Latarka EDC , zasilanie AA lub AAA (do 250zł)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
cointreau

Latarka EDC , zasilanie AA lub AAA (do 250zł)

Post autor: cointreau »

Witam wszystkich...
Poszukuje latarki z przeznaczeniem EDC, turystycznej:
- zasilanie AA lub AAA
- długi czas działania na baterii (minimum 10 godzin, nie musi świecić przez cały czas pełną mocą, bo to pewnie mało realne)
- ogólnie najlepszy stosunek ceny do jakości, tzn, aby w tym przedziale cenowym jakość świecenia była jak najlepsza
- zakres cenowy: 100zł-250zł Nie trzymam się kurczowo tych kwot, jeśli będzie warto dopłacić jeszcze trochę to to zrobię, ale żeby to było jakoś uzasadnione

Uprzedzając pytania...Mam świadomość, że jakość świecenia przy powyższym zasilaniu będzie gorsza niż przy dedykowanych akumulatorkach Li-ion 18650, ale męczy mnie kupowanie dodatkowej ładowarki, akumulatorków. Mam już mnóstwo akumulatorków AA-AAA i dobrą ładowarkę do nich, więc chcę wykorzystać te akcesoria, które posiadam.

Jeśli nie będziemy mi w stanie podać konkretnych modeli, które są godne uwagi, to może chociaż zasugerujcie jakich marek szukać lub jakiej serii z danej marki...

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... S-and-more!
1x AA wg mnie przy oczekiwanych 10h nie da użytecznego światła i trzeba czegoś na min 3x AA, o AAA nawet nie wspominam, bo to zupełnie za słabe ogniwa.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

LINK z wskazaniem na NITECORE EA41 lub JETBeam SRA40.
Kilka innych także ciekawych (tych na 4 x AA).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Ja też polecę Nitecore EA41, miałem EA4 i świeciła całkiem OK ale jednak wyleczyłem się z takiego zasilania bo, wbrew pozorom, jest mniej praktyczne od Li-Ion 18650. W takim budżecie spokojnie da się kupić latarkę na 18650 wraz z ładowarką i kilkoma dobrymi ogniwami.
Ostatnio zmieniony środa 17 lut 2016, 16:07 przez plecho1, łącznie zmieniany 1 raz.
cointreau

plecho1 pisze:Ja tez polecą Nitecore EA41, miałem EA4 i świeciła całkiem OK ale jednak wyleczyłem się z takiego zasilania bo, wbrew pozorom, jest mniej praktyczne od Li-Ion 18650. W takim budżecie spokojnie da się kupić latarkę na 18650 wraz z ładowarką i kilkoma dobrymi ogniwami.
Na wybór AA, mają też wpływ inne czynniki...W malutkim mieszkaniu, przy tylu "gadżetach" ile ma mężczyzna zaczyna kiedyś brakować miejsca na to wszystko...Tego nie przeskoczymy, muszę pozostać przy AA.

Tak się właśnie teraz jeszcze zastanawiam, czy np. wybór zasilania 1xR20 byłby jakaś sensowną alternatywą do AA? Gabarytowo latarki będą podobne, a może R20 zapewni mi lepszą jakość niż AA w tym przedziale cenowym?
Dariusz70 pisze:LINK z wskazaniem na NITECORE EA41 lub JETBeam SRA40.
.
JetBeam SRA40 chyba jest nie do kupienia w Polsce? Nie mogę znaleść...
Awatar użytkownika
salomon

Post autor: salomon »

Sunwayman D40A [ostatnio była na OLX za 180zł chyba, ale już nie ma] polecam, miałem przez chwilę, jedyny minus to zimne światło
Nitecore EA45S [XP-L HI]
Nitecore EA81 [XHP50]
JetBeam SRA40 zastanawiałem się kiedyś nad nią - świetna
missieek

Post autor: missieek »

Skoro na AA, nieduża, to może Olight Baton S15R, czyli z ogniwem Lion, ładowarką wielkości mniej więcej pudełka od zapałek. Możesz wykorzystać i swoje ogniwa i to, które jest w zestawie z latarką. Z mocą 70 lumenów poświeci 4 godziny - tak jak podają dane fabryczne.

Nie chcę tutaj uprawiać kryptoreklamy i udawać, że polecam akurat latarkę, którą mam wystawioną w sklepiku - nie musisz kupować ode mnie. Jedna została nadmiarowa, kolega się wycofał z zakupu.

Polecam, bo jest nieduża, niedroga (bezpośrednio z jakiegoś sklepu chińskiego wyjdzie coś około 120 zł).

