Pierwsza latarka od podstaw
Pierwsza latarka od podstaw
Witam wszystkich
Światełka to szalenie wciągające zajęcie,kilka latarek mam już zmodowanych lub przerobionych,teraz nadszedł czas na coś swojego.
Na fotce powyżej latarka zbudowana praktycznie od podstaw-głowica i tailcap wytoczony i nagwintowany własnoręcznie,piguła mosiężna z wlutowaną diodą Nichia 219Bna sinkpadzie,driver NANJG 105C(3/5 trybów,6xAMC),nakrętka włącznika mosiężna,solidna,na obu końcach sprężynek mosiężne pastylki,dodatkowo sprężynka włącznika zmostkowana plecionką.Brakuje do tego body,czekam właśnie na rurkę aluminiową w celu wytoczenia body.
Reflektor aluminiowy ze starej SolarStorm X2,która dorobiła się kolimatorów,szkiełko również z SolarStorma.Reflektor był ciut szerszy niż głowica,musiałem go zwęzić(szkiełko również).
Jako gumka włącznika na razie siedzi zwykły przycisk,ale w wersji finalnej zostanie zastąpiony przez gitd.
Na razie próby były robione na body pożyczonym z innej latarki,wszystko działa bez zarzutu.
Światełka to szalenie wciągające zajęcie,kilka latarek mam już zmodowanych lub przerobionych,teraz nadszedł czas na coś swojego.
Na fotce powyżej latarka zbudowana praktycznie od podstaw-głowica i tailcap wytoczony i nagwintowany własnoręcznie,piguła mosiężna z wlutowaną diodą Nichia 219Bna sinkpadzie,driver NANJG 105C(3/5 trybów,6xAMC),nakrętka włącznika mosiężna,solidna,na obu końcach sprężynek mosiężne pastylki,dodatkowo sprężynka włącznika zmostkowana plecionką.Brakuje do tego body,czekam właśnie na rurkę aluminiową w celu wytoczenia body.
Reflektor aluminiowy ze starej SolarStorm X2,która dorobiła się kolimatorów,szkiełko również z SolarStorma.Reflektor był ciut szerszy niż głowica,musiałem go zwęzić(szkiełko również).
Jako gumka włącznika na razie siedzi zwykły przycisk,ale w wersji finalnej zostanie zastąpiony przez gitd.
Na razie próby były robione na body pożyczonym z innej latarki,wszystko działa bez zarzutu.
Jeżeli jesteś z białego to może się kiedyś spotkamy coś pomajstrujemymunenori pisze:Dzięki za opinię.
Tak,sam toczyłem wszystko.Na razie marny ze mnie tokarz a i sprzęt nie najwyższej jakości, ale takie detale potrafię zrobić. Nie mam moletki, dlatego jest gładka, doszła do tego jeszcze pasta automax i w tej chwili jest błyszcząca, wygląda prawie jak nierdzewka.
Moletkę mam - mogę pożyczyć, krzyżowa zdaje się 1,5mm.
Możesz to jakoś uzasadnić, bo pierwszy raz słyszę takie teorie?Darek pisze:Z moletką jest pewien probem trzeba ją robić na pełnych średnicach tz. 22 , 23 ,24 mm ale to chyba wiesz.
Z tego co ja kiedyś się uczyłem to średnica materiału ma być wielokrotnością 'skoku ząbka molety'/3,14159(Pi). W innym przypadku ząbki nie będą się odciskać w tych samych miejscach na materiale.
Przykładowo dla molety 1,5mm wyjdzie to 0,47746mm.
Każda wielokrotność średnicy 0,47746mm da nam nowy rząd ząbków odciśniętych w materiale.
To tylko teoria... wiem, że ludzie jeszcze dodają jakieś współczynniki w zależności od rozmiarów elementu i skoku rowków.
Wynika to z uproszczenia, że odciśnięte rowki tworzą nam wielokąt foremny bardzo przypominający okrąg.