SolarStorm SP02
SolarStorm SP02
SolarStorm SP02 lekka i poręczna latarka zasilana 2S. Reflektor SMO średnicy prawie 60mm.
Dobre wykonanie + przyzwoita cena.
Latarki zakupione na Bangfgood w celu zmodyfikowania.
Poprawki termiczne i elektryczne. Obie SP02 otrzymały driver 5A . Diody na podłożu Noctigon , szybki z powłokami AR.
Diody: XM-L2 U3 2A , XHP50 (5000K - 5300K)
Foto porównawcze na ścianę. Nie widać ale XHP50 ma odwzorowanie czteropolowej diody , "celownik , krzyż" po środku.
Na większym dystansie pojawia się dziura w spocie z "celownikiem" po środku.
XHP50 , Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne. Do domku z okienkiem jest około 90m.
XM-L2 U3 zasilane 5A
XHP50 - Światła zdecydowanie więcej (dioda zasilana 5A x 6V). Skupienie gorsze od XM-L + przypadłość czteropolowej diody - "celownik"
XM-L - Dobre skupienie i równomierny rozkład.
Czekamy na emiter 3000lm wielkości XM-L2.
Dobre wykonanie + przyzwoita cena.
Latarki zakupione na Bangfgood w celu zmodyfikowania.
Poprawki termiczne i elektryczne. Obie SP02 otrzymały driver 5A . Diody na podłożu Noctigon , szybki z powłokami AR.
Diody: XM-L2 U3 2A , XHP50 (5000K - 5300K)
Foto porównawcze na ścianę. Nie widać ale XHP50 ma odwzorowanie czteropolowej diody , "celownik , krzyż" po środku.
Na większym dystansie pojawia się dziura w spocie z "celownikiem" po środku.
XHP50 , Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne. Do domku z okienkiem jest około 90m.
XM-L2 U3 zasilane 5A
XHP50 - Światła zdecydowanie więcej (dioda zasilana 5A x 6V). Skupienie gorsze od XM-L + przypadłość czteropolowej diody - "celownik"
XM-L - Dobre skupienie i równomierny rozkład.
Czekamy na emiter 3000lm wielkości XM-L2.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Dla mnie XM-L2 ma bardziej użyteczny rozkład. Ze skalpem wyjdzie laser . Taki jeden mam ( LINK )
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Dariusz70, zarzuć fotki ze spillem.
Chiński super zoooom: MTE M2-5 2,45A xp-g2 3c
Czołówa: Petzl Tikka
Długopis: Olight O'pen
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=186875#186875
Czołówa: Petzl Tikka
Długopis: Olight O'pen
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=186875#186875
Czy dioda po skalpie zmniejszy wydajność? aż tak?Dariusz70 pisze: taka sama ilość światła
Też zdecydowałem się na tą latarkę, na razie oskalpowałem diodę.
Planuję również podnieś prąd,ale nie umiałem rozpracować tego drivera .
Nie wiesz może gdzie trzeba dolutować rezystor/ wymienić na mniejszy?
Pozdrawiam
Nie zmniejszy wydajności. Zmieni barwę na cieplejszą i prawdopodobnie zmieni odcień .
Może zżółknąć lub inne ciekawe odcienie (zależy od diody).
Oryginalny driver ma dwa równoległe rezystory pomiarowe (koło czarnego kabelka "-").
Dolutowałem na "kanapkę" R30 i 1R (takie miałem).
Może zżółknąć lub inne ciekawe odcienie (zależy od diody).
Oryginalny driver ma dwa równoległe rezystory pomiarowe (koło czarnego kabelka "-").
Dolutowałem na "kanapkę" R30 i 1R (takie miałem).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Wersja SP02 zrobiona dla duber:
Dioda XP-G2 S4 2B oskalpowana na Noctigon 20mm (tak dokładnie to Noctigon ma 20,6mm x 1,6mm grubości).
Driver fabrycznie ma mieć 3A, miał 2,6A. Dolutowałem na kanapkę R22 (na rezystor R160 - foto).
Uzyskany prąd - 4A.
Oryginalny driver nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem. Wymaga ogniw protected. (tu 2 x Sanyo 3,5Ah)
Uzyskany zasięg i skupienie przebija XM-L2 skalp o 40% (porównanie z SP02 z XM-L2 skalp)
Dla mnie genialna dioda. Kilka osób robiło modyfikacje z XP-G2 S4 skalp. Zasięg z odpowiednim reflektorem i zasilaniem przynajmniej 4A to ponad 1000m.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Na 90% posiadałem w tej latarce oryginalny sterownik i na 100% latarka informowała mrugnięciem [mrugnięciami] na poziomie ~3V dla ogniwa. Sprawdzałem to i byłem zaskoczony. Natomiast co dzieje się dalej to nie wiem. Tak na marginesie, latarka w dużym potencjałem i trochę niedoceniana mam wrażenie. Pan Dariusz za to robi kosmiczną robotę z tym sprzętem.
Porównanie XP-L HI / XP-G2 robiłem w innym reflektorze - w Convoy L2.
Convoy L2 po mojemu .
Convoy L2 po mojemu .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl