Rozładowywaniem akumulatorów ładowarką modelarską

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

endrju1, jeszcze raz napiszę - złącza balansera są podłączone i połączenie jest b.dobre, a przy ładowaniu ogniw, nawet 12A spadek napięcia jest w granicach błędu pomiarowego.

ElSor, rozładowywałem też akumulatory NIMH odpowiednim trybem ~2A i ten spadek też był widoczny.
Ostatnio zmieniony środa 24 lut 2016, 15:48 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Issac, chyba nie zrozumiałeś. Chcesz Li-xx rozładować do np 3V prądem 5A to odpalasz program Ni-xx i rozładowujesz do 2,5V (przy zakładanym spadku 0,5V gdzieś pomiędzy ogniwami a woltomierzem ładowarki). Jeśli zdejmujesz charakterystyki to korygujesz napięcie o 0,5V i masz to, co chciałeś zmierzyć.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Z ciekawości sprawdził bym na jak najkrótszych kablach, czy będzie różnica w tych odchyłkach.
Tak analizując na spokojnie, być może podczas rozładowywania, ładowarka aby osiągnąć założony prąd manewruje swoim oporem wewnętrznym co przekłamuje wynik.
Jednak z drugiej strony, odchyłka jest za duża, aby producent tego nie przewidział. Poza tym kable balansera powinny to wykluczyć.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

ElSor,
Ok, teraz rozumiem, nie podoba mi się to rozwiązanie, ale je sprawdzę.

endrju1, może jeszcze firmware nowszy, gdyż tam jest V1.0, może SKY RC będzie miało coś nowszego.
ww296

Post autor: ww296 »

Moim zdaniem ładowarka w trybie rozładowania nie szczytuje napięcia poprzez balanser. Może coś jest zepsute, a może ta ładowarka po prostu tak ma. A może coś w ustawieniach ładowarki?
To że przy ładowaniu pokazuje inaczej niż przy rozładowaniu to wydaje się logiczne, bo przecież obciążenie jest po drugiej stronie układu.
Ktoś pisał wcześniej że sprawdził podobną ładowarkę - można by wykonać test i porównać napięcie przy podłączonym balanserze i bez niego.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

ww296 pisze:Moim zdaniem ładowarka w trybie rozładowania nie szczytuje napięcia poprzez balanser.
Bo ładowarka to nie kobieta i szczytować nie będzie <lol>
MCSubi

Post autor: MCSubi »

ElSor, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ww296

Post autor: ww296 »

Ha, ha a Pyra i inni wielokrotnie tłumaczyli, że przez literówki można źle zrozumieć wypowiedź. &#128512;
ODPOWIEDZ