3xQ5+18mm OP w jednej głowicy
3xQ5+18mm OP w jednej głowicy
Witam, oto kolejna latarka z mojej stajni, jako iż poćwiczyłem gwintowanie na tokarce, gwinty o dużych średnicach nie są mi straszne, może nie są jeszcze idealne ale wychodzą mi całkiem całkiem, tym sposobem zaczynam budowanie latarek wielo ledowych. Ta przedstawiona dziś jest pierwszą, zasilanie to 1x18650 lub kilka ogniw równolegle, dziś przedstawiam konfigurację 1x18650, dorobię niebawem korpus na 3x18650 czyli kolejny grubasek. Mimo że refy to 18mm OP latarka potrafi pozytywnie zadziwić swoją mocą jak i zasięgiem, na moje oko spokojnie radzi sobie z P7 mimo że mamy tu 3xQ5 sumaryczny prąd jaki idzie w ledy to 2,8A. Jak się ściemni zrobię fotki jak świeci w porównaniu z P7, latarka ma 4 tryby ciągłe, startuje z max, driver to dzieło Edima. Co tu więcej pisać, mam apetyt na następna 6xQ5 .
- Załączniki
-
- 100_9841.JPG (39.5 KiB) Przejrzano 481 razy
-
- 100_9840.JPG (54.51 KiB) Przejrzano 482 razy
-
- 100_9838.JPG (50.68 KiB) Przejrzano 481 razy
-
- 100_9837.JPG (49.8 KiB) Przejrzano 481 razy
-
- 100_9836.JPG (46.04 KiB) Przejrzano 481 razy
-
- 100_9848.JPG (38.8 KiB) Przejrzano 479 razy
-
- 100_9846.JPG (37.46 KiB) Przejrzano 479 razy
Ostatnio zmieniony niedziela 14 cze 2009, 07:13 przez midi, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Wygląda potężnie i pewnie ponad 600lm w maxie. Ciekawe głównie jako konstrukcja, bo parę problemów mechanicznych miałeś do rozwiazania. Moim zdaniem brakuje jeszcze maskownicy z otworami na refy, żeby zasłonić to czego nie powinno być widać. Przy okazji, jakimi nożami obrabiasz alu, hss, węglik boru czy widia, i czy stosujedz jeszcze jakiś finisz po skrawaniu?
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
Myślę że na leda idzie 930mA co pewnie pozwoli na wyciągnięcie około 230lm z leda, czyli około 700lm. Sprawa maskowania w toku, zamówiłem proszek fluo i on zamaskuje spód głowicy, boki natomiast zamaskuje czarna tuleja. Co do skrawania to skrawam HSS jak i czasem używam węglików, co do wykończania to mam kilka patentów, dla uzyskania idealnie gładkiej powierzchni stosuje nóż HSS do przecinania o szerokości 3mm ,obroty coś koło 200-300 i bardzo delikatny posuw ale tego nie da się opisywać prędzej da się pokazać he he.
Nie dodałem jej długość to 13,5cm , głowica 49,5cm grubości a grubość w miejscu chwytu wynosi 30,4mm, zależało mi na komforcie termicznym latarki.
Nie dodałem jej długość to 13,5cm , głowica 49,5cm grubości a grubość w miejscu chwytu wynosi 30,4mm, zależało mi na komforcie termicznym latarki.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Fotka dziś tylko jedna bo u mnie strasznie pada i nie bardzo miałem jak zrobić, jest jaka jest,jak jutro nie będzie padało zrobię całą serię.
- Załączniki
-
- 100_9851.JPG (57.18 KiB) Przejrzano 522 razy
- LightLover
Ano właśnie, jakieś 2h od wstawienia fotki przestały się otwierać . Postaram się coś z tym zrobić.
Ok, właśnie oblukałem tego ledlensera x21, zbuduje latarkę z 8ledami i postaram się by nie wyglądała jak pała jaskiniowca ( bez brzydkich skojarzeń ) , mam tylko jeden problem, nie mam na stanie tyle refów, trzeba zrobić zakupy. Gdyby nie te refy to pewnie bym wyrobił się na wakacyjny wyjazd z nią . Co do drivera to Edim stwierdził że nie będzie problemów nawet jak bym chciał podać na ledy 15A więc na tę chwile nie widzę ograniczeń technicznych. Podsumujmy 8x250lm = 2000lm , to już sporo, zobaczę czy da się jakoś sensownie tyle emiterów rozmieścić w głowicy i o jakiej średnicy trzeba by tu mówić.
