proziba o sprawdzenie schematu
proziba o sprawdzenie schematu
zaoczne od tego ze cała latarka ma się mieścić w obudowie wielkości pudelka od zapałek
będzie podłączona na stale do zewnętrznego zasilania 12v i wyjmowana tylko w co jakiś czas
ogniwo litowe 300mah 3,7v większe się nie zmieści
dioda 450mah 3,5-4,5v
czy to wszystko błędzie działało?? jeżeli poskładam to jak jest na tym schemacie
i jak dorobić zabezpieczenie które nie pozwoli na rozładowanie ogniwa poniżej 2,7v
za wszystkie odpowiedzi będę wdzięczny..
pozdrawiam
będzie podłączona na stale do zewnętrznego zasilania 12v i wyjmowana tylko w co jakiś czas
ogniwo litowe 300mah 3,7v większe się nie zmieści
dioda 450mah 3,5-4,5v
czy to wszystko błędzie działało?? jeżeli poskładam to jak jest na tym schemacie
i jak dorobić zabezpieczenie które nie pozwoli na rozładowanie ogniwa poniżej 2,7v
za wszystkie odpowiedzi będę wdzięczny..
pozdrawiam
- Załączniki
-
- schemat do spr.GIF (10.16 KiB) Przejrzano 642 razy
- Calineczka
- Kontakt:
hej, jakies powitanko moze???
to moze ja zaczne...?
dzialac powinno ale
1.wydaje mi sie ze z takim rezystorem R2 prad ladowania bedzie ok. 600mA-nie za duzo jak na ten akkusek?sprawdz
2.co do zabezp. przed nadmiernym rozladowaniem, na szybko widze dwa wyjscia:
-sprawdzic jak zachowuje sie Amc7135 przy zasilaniu 2.6v i okolice-bo teoretycznie :
Supply voltage range 2.7V ~ 6V co oznacza ze moze ponizej wogole przestac puszczac prad w diode-i fajnie . do sprawdzenia
-drugie wyjscie-kupic tani akkusek gsm li-ion, np. do nokii, inside powinien byc ukladzik spelniajacy ta funkcje i to w postaci tyciej plyteczki . fote moge podeslac jutro-gdzies w pracy sie wala.
nie wiem jaki wplyw na ladowanie bedzie mialo podlaczenie rownolegle do akkusa na stalke amc z dioda! trzeba sprawdzic albo dorzucuc mosfeta miedzy akkusa a amc-kluczowanego w ten sposob, ze jak jest 5V z 7805 lub 12v na 7805 to amc z dioda jest odcinany. a moze wlacznik jakis?
7805 na radiator-bedzie sie grzal
pinoutow nie sprawdzalem...sorki za pisownie ale mam dziecko na kolanach, jedna reka stukam
pytania?
p.s w akkusie powinno siedziec to:
http://www.ic-fortune.com/upload/Downlo ... -24_EN.pdf
p.s. uff, dwie rece wolne, od razu lepiej....fajny projekcik!!!trzymam kciuki!!!jaka dioda?
to moze ja zaczne...?
dzialac powinno ale
1.wydaje mi sie ze z takim rezystorem R2 prad ladowania bedzie ok. 600mA-nie za duzo jak na ten akkusek?sprawdz
2.co do zabezp. przed nadmiernym rozladowaniem, na szybko widze dwa wyjscia:
-sprawdzic jak zachowuje sie Amc7135 przy zasilaniu 2.6v i okolice-bo teoretycznie :
Supply voltage range 2.7V ~ 6V co oznacza ze moze ponizej wogole przestac puszczac prad w diode-i fajnie . do sprawdzenia
-drugie wyjscie-kupic tani akkusek gsm li-ion, np. do nokii, inside powinien byc ukladzik spelniajacy ta funkcje i to w postaci tyciej plyteczki . fote moge podeslac jutro-gdzies w pracy sie wala.
nie wiem jaki wplyw na ladowanie bedzie mialo podlaczenie rownolegle do akkusa na stalke amc z dioda! trzeba sprawdzic albo dorzucuc mosfeta miedzy akkusa a amc-kluczowanego w ten sposob, ze jak jest 5V z 7805 lub 12v na 7805 to amc z dioda jest odcinany. a moze wlacznik jakis?
7805 na radiator-bedzie sie grzal
pinoutow nie sprawdzalem...sorki za pisownie ale mam dziecko na kolanach, jedna reka stukam
pytania?
p.s w akkusie powinno siedziec to:
http://www.ic-fortune.com/upload/Downlo ... -24_EN.pdf
p.s. uff, dwie rece wolne, od razu lepiej....fajny projekcik!!!trzymam kciuki!!!jaka dioda?
- Calineczka
- Kontakt:
witam
wielkie dzieki za szybka odp
chodzilo mi zeby ktos zerknąl czy dobrze sobie wykabinowalem ale widze ze tak
oczywiscie r2 zostanie zmieniony tak aby prad ladowania wynosil 1C
a przed dioda bedzie wylacznik
co do pytania jaka dioda???
juz jakas kupilem 3,5-4,5v 450mah tyle powiedzieli mi w sklepie
i nic wiecej o niej nie wiem
zabieram sie do pracy a raczej do zmawiania czesci
oczywiscie po zmątowaniu wszystkiego opisze efekty...
pozdrawiam...
wielkie dzieki za szybka odp
chodzilo mi zeby ktos zerknąl czy dobrze sobie wykabinowalem ale widze ze tak
oczywiscie r2 zostanie zmieniony tak aby prad ladowania wynosil 1C
a przed dioda bedzie wylacznik
co do pytania jaka dioda???
juz jakas kupilem 3,5-4,5v 450mah tyle powiedzieli mi w sklepie
i nic wiecej o niej nie wiem
zabieram sie do pracy a raczej do zmawiania czesci
oczywiscie po zmątowaniu wszystkiego opisze efekty...
pozdrawiam...
projekcik interesujący i widze że latareczka typu hot zawsze gotowa do użycia, ogniwa Li-jon mają bardzo mały stopień samorozładowania rzędu 2% na miesiąc czyli przekładając to na liczby to dla ogniwa o pojemnosci 300mAh samorozładowanie wyniesie 6mAh i wychodzi na to ze naładowany aku wytrzyma 4 lata i się rozładuje ale nie chciałbym w to wierzyć bo co nam z takiej pojemności po takim czasie, trzymanie wiecznie na ładowarce raczej niezbyt dobre rozwiazanie a łądowarkę też trzeba zasilać jakoś, proponuję doładować po każdym użyciu i odłączyć ładowarkę
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt: