kolimator do led mocy
Witam!
Wreszcie miałem więcej czasu i zmontowałem cały ten układ. Niestety prąd tranzystora jest chyba zbyt mały, bo do diody płynie tylko około 250 mA, kiedy zasilam z ogniwa Li-on, tymczasem jest to dioda, ze skazanym 350-1000mA, więc muszę kupić inny tranzystor. Zrobiłem eksperyment z 3 tranzystorami, każdy podłączony i innego wyjścia, zgodnie z poradą, ale okazuje się, że nie ma różnicy . Dioda zapala się tak samo, jak przy wykorzystaniu jednego tranzystora, tzn. w obu przypadkach mruga na początku i dalej świeci normalnie(to mruganie średnio mi się podoba). Więc tak tylko dzielę się spostrzeżeniami, I jak zwykle będę wdzięczny za porady.
Wreszcie miałem więcej czasu i zmontowałem cały ten układ. Niestety prąd tranzystora jest chyba zbyt mały, bo do diody płynie tylko około 250 mA, kiedy zasilam z ogniwa Li-on, tymczasem jest to dioda, ze skazanym 350-1000mA, więc muszę kupić inny tranzystor. Zrobiłem eksperyment z 3 tranzystorami, każdy podłączony i innego wyjścia, zgodnie z poradą, ale okazuje się, że nie ma różnicy . Dioda zapala się tak samo, jak przy wykorzystaniu jednego tranzystora, tzn. w obu przypadkach mruga na początku i dalej świeci normalnie(to mruganie średnio mi się podoba). Więc tak tylko dzielę się spostrzeżeniami, I jak zwykle będę wdzięczny za porady.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lut 2016, 11:39 przez Marcino21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
Podłączyłem właściwie dokładnie tak, jak na tym schemacie. Potem z 3 tranzystorami, baza każdego z nich, była połączona z innym wyjściem od karty. Wtedy prąd był większy; 350 mA, ale to dalej minimum dla tej diody. Myślę, że jednak kupię też przetwornicę, żeby ustawić odpowiedni prąd i napięcie
- Załączniki
-
- schemat
- 17.jpg (76.09 KiB) Przejrzano 1011 razy
Marcin
Witam
Czy każdy tranzystor miał osobny rezystor?
Możesz spróbować zastosować tranzystory MOS z kanałem P. Tranzystory bipolarne, charakteryzują się spadkiem napięcia (analogicznie jak dioda) przy nasyconym złączy kolektor-emiter, więc są mało zależne od prądu i nie da się zejść poniżej pewnego minimum. Mosfety charakteryzują się rezystancją kanału źródło-dren, więc spadki napięcia na nich, są proporcjonalne do prądu. Dajesz mosfeta o mniejszej rezystancji kanału i masz mniejszy spadek napięcia. Takie mosfety, można pozyskać z elektroniki baterii laptopowych.
W ostateczności, możesz zastosować przetwornicę napięcia, sterowaną pewnym sprytnym układzikiem: Przetwornica CC z trybami
Pozdrawiam
Czy każdy tranzystor miał osobny rezystor?
Możesz spróbować zastosować tranzystory MOS z kanałem P. Tranzystory bipolarne, charakteryzują się spadkiem napięcia (analogicznie jak dioda) przy nasyconym złączy kolektor-emiter, więc są mało zależne od prądu i nie da się zejść poniżej pewnego minimum. Mosfety charakteryzują się rezystancją kanału źródło-dren, więc spadki napięcia na nich, są proporcjonalne do prądu. Dajesz mosfeta o mniejszej rezystancji kanału i masz mniejszy spadek napięcia. Takie mosfety, można pozyskać z elektroniki baterii laptopowych.
W ostateczności, możesz zastosować przetwornicę napięcia, sterowaną pewnym sprytnym układzikiem: Przetwornica CC z trybami
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tak, na początku stosowałem 3 rezystory, potem robiłem próby bez rezystorów. Dzięki za porady, pomyślę:).Na razie znalazłem też taką przetwornicę:http://allegro.pl/zasilacz-power-led-dr ... 06409.html .