Pozdrawiam.
ps. dziś zrobię troszkę fotek jak świeci w terenie i kilka porównań.
Pozdrawiam.
ps. dziś zrobię troszkę fotek jak świeci w terenie i kilka porównań.
A nie lepiej 6 emiterów? środkowy będzie miał kłopot z odprowadzeniem ciepła, a 1A w leda wymaga niezłego chłodzenia. Poza tym zasilanie, zapewne 3x18650, około 6600mAh do 7200mAh, zdecydowanie lepiej obciążać prądem rzędu 6A niż 8A. Poza tym głowica z 6 emiterami byłaby nieco poręczniejsza.
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
- LightLover
Mam nadzieję, że już widać fotki.LightLover pisze:A ja niestety wciąż nie widzę ŻADNYCH zdjęć (wcześniej wyświetlało mi się to ostatnie - terenowe)
Przepraszam, troszkę w tym mojej winy, namieszałem w związku z przywracaniem funkcjonalności utraconych po ostatniej awarii forum. Jeśli ktoś jeszcze czegoś nie widzi to proszę o sygnał na PW.
Pozdr.
Pikom
Pikom
- LightLover
Już jest wszytko w porządku, dzięki Pikom
A latarka wygląda naprawdę pięknie, wszystko przemyślanie, odpowiednie chłodzenie zapewnione w 100%... jak w każdej Twojej latarce zresztą.
Najlepsze jest to każda jest jeszcze bardziej idealna.
W tej na przykład wyjątkowo podoba mi się masywny uchwyt, lubię jak sprzęt pewnie leży w rękach.
Świetna robota Midi, trzymaj tak dalej
A latarka wygląda naprawdę pięknie, wszystko przemyślanie, odpowiednie chłodzenie zapewnione w 100%... jak w każdej Twojej latarce zresztą.
Najlepsze jest to każda jest jeszcze bardziej idealna.
W tej na przykład wyjątkowo podoba mi się masywny uchwyt, lubię jak sprzęt pewnie leży w rękach.
Świetna robota Midi, trzymaj tak dalej
To teraz obiecane fotki plus mały bonus . Myślę iż nie potrzeba dodatkowego komentarza, fotki są dobrze opisane. A więc trzymam tak dalej i już powstaje kolejna latarka 5xQ5 w dedykowanym refie SMO, taka konfiguracja pozwala nieźle zaświecić co powinni ocenić koledzy na światełkowych wakacjach . Na tę chwilę fotki nie najlepszej jakości ale założę oddzielny temat z opisem nowej latarki. Tak jak wspomniałem, gwintowanie idzie mi całkiem ok, tak więc szykuje się era potworów .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 9.JPG (48.8 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 8.JPG (44.62 KiB) Przejrzano 382 razy
-
- 7.JPG (39.44 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 6.JPG (45.55 KiB) Przejrzano 382 razy
-
- 5.JPG (47.6 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 4.JPG (47.16 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 3.JPG (45.43 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 2.JPG (36.82 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- A tu ten bonus, latarka 5xQ5 w refie smo, tak to wygląda na tę chwilę, skończę niebawem
- 1.JPG (38.65 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- beam z korekcją.JPG (12.27 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- po lewej P7, z prawej 3xQ5
- beam 2m od ściany.JPG (28.02 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- V65C +XP-Eq5 bez soczewki.JPG (15.46 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- q5+26SMO blisko.JPG (29.63 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- q5 + 26,5SMO.JPG (21.83 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- p7 blisko.JPG (48.46 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- P7.JPG (40.77 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 3xq5 low.JPG (10.76 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 3xq5 blisko.JPG (58.29 KiB) Przejrzano 381 razy
-
- 3xq5.JPG (52.83 KiB) Przejrzano 381 razy