka z realnego zasilania w terenie-chyba, że ktoś nosi zasilacz labo na plecach- wtedy szacun i podziw)
Co z tego , że pomierzy się co i jak piknie działa, jak w terenie będzie qpa-bo zasilanie nie wyrobi założeń poczynionych w labie ?
Jestem tu swieży, ale zgodze sie z kolega.
Ja rowniez szukam czegos do majsterkowania i chcialbym was zapytac czy te "multimetry" z DX za okolo 20$ mi wystarcza do orientacyjnych pomiarow.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.619
Moje zadanie jako pierwszy projekt to lamka do oswietlenia zewn. podjazd garazu lub przejscie boczne kolo domu gdzie strasznie ciemno. (det. ruchu oczywiscie)
Aha poniewaz diodki sie grzeja to z pomiarem temp. potrzebuje- zeby dobrac odpowiednie radiatory. a tak juz przy temacie ma gdzie znajde odpowiednie radiatorki (rozmiary itp) do tych CREE q5 i SSC p4 i p7??
Wielkie dzieki za sugestie
Amator- wiec za bardzo mnie nie wincie
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

novakt pisze:Ja rowniez szukam czegos do majsterkowania i chcialbym was zapytac czy te "multimetry" z DX za okolo 20$ mi wystarcza do orientacyjnych pomiarow.
W zupełności wystarczą ale mam wrażenie, że w Polsce nawet na Allegro kupisz taniej, sprawdź ;-)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Ostatnio udało mi się dostać całkiem przyzwoitego (jak na moje potrzeby) maluszka - Miernik uniwersalny MASTECH M890G za 31 PLN plus koszty wysyłki 10 PLN. Poszukaj, policytuj, zawsze mozna coś upolować.
Pozdr.
Pikom
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Ja ostatnio w ramach rozwijania się (gadżeciarstwa? ;-) ) zapragnąłem mieć kieszonkowy miernik (moje metexy niespecjalnie można takowymi nazwać!) :-) Wpadł mi w oko na DX (a jakże by inaczej! ;-) ): https://www.dealextreme.com/details.dx/sku.9636
Rzeczywiście to coś małe jest - w kieszeni marynarki, kurtki, a nawet spodni (lubię mieć duże kieszenie ;-) ) spokojnie się mieści :-) Zakresów nie ma rewelacyjnych, ale wszystko, co podstawowe jest. Auto range działa szybko. Porównywałem z innymi miernikami tylko napięcie i różnice są znikome (ostatnia cyfra)! W twardym pudełeczku (trochę ciężko otwiera się) wszystko mieści się i jest dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami (takimi, jak choćby porysowanie wyświetlacza). Są i wady. Przy wkładaniu baterii zauważyłem, że bezpiecznik nie jest w podstawce, tylko przylutowany (cieli koszty), a same luty kiepsko wyglądają! Jednak najsłabszym ogniwem są sondy. Miejsca na nie jest tyle, że trzeba je upychać, przewody są krótkie i moim zdaniem podatne na uszkodzenie, a w takim przypadku nie można ich w łatwy sposób wymienić.
Zważywszy na wszystko uważam, że miernik spełnia swoją rolę. Zabieram go ze sobą wtedy, kiedy nie spodziewam się pomiarów - ot tak na wszelki wypadek :-)
Dubito ergo sum!
grzesiekp

Post autor: grzesiekp »

W cenie do 60zł sympatyczny jest miernik Uni-Trend UT-33A. Mały, zgrabny ( wygodny do noszenia w teren). Na oko wygląda na solidnie zrobiony. Miał cecha to automatyczny dobór zakresów. Zasilany dwiema bateriami AAA ( nie wiem jeszcze na ile starczają - ciągle mam te które były w zestawie. Jak na razie na potrzeby domowego majsterkowania sprawdza się w 100%.
Pozdrawiam - Grzesiek
zipek135

Post autor: zipek135 »

novakt pisze:Witam Wszystkich
pawelsz pisze:eee, aaa- ale gdzie tu mierzenie latarek i ich ocena ?
Czy ponownie do oceny światełka potrzebny zasilacz labo+extra pomiary ? - panowie, bez przesady- przy zasilaniu z lion wszystkie pomiary są z grubsza mówiąc orientacyjne, gdzie niby uwzględnicie wpływ temperatury itd ?
Może pozostańmy przy pomiarach z błędami nawet 10%, ale realnych (realnych-dla mnie przy zasilaniu światełka z realnego zasilania w terenie-chyba, że ktoś nosi zasilacz labo na plecach- wtedy szacun i podziw)
Co z tego , że pomierzy się co i jak piknie działa, jak w terenie będzie qpa-bo zasilanie nie wyrobi założeń poczynionych w labie ?
Jestem tu swieży, ale zgodze sie z kolega.
Ja rowniez szukam czegos do majsterkowania i chcialbym was zapytac czy te "multimetry" z DX za okolo 20$ mi wystarcza do orientacyjnych pomiarow.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.619
Moje zadanie jako pierwszy projekt to lamka do oswietlenia zewn. podjazd garazu lub przejscie boczne kolo domu gdzie strasznie ciemno. (det. ruchu oczywiscie)
Aha poniewaz diodki sie grzeja to z pomiarem temp. potrzebuje- zeby dobrac odpowiednie radiatory. a tak juz przy temacie ma gdzie znajde odpowiednie radiatorki (rozmiary itp) do tych CREE q5 i SSC p4 i p7??
Wielkie dzieki za sugestie
Nie kupuj tego na allegro pełno tego pod nazwą Hontex, nawet mają podobne oznaczenia, jak nie takie same ...
kuń

Post autor: kuń »

Pozwolę sobie odkopać temat ,czy taki miernik;
http://allegro.pl/scenka-opada-multimet ... 15312.html
Multimetr Cyfrowy VC-11 VOLTCRAFT

albo coś takiego :
http://allegro.pl/miernik-cyfrowy-iglow ... 19788.html

Nadaje się do podstawowych zastosowań- typu sprawdzenie stopnia naładowania ogniw 18650? jesli to kiepskie mierniki to jakie byście polecali max do 35zł
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

z tanich mogę śmiało polecić UNIT-a UT30D
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

Calineczka, dzięki wielkie. Sam poszukuję taniego miernika do podstawowych zastosowań, a ten zaprezentowany przez ciebie nie nadszarpnie mojego skromnego budżetu :-)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

a proszę bardzo ;) . Sam używam do prostych pomiarów w domu, w pracy i jeszcze Pikoma warsztacik weń wyposażyłem. W sumie u mnie chyba już ze dwa-trzy lata służy. Do pomiaru prądu w latarkach warto by w lepsze kabelki się zaopatrzyć....Oryginały nie są takie złe, ale dobre kable kosztowały by więcej niż miernik :mrgreen:
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

Calineczka pisze:[...] Do pomiaru prądu w latarkach warto by w lepsze kabelki się zaopatrzyć....Oryginały nie są takie złe, ale dobre kable kosztowały by więcej niż miernik :mrgreen:
Najważniejsze to zacząć, lepsze kable przyjdą z czasem :wink:
bartex

Post autor: bartex »

Jako, że mój stary mierniczek się troszke popsuł, szukam nowego tak do 100zł i znalazłem taki Link do aukcji co o nim sądzicie?
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Polecam automaty Mastecha (ja nienawidzę klikania przełącznikiem).
np ten Mam go działa super.
ODPOWIEDZ