Polecam, bo mam, używam i bardzo ją polubiłem. Też staram się ograniczać gadżety, ale na razie kiepsko mi wychodzi. :)
michal1

Post autor: michal1 »

To zależy co kolega potrzebuje, bo jednak różnica między 70lm, a 1000lm jest zauważalna :mrgreen:
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Przy 10h z jednego akumulatorka to może zakup czegoś na 26650 + ogniwo + sterownik z do 0,5A, przy 10h świecenia miałbys ok 200 lumentów przez prawie cały czas. Lub cos podobnego na 18650 z sterownikiem do 350mA, i ok 150lm.
Ładowarka, to wystarczy zwykły powerbank do 10zl z Chin lub z forum/allegro.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

missieek pisze:Skoro na AA, nieduża, to może Olight Baton S15R, czyli z ogniwem Lion, ładowarką wielkości mniej więcej pudełka od zapałek.
Działa też na paluszek AA, łatwo dokupić przedłużkę i pomyka na 2 paluszki AA :) Baterie lub akumulatorki.
Bardzo uniwersalna latarka EDC, magnesik w "ogonie" do tego jeszcze fajny dyfuzor i filtry. Zgromadziłem sobie kiedyś taki zestawik i używam z zadowoleniem.
Też polecam.
Pozdrawiam, Leszek
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Takie coś - małe w miarę tanie i działa przyzwoicie http://pl.aliexpress.com/item/TrustFire ... f54d9e996e
Lub coś elegantszego http://pl.aliexpress.com/item/Rofis-ER1 ... 708.P5uEF9
i przy okazji gdyby obydwa przestały działać to ze skarpety można wyjąć http://pl.aliexpress.com/item/Free-Ship ... aa769e7a23
cointreau

zieloczek100 pisze:Przy 10h z jednego akumulatorka to może zakup czegoś na 26650 + ogniwo + sterownik z do 0,5A, przy 10h świecenia miałbys ok 200 lumentów przez prawie cały czas. Lub cos podobnego na 18650 z sterownikiem do 350mA, i ok 150lm.
Ładowarka, to wystarczy zwykły powerbank do 10zl z Chin lub z forum/allegro.

Przez powerbank ładowałbym taki akumulator pewnie z cały dzień...
Dodatkowo, aby tak długo ładować powerbank musiałbym mieć w laptopie złączę powerUSB, no chyba, że laptop bym nie wyłączał przez taki okres czasu, ale to absurd.

Wiem, jakie są wady i zalety związane z zasilaniem 18650 oraz AA...Mój wybór jest świadomy. Po prostu oczekuje kompromisu.
max4max

Post autor: max4max »

cointreau pisze:Wiem, jakie są wady i zalety związane z zasilaniem 18650 oraz AA...Mój wybór jest świadomy. Po prostu oczekuje kompromisu.
Kompromisu nie ma - masz tyle energii ile w ogniwie/baterii i to ma wystarczyć na 10 h.
Jeśli zakładasz jakąś jasność a musisz zakładać to jesteś tym ograniczony.
Wybór może wydawać się świadomy, ale skoro nie wiesz o różnych niuansach to być może wybór nie jest najlepszy, a nie wiesz bo:
cointreau pisze:Przez powerbank ładowałbym taki akumulator pewnie z cały dzień...
my akurat piszemy o powerbankach na 18650, więc nie ładujesz tylko wyjmujesz ogniwo 18650 i podmieniasz w latarce - 15 sekund czynności.
A powerbankiem awaryjnie oczywiście też coś tam da się podładować.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Polecam taki pomysł:
1. Latarka na 26650 z koszyczkiem na 1x18650 i z koszyczkiem na 3xAAA
2. Jak ma być bardzo uniwersalna to zoom - masz na zawołanie zalewowo i punktowo
3. Dioda XP-L HI aby kąt rozsyłu był najmniejszy (ok. 115 stopni) - dla zooma istotne gdy trzeba "throwera" zrobić ...
4. Drajwer programowalny co najmniej 3 trybowy:
- jeden na 26650 (polecam VAPPOWER 5200 mAh) z trybem TURBO na 3,5A (i jasnościa w okolicach 1200+ lumenów na wyjściu z diody) - z programowaną jasnością trybów
- jeden na 18650 (tutaj dowolne cokolwiek) z trybem MAX na 3A z jw.
- tryb na 3xAAA (tu dowolna bateryjka mały paluszek lub coś z NiMH typu Eneloop lub Recyko) z max prądem 700mA z jw.

I masz EDC full option na każdą okazję i na każde możliwe ogniwo - niestety powyższe to tylko MOD a i to na dobrym hoście.
Ja w każdym razie jestem zadowolony z takiej opcji ;) (host to stara latarka Palight M900 - zoom)
cointreau

Mociumpel pisze:Polecam taki pomysł:
I masz EDC full option na każdą okazję i na każde możliwe ogniwo - niestety powyższe to tylko MOD a i to na dobrym hoście.
Tak, na przyszłość, gdybym potrzebował kiedyś takiego rozwiązania, to uświadom mnie gdzie mógłbym kupić taką latarkę po modyfikacji?
ODPOWIEDZ