backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
- Calineczka
- Kontakt:
backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
Hej
Dawno nie robiłem nic dla siebie, ciągle brak czasu...dzisiaj mnie trafiło.
Ostatnio musiałem się martwic w terenie, zeby mi pradu nie zabrakło w ALrku-przenośnym gps-ie.
Powiedziałem "dość"
Podrapałem się po głowie, rozejrzałem po warsztacie i....
ożeniłem gniazdo USB wylutowane z jakiejś płyty ze sterownikiem SKU7882, jakąs płytka, grosikiem, włącznikiem i pudełkiem z DX-a......aha, +rezystorek i ledzik-sygnalizuje obecnośc napięcia na wyjsciu
W sterowniku ustawiłem na wyjściu 5,1V. Obciązony 0,9A-napięcie spada do ok. 4,8V. Nie chce mi się teraz walczyć z poprawieniem parametrów, sprawnośc wyszła jakieś 70%-normalka.
W pudełeczku zostało miejsce na gniazdo i mały układzik-ładowarkę 18650tek, myslę co by to zrobić Nokia friendly-zeby móc ładować popularnymi impulsówkami...
Nie dzisiaj....
Wstępny teścik-naładowałem tego swojego larka-nawigację
teraz w terenie wystarczy otworzyć pudełeczko, wymienić akkusa i znowu mam na wyjściu jakieś 5Wh pradu
Foczki:
Dawno nie robiłem nic dla siebie, ciągle brak czasu...dzisiaj mnie trafiło.
Ostatnio musiałem się martwic w terenie, zeby mi pradu nie zabrakło w ALrku-przenośnym gps-ie.
Powiedziałem "dość"
Podrapałem się po głowie, rozejrzałem po warsztacie i....
ożeniłem gniazdo USB wylutowane z jakiejś płyty ze sterownikiem SKU7882, jakąs płytka, grosikiem, włącznikiem i pudełkiem z DX-a......aha, +rezystorek i ledzik-sygnalizuje obecnośc napięcia na wyjsciu
W sterowniku ustawiłem na wyjściu 5,1V. Obciązony 0,9A-napięcie spada do ok. 4,8V. Nie chce mi się teraz walczyć z poprawieniem parametrów, sprawnośc wyszła jakieś 70%-normalka.
W pudełeczku zostało miejsce na gniazdo i mały układzik-ładowarkę 18650tek, myslę co by to zrobić Nokia friendly-zeby móc ładować popularnymi impulsówkami...
Nie dzisiaj....
Wstępny teścik-naładowałem tego swojego larka-nawigację
teraz w terenie wystarczy otworzyć pudełeczko, wymienić akkusa i znowu mam na wyjściu jakieś 5Wh pradu
Foczki:
- Załączniki
-
- DSC07490.JPG (56.94 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07489.JPG (36.46 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07488.JPG (52.57 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07487.JPG (59.99 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07486.JPG (45.64 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07485.JPG (68.13 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07484.JPG (51.31 KiB) Przejrzano 2319 razy
-
- DSC07483.JPG (47.58 KiB) Przejrzano 2319 razy
Fajna, fajna, fajna , a ten włącznik to coś mi mówi . To naprawdę przydatna rzecz, chyba coś podobnego muszę sobie wystrugać. Super pomysł.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- Calineczka
- Kontakt:
No włącznik musi być aby odłączyć akumulator, jeśli nie używamy sprzętu.
Jeśli chodzi o driver to ja proponuję od siebie U25. Tak na prawdę to jest to stabilizator 5V, jeśli go się za mocno nie obciąży.
Jeśli chodzi o driver to ja proponuję od siebie U25. Tak na prawdę to jest to stabilizator 5V, jeśli go się za mocno nie obciąży.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Ładowarkę akumulatorową?
Pozdrawiam
--
EdiM
--
EdiM
ostatnio na allegro kupilem takie cosik: link. cena ok 20 plus przesylka. w zestawie byly 2 wtyczki cienka i gruba do Nokii.
wiekszosc oferowanych mini-aku-ladowarek na allegro jest na 1 AA.
wiekszosc oferowanych mini-aku-ladowarek na allegro jest na 1 AA.
- Calineczka
- Kontakt:
Oczywiście, można z 4 aku AA bez jakiejkolwiek elektroniki, bo właśnie 4xAA da napięcie a granicach 5V w zależności od stopnia naładowania, oczywiście.
Tutaj Arek przedstawił zasilanie urządzeń usb z 1 ogniwa Li-Ion 3,7V. Akurat chyba większość z nas używa Li-Ionów, a w tym wypadku przetwornica jest konieczna.
Tutaj Arek przedstawił zasilanie urządzeń usb z 1 ogniwa Li-Ion 3,7V. Akurat chyba większość z nas używa Li-Ionów, a w tym wypadku przetwornica jest konieczna.