wymianą diody w convoy c8

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
klekot78

wymianą diody w convoy c8

Post autor: klekot78 »

Witam. Myślałem,że to proste-odlutowuję jedną,wlutowuję drugą i po sprawie. Podczas skalpowania oryginalnej diody,uszkodziłem ją więc zamówiłem nową. XM-L2 T6-3B. Po przylutowani i złożeniu włączyłem 1 tryb,drugi,trzeci max i zgasła dioda. Przelutowałem więc w drugie miejsca + i - i znowu to samo dioda zgasła. Trup?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zgasła, to wiele nie mówi. Nie powinna zgasnąć od tak sobie. Może zgasła z powodu przegrzania itd. Może sterownik to tandeta i nie wytrzymał wymiany leda.

Wrzuć porządne foto do tematu, pokaż co tam masz, może coś się wymyśli.
ILPT
klekot78

Z przegrzaniem to myślę,że nie skoro po podłączeniu w drugie miejsca zaświeciła znowu. Nie świeciła łącznie nawet 5 sekund. Spróbuję zmienić sterownik jak mówisz,że to on może być winien.

Niestety zmiana sterownika nic nie dała. W jaki sposób można sprawdzić czy dioda działa?
Awatar użytkownika
darol

Post autor: darol »

Tak na szybko: miernik ustawiony na "test zwarcia" czyli tam gdzie piszczy po złączeniu sond - końcówki do leda zgodnie z polaryzacją. Dioda powinna leciutko zaświecić.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

klekot78 pisze:Po przylutowani i złożeniu włączyłem 1 tryb,drugi,trzeci max i zgasła dioda. Przelutowałem więc w drugie miejsca + i - i znowu to samo dioda zgasła.
Coś mi tu śmierdzi. Dioda przewodzi prąd tylko w 1 kierunku więc w przeciwnym nie powinna świecić nawet przez ułamek sekundy.
klekot78

Nie chodzi o przelutowanie plusa na minus tylko o to,że tam są dwa miejsca do wlutowania plusa i dwa do minusa. Raz zalutowałem w pierwsze a raz w drugie. I nic nie śmierdziało :mrgreen:
Poddałem się i złożyłem od nowa,wciskam włącznik i nic,docisnąłem palcami całość(przylutowaną diodę do piguły) i zaczęła świecić i też nie śmierdzi.Chyba coś z podłożem diody.Podłoże ma coś wspólnego z prądem?Jest minusem? Początkowo dokręciłem śrubkami tak jak było w oryginale i nie świeciła,był mały luz tzn. kołysała się. Teraz jest bez śrubek i o dziwo działa.
Ostatnio zmieniony sobota 06 lut 2016, 10:12 przez klekot78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

klekot78 pisze:Nie chodzi o przelutowanie plusa na minus tylko o to,że tam są dwa miejsca do wlutowania plusa i dwa do minusa. Raz zalutowałem w pierwsze a raz w drugie. I nic nie śmierdziało :mrgreen:
Poddałem się i złożyłem od nowa,wciskam włącznik i nic,docisnąłem palcami całość i zaczęła świecić i też nie śmierdzi.
Zrób zdjęcia diody, i drivera, jak to masz poskładane.
klekot78

Zdjęcia mogę dodać wieczorem lub dopiero jutro. Obrzeże diody nie jest minusem tak jak w sterowniku?
michal1

Post autor: michal1 »

Lutujesz tylko do podłoża. ;)
klekot78

Czyli czerwony do plusa czarny do minusa. Tak robiłem.
Awatar użytkownika
nikita639

Post autor: nikita639 »

Hej miałem taki problem nic ci nie da lutowanie wielokrotne diody problemem jest niestykający któryś z przewodów biegnących do sterownika,musisz zdemontowac sterownik i poprawic przewody przy sterowniku,pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

Pewnie zrobiłeś wysoki lut i dotyka reflektora i jak ruszasz latarką to świeci, odpal bez reflektora i zobacz
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lut 2016, 11:34 przez przemek1602, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