Skompletowanie convoya

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
munenori

Post autor: munenori »

Możesz napisać,jaki kupiłeś host?
Na ogół wszystkie są z wyłącznikiem.
Zbitykablem

Post autor: Zbitykablem »

Host z banggood, włacznik ma, ale czytałem, że są duże straty i kwadraciak jest lepszy.
Operacja się udała! Oczywiście nie obyło się bez drobnych powikłań i paru "zaklęć" by trochę lepiej to szło... Posmarowałem pigułę pastą, dałem na to cynę i postawiłem na kuchence. Jak się roztopiło dałem diodę i przycisnąłem, sprawdziłem delikatnie czy dioda na podłożu sprężynuje, ok. Zdjąłem pigułę z kuchenki i bach! Musiałem potrącic diodę pensetą i wylazła z pól lutowniczych... No to szybciutko na kuchenke i modlimy się, żeby działało. Potem pora na driver. Lutujemy kabelki, przyulotuwujemy sterownik do piguły i bach- pół drivera w cynie... No to odsysacz, pare ciepłych słów i modlimy się żeby działało... Włączam latarke- świeci! Próbuje zmienić tryb coś jest nie tak... Raz leci do przodu, zaraz cofa na poprzedni, raz stroboskop. Myślę- coś poszło nie tak, ale po chwili myślenia przypominam sobie, że to progranowalne cudo, a nie jak w mojej starszej ultrafire tryb za trybem... Szybkie przeczytanie instrukcji i jednak wszystko jest tak, jak ma być!
Już niedługo i latarka dostanie nowy włacznik, sprężyny i szybkę, która ma większą przepuszczalność-a co!
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc! :)
munenori

Dorzuć jeszcze do tego pastylki mosiężne na końcach sprężynek,dobra sprawa.
Możesz wkleić link do tego hosta z banggood?
Zbitykablem

http://www.banggood.com/Convoy-S2-Black ... 67466.html
Pastylki już lecą, zapomniałem wspomnieć. :P
Kurcze, nie mogę się nacieszyć tą latarką. Taka mała, a tak bardzo miażdży tą ultrafajerke, aż mi jej szkoda... :P
A tak jeszcze hipotetycznie, jakbym chciał kupić w przyszłości convoya c8, to która wersja lepsza, ze zintegrowaną pigułą, czy z osobną? :D Co lepiej odda ciepło, zintegrowana i dioda na paście, czy z mosiężną pigułą ale z przylutowaną diodą?
michal1

Post autor: michal1 »

Podbnie z odprowadzaniem ciepła, ale teraz to są chyba tylko te z zintegrowaną.
munenori

Host z banggood, włącznik ma, ale czytałem, że są duże straty i kwadraciak jest lepszy.

Kupiłem podobną,ale z fasttecha.
Aż zmierzę na swojej spadek napięcia,a włącznik mam oryginalny.Konstrukcja w zasadzie taka sama(może trochę głębszy reflektor),też dioda na noctigonie(xp-l)wlutowana w pigułę.
Małe a cieszy,prawda?
Ostatnio zmieniony sobota 13 lut 2016, 09:56 przez munenori, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbitykablem

Jeśli ufać zdjęciom, to tu jest wersja z odkręcaną pigułą. Dodać pigułę mosiężną, diodę przelutować na miedziane podłoże i śmiga.
link
A co do włącznika w s2+ to się nie zagłębiałem w to. Czytałem, że są duże straty i ludzie wymieniają. Nie jest to duży koszt, więc nic nie stoi na przeszkodzie. :)
Awatar użytkownika
nikita639

Post autor: nikita639 »

[quote="Zbitykablem"] i bach- pół drivera w cynie...
A nie lepiej było tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

nikita639, driver też się grzeje, warto go zalutować do piguły.
Awatar użytkownika
nikita639

Jacek318 pisze:nikita639, driver też się grzeje, warto go zalutować do piguły.
zapewniam cię że jest odpowiednio przykręcony ;)
michal1

Przylutowany będzie lepiej odprowadzał ciepło, jednak w większości do prądu 2,8A nic się im nie dzieje.
Zbitykablem

Pewnie, że lepiej, ale trzeba by było o tym pomyśleć. ^^ Ale nie ma tragedii. Driver połączony jest w 3 miejscach, 2 kropki i jeden płaski lut (w tym miejscu był "potop cyny", ale tak jak pisałem sytuacja opanowana...)
zdjęcie
Awatar użytkownika
nikita639

michal1 pisze:Przylutowany będzie lepiej odprowadzał ciepło, jednak w większości do prądu 2,8A nic się im nie dzieje.
Miedź jak wiemy ma bardzo dobrą przewodność cieplną a mosiężny pierścień jest stopem miedzi i cynku i uważam że dociśnięty do drivera na pewno lepiej odprowadza ciepło niż te parę pól lutowniczych o znikomej powierzchni a demontażu nie wspomnę,(strona estetyczna na 2 plan).Obrazek
Nie ukrywam że lutowanie jest najprostszą metodą stosowaną w latarkach aczkolwiek wole stosować pierścień o ile konstrukcja na to pozwala.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 14 lut 2016, 12:49 przez nikita639, łącznie zmieniany 2 razy.
michal1

Tylko styk jest dużo gorszy. Podłoża do piguły też lepiej przylutować.
Zbitykablem

Witam.
Pozwolę sobie odgrzebać temat.
Jako, że uszkodziłem diodę przy składaniu latarki, narodził mi się pomysł, by zrobić z niej małego potworka.
Planuje włożyć w nią 3 XP-G3 S5 3C, albo 3 XP-L Hi V3 3C , ale 3 XP-L są prawie 2 razy droższe... Pytanie, które lepiej kupić? Przy sterowniku z tranzystorem FET będzie duża różnica w świetle? Które ledy bardziej się nagrzeją?
Zależy mi, żeby grzało się jak najmniej, bo nie mam dostępu do tokarki i piguła będzie lutowana z 3 części(piguła->podłoże 16mm zeszlifowane->wałek miedziany fi20). Przez co(jak mi się wydaje) odprowadzenie ciepła będzie gorsze niż w przypadku jednego toczonego wałka...
+ Lepiej zastosować wałek miedziany czy mosiężny?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