Mam nadzieję, że się nada, bo napięcie ogniwa przekracza 4V tylko jeśli jest dobrze naladowana(po pełnym naładowaniu to 4.2 V)
A tak z innej beczki, chociaż też z tym związanej, chciałem zapytać, czy ten przełącznik nadaje się do włączania samej diody(robię często próby bez dżwięku)?http://allegro.pl/przelacznik-bistabiln ... 14205.html
Po prostu w opisie nie ma wzmianki o maksymalnym prądzie i napięciu, co trochę zbija mnie z tropu.
Mam nadzieję, że się nada, bo napięcie ogniwa przekracza 4V tylko jeśli jest dobrze naladowana(po pełnym naładowaniu to 4.2 V)
A tak z innej beczki, chociaż też z tym związanej, chciałem zapytać, czy ten przełącznik nadaje się do włączania samej diody(robię często próby bez dżwięku)?http://allegro.pl/przelacznik-bistabiln ... 14205.html
Po prostu w opisie nie ma wzmianki o maksymalnym prądzie i napięciu, co trochę zbija mnie z tropu.
Marcin
Witam
Zmierz napięcie na diodzie, może się okazać, że jest dość wysokie Vf, i dlatego masz tak mały prąd.
Ten wyłącznik wytrzyma...
Przetwornica nie za bardzo, za wysokie napięcie wejściowe. Szukaj czegoś na AX2002.
Pozdrawiam
Zmierz napięcie na diodzie, może się okazać, że jest dość wysokie Vf, i dlatego masz tak mały prąd.
Ten wyłącznik wytrzyma...
Przetwornica nie za bardzo, za wysokie napięcie wejściowe. Szukaj czegoś na AX2002.
Pozdrawiam
Zmierzyłem napięcie, było w porządku. Ale to na razie nie ważne, bo chcę jednak podłączyć diodę niezależnie od karty z dźwiękiem, na osobne przełączniki. Zdecydowałem tak z kilku powodów, między innymi dlatego, że po pewnym czasie karta sama się wyłącza, a po drugie tak steruje diodą, że mruga, a to mi się nie podoba. Szukałem długo przetwornicy, żeby sterować diodą, ale nie znalazłem odpowiednich w dobrej cenie. Na razie wykorzystam tę, którą mam i po prostu użyję dwóch ogniw Li-ion, żeby napięcie wejściowe było większe niż 7V.
Teraz nie wiem tylko jak podłączyć do tego zasilania kartę dźwiękową, bo boję się, że takie wysokie napięcie ja uszkodzi. Jak najlepiej to zrobić?
Teraz nie wiem tylko jak podłączyć do tego zasilania kartę dźwiękową, bo boję się, że takie wysokie napięcie ja uszkodzi. Jak najlepiej to zrobić?
Ostatnio zmieniony środa 10 lut 2016, 14:18 przez Marcino21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
Nie pamiętam dokładnie, ale było wyższe niż napięcie minimalne na karcie diody. Może rzeczywiście trochę za niskie, niedługo będę eksperymentował z przetwornicą, więc ustawię odpowiednie. W każdym razie zdecydowałem się na dźwięk niezależny od światła
Ostatnio zmieniony środa 10 lut 2016, 16:36 przez Marcino21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
Witam
Pozdrawiam
To że było wyższe niż to z katalogu, nic nie znaczy, chodzi o dokładna wartość, aby można było porównać z napięciem zasilania i spadkami.Marcino21 pisze:Nie pamiętam dokładnie, ale było wyższe niż napięcie minimalne na karcie diody.
Pozdrawiam
Spróbuję ustalić jakie napięcie i prąd są najlepsze, korzystając z przetwornicy i informacji z karty katalogowej:
https://www.maritex.com.pl/en/creereg-x ... 43-c-14592
. Właśnie to robię. Korzystam z zasilania 2 ogniw 18650, połączonych szeregowo. Chciałbym żeby taki układ już został, nie wiem tylko czy da się podłączyć do niego kartę, bo o ile npięcie zasilające diodę jest odpowiednie do zasilania karty, to domyślam się, że prąd nie i nie mogę go narzucić prawda?
https://www.maritex.com.pl/en/creereg-x ... 43-c-14592
. Właśnie to robię. Korzystam z zasilania 2 ogniw 18650, połączonych szeregowo. Chciałbym żeby taki układ już został, nie wiem tylko czy da się podłączyć do niego kartę, bo o ile npięcie zasilające diodę jest odpowiednie do zasilania karty, to domyślam się, że prąd nie i nie mogę go narzucić prawda?
Marcin