Witam,
Pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość dla nowego.
Przymierzam się do lampki rowerowej na Cree MC-E.
Po co? Nocna jazda po górach i lasach.
Z katalogu moc typowa/maksymalna przy 350mA to 4,48/5,46 W, dla 700mA katalog już nie podaje mocy maksymalnej, można ją tylko szacować na podstawie stosunku mocy przy 350mA. Daje to moc typowa/maksymalna przy 700mA 9,52/11,61 W.
Z wyliczeń wychodzi mi, że by odprowadzić te 12W i nie przekroczyć 80C to radiator powinien mieć ok. 1,5K/W. Czyli jakieś 0,3 kg aluminium o wymiarach 10x10x5cm.
Czy się gdzieś pomyliłem w obliczeniach?
A może chłodzenie aktywne?
Ile tak naprawdę prądu można w sposób ciągły wmusić w tę diodę bez skracania jej żywotności?
Może ktoś mógłby wskazać mi projekty wykonane na tej diodzie?
Dla radiatora 1,5K/W strumień świetlny przy 350 mA (grupa K) wychodzi mi ok. 400 lx, zaś dla 700 mA to 630 lx jak dużą różnicę subiektywną da mi to w terenie?
Może nie ma o co walczyć?
Jako optyki zamierzam użyć Ledil CMC-O +/-21 x +/-10.
Pozdrawiam i proszę o komentarze i wskazówki.
Andrzej.
Cree MC-E sprawy termiczne.
Re: Cree MC-E sprawy termiczne.
Jesli chodzi o termike to z pewnoscia 0,3kg aluminium o proponowanej powierzchni byloby w zupelnosci wystarczajace do zapewnienia optymalnych warunkow pracy diody MC-E.awa pisze:Witam,
Pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość dla nowego.
Przymierzam się do lampki rowerowej na Cree MC-E.
Po co? Nocna jazda po górach i lasach.
Z katalogu moc typowa/maksymalna przy 350mA to 4,48/5,46 W, dla 700mA katalog już nie podaje mocy maksymalnej, można ją tylko szacować na podstawie stosunku mocy przy 350mA. Daje to moc typowa/maksymalna przy 700mA 9,52/11,61 W.
Z wyliczeń wychodzi mi, że by odprowadzić te 12W i nie przekroczyć 80C to radiator powinien mieć ok. 1,5K/W. Czyli jakieś 0,3 kg aluminium o wymiarach 10x10x5cm.
Czy się gdzieś pomyliłem w obliczeniach?
A może chłodzenie aktywne?
Ile tak naprawdę prądu można w sposób ciągły wmusić w tę diodę bez skracania jej żywotności?
Może ktoś mógłby wskazać mi projekty wykonane na tej diodzie?
Dla radiatora 1,5K/W strumień świetlny przy 350 mA (grupa K) wychodzi mi ok. 400 lx, zaś dla 700 mA to 630 lx jak dużą różnicę subiektywną da mi to w terenie?
Może nie ma o co walczyć?
Jako optyki zamierzam użyć Ledil CMC-O +/-21 x +/-10.
Jesli Ci nie przeszkadza ten ciezar i wielkosc - nie ma problemu.
W konstrukcjach profesjonalnych dazy sie rzecz jasna do minimalizowania wagi.. glownie poprzez zwiekszanie powierzchni wymiany ciepla i monitorowanie temperatury pracy aplikacji. Z racji wymuszonego obiegu powietrza w lampach rowerowych te najlepsze korzystaja z duzego udogodnienia jakim jest regulacja pradu plynacego przez diody w zaleznosci od temperatury lampy.
W najprostszej wersji - po przekroczeniu ustawionej temperatury zmniejsz prad plynacy przez diody z 700mA do 350mA dopoki temp lampy nie spadni o mniej niz iles stopni. Dzialaja tak np. sterowniki marki Taskled, ktore swietnie nadaja sie do lampy rowerowej.
Nie napisales niestety z czego planujesz zasilac swoja lampe oraz jaka elektronike uzyc.
Jesli chodzi o proponowana przez Ciebie optyke.. tutaj nie ma jednego rozwiazania, ktore odpowiada kazdemu. Proponowana przez Ciebie optyka bedzie dobra w teren, na nieduze predkosci do ~25km/h. Przy szybkim zjezdzie czy na szosie zuplnie sie nie sprawdzi. Zasieg bedzie bardzo mizerny i z pewnoscia niewystarczajacy.
W fabrycznych lampach rowerowych na diodach mocy stosuje sie zazwyczaj uniweralna wiazke swiatla o pelnym kacie swiecenia około 15*. Niestety do diody MC-E dedykowane soczewki o podobnym kacie swiecenia nie istnieja. Mozesz sprobowac uzyc do diody MC-E soczewki Ledil ROCKET +-4, ktora z tego co wiem daje satysfakcjonujace efekty. Ja moge natomiast polecic reflektor do MC-E marki Fraen o kacie 13,5* -- spelni sie on w Twoich zastosowaniach. Do nabycia jest w led-tech.de lub cutter.com.au.
Jesli chodzi o ilosc swiatla to miara strumienia swiettlenego jest lumen, a nie lux jak blednie napisales. Roznica miedzy 400lm a 700lm, gdyz okolo tyle realnie oferuje dioda MCE z binu K przy maksymalnym zalecanym pradzie 700mA w kazdy emiter, bedzie wyraznie zauwazalna, ale nie porazajaca. Realnie swiatla bedzie wydawac sie, ze jest nie 75% wiecej a ~40% wiecej. Wiekszego pradu w ta diode zdecydowanie nie polecam ladowac. Nie ma to zadnego sensu.
Re: Cree MC-E sprawy termiczne.
Dziękuję, Twoje uwagi przydadzą mi się.
Zasilanie to 4xA123S dające 13,2V doładowywane z prądnicy w piaście.
Same akumulatory to 30Wh.
Przetwornicę i system sterowania będę projektował raczej sam, kontrola temperatury jest przewidziana.
Zaskakuje mnie rozmiar radiatora, liczyłem go co prawda dla najgorszego przypadku, wyszedł duży jak na rowerowy osprzęt.
Zastanawiam się, czy nie dać wentylatora, będą jednak wtedy kłopoty z brudzeniem się, wilgocią itd.
Na razie dostosowuję radiator od durona, ale wygląda to dość obleśnie.
Co do optyki, świadomie wybrałem taką oświetlającą wszystko w około, taka specyfika moich nocnych wypadów, powoli ale do końca nie wiadomo gdzie się ma jechać.
Pozdrawiam,
AWa.
Zasilanie to 4xA123S dające 13,2V doładowywane z prądnicy w piaście.
Same akumulatory to 30Wh.
Przetwornicę i system sterowania będę projektował raczej sam, kontrola temperatury jest przewidziana.
Zaskakuje mnie rozmiar radiatora, liczyłem go co prawda dla najgorszego przypadku, wyszedł duży jak na rowerowy osprzęt.
Zastanawiam się, czy nie dać wentylatora, będą jednak wtedy kłopoty z brudzeniem się, wilgocią itd.
Na razie dostosowuję radiator od durona, ale wygląda to dość obleśnie.
Co do optyki, świadomie wybrałem taką oświetlającą wszystko w około, taka specyfika moich nocnych wypadów, powoli ale do końca nie wiadomo gdzie się ma jechać.
Pozdrawiam,
AWa.