Android i WiFi - problemy z rozłączaniem.

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Android i WiFi - problemy z rozłączaniem.

Post autor: skaktus »

Hej.

Od dłuższego czasu w pracy wykorzystuję WiFi i telefon do odtwarzania muzyki (podłączam się pod nagłośnienie telefonem) i puszczam radio internetowe. Niestety mam wnerwiający problem z androidem i jego głupim zachowaniem. W pierwszej kolejności chciałem używać telefonu Wiko Rainbow z andkiem 4.4.2 - niestety ten w ogóle nie był w stanie połączyć się z WiFi - w momencie łączenia, pokazywał połączona aby po 1 - 2 sekundach pokazać - sieć zapisana. I to by było na tyle, u mnie w domu na WiFi działa poprawnie, na zakładowym WiFi nic z tego.

Wygrzebałem zatem HTC Wildwife, starego klocka z androidem 2.3 - ten łączy się z WiFi, ALE po wyłączeniu ekranu przyciskiem power, po chwili rozłącza z WiFi. Oczywiście ustawienia zmienione, tak aby WiFi nie rozłączał a mimo to rozłącza, czasem po 10 sekundach a czasem po 40 minutach. Gdy nie wygaszę ekranu, WiFi nie rozłącza w ogóle. Czasem zdarza się, że pracuje i 2 godziny bez problemu, po czym rozłączy i już działa tylko z włączonym ekranem, aby naprawić problem, telefon potrzebuje restartu.

Opisany problem nie występuje na Windows Phone (lumia 1020) ani na iPhone (4) - testowane, tylko Android.

Macie na to jakieś rady ? Podejrzewam, że w grę wchodzi tylko zmiana romu, problem z tym, że od dłuższego czasu nie grzebię w ogóle w Androidzie, czyli od czasu kiedy przyprawiał mnie o mdłości, które zapoczątkowała Motorola XT720...Jakieś rady ?
ILPT
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Może porównaj jak masz ustawione wifi w domu a jak w pracy, chodzi mi głównie o rodzaj zabezpieczeń, może to powoduje rozłączanie? Może trzeba zmienić na starsze i prostsze WPA które będzie lepiej wspierane przez telefon? A może warto zmienić kanał? Bo wiele starszych routerów ma fabrycznie ustawiony ten sam kanał (np. tp-link kanał chyba 6) i jeśli się go nie zmieni ręcznie to jest w eterze śmietnik.

Jeśli chodzi o zmianę romu który ma być lepszy od fabrycznego, to cyanogenmod:
http://forum.xda-developers.com/microma ... l-t3126181
Choć musisz poczytać, bo w mało popularnych modelach, jeśli CM jest dostępny, to często są jakieś bugi (typu niedziałająca kamera, niedziałające cośtam).
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

W pracy WiFi nie zmienię tzn ustawień. Możliwe że się mylę, ale gdyby była wina po stronie WiFi, to telefon by też nie działał prawidłowo z włączonym ekranem.
ILPT
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

Niekoniecznie. Problem zgodności może pojawiać się tylko w trybie uśpienia. Telefony oszczędzają prąd gdzie się da, więc połączenie Wifi też ma protokoły „spania”, pewnie wtedy ujawnia się jakaś niezgodność.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Moja odpowiedź dotyczyła wiko rainbow czy jak mu tam. Wrzuć do niego CM, w linku jest instrukcja, całość nie powinno zająć dłużej niż godzinę-dwie.

Pierwszy telefon to jakiś marketowy wynalazek więc nie można się spodziewać że będzie wszystko w nim działało, drugi htc ma bardzo stary system 2.3 który może nie obsługiwać jakichś nowszych protokołów szyfrowania / obsługi oszczędzania baterii i robi to źle (nie znam się na tym, uogólniam). Porównujesz te dwa telefony do flagowych modeli czyli lumii 1020 i iphone 4, więc nie obwiniaj tutaj androida.
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

Manekinen pisze:więc nie obwiniaj tutaj androida.
Tak, pewne rzeczy zależą przecież od chipu obsługującego Wifi, a te w droższych telefonach przeważnie są lepsze. Nic więc dziwnego że nawet dość starożytny iPhone 4 łapie coś, czego ni łapie inna nowsza słuchawka. Ale może być i odwrotnie, gdzieś w jednej firmie był taki router z którym właśnie iP4 nie chciał za ... :evil: ... się połączyć i koniec.
Ostatnio zmieniony sobota 13 lut 2016, 15:57 przez komor, łącznie zmieniany 1 raz.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
ODPOWIEDZ