...znalezieniem DDR2 do P5Q-E

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ww296

Post autor: ww296 »

Nie wiem do końca jak to jest, ale lista kompatybilności w moim przypadku jest krótka. Kupowałem różne kości spoza listy, za ... :evil: ... nie chciały działać w dual chanel. W końcu odpuściłem.Ale może mam płytę uszkodzoną. Objaw był taki że raz na jakiś czas restartowało komputer. Dwa lata nie wiedziałem o co chodzi.
Ostatnio zmieniony wtorek 02 lut 2016, 21:20 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

No to jak to w końcu jest?

paolo1976 takie oferty to do handlowego!
Zresztą w tym temacie mowa o ddr2 a nie 1...

EDIT: Dobra wziąłem te korsarze 4x2gb, sprzedawca zgodził się na 200zł(wcześniej 250zł).
Wprawdzie nie będzie możliwości dołożenia ramu no ale po co mi 16gb...
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Doctore pisze:no ale po co mi 16gb...
Zależy do czego masz zamiar wykorzystać jednostkę ;)
Obrazek

ww296, często takie kwiatki są spotykane po nieumiejętnym montażu procesora w podstawce, jego słaby docisk do pinów lub niepoprawnie działający bios.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Doctore

No tylko do gier, renderować nic nie będę.
Wiele testów wykazało że do gier wystarcza bez problemu 8GB, a dołożenie drugiego 8GB zwiększa FPSy o dosłownie kilka, czyli tyle co nic.

Dziś przyszedł xeon x5450, przykleiłem adapter, podciąłem socket, no i chodzi, od razu trochę podkręciłem z 3 do 3,33GHz ale po syntetycznym obciążeniu procesora temperatura po 2 min wzrosła do 80*C, no ale co ty oczekiwać gdy na procek TDP 120W dałem boxowe chłodzenie od jakiegoś pentiuma dual core 60W TDP :mrgreen:
Więc w planach jest chłodzenie wodne, mam na oku jakieś używane, tylko na chwilę obecną cieniutko z hajsem xd

Ale nie obyło się bez problemów, mam jakieś z dyskiem twardym, kupiłem z allegro z demontażu nowy dysk 750GB, sata2, 16MB seagate.
Bad sectorów nie ma, czy jakichś przywracanych, w CDI pokazuje mi że jest tryb transferu SATA/150, natomiast po teście w CDM(crystal disk mark) pokazuje 80/50mbs sekwencyjny, co jest bardzo małą wartością.
Dziwi mnie to bo dysk sata2 więc powinien być tryb SATA/300 czyli 300mbs max. na port, a CDM powinien mi pokazać co najmniej 100/100mbs, tyle mam na dysku w innym kompie, który też ma cache 16mb i sata2.
Więc o co chodzi?
Dysk wadliwy?
Niby sterowniki mb od chipsetów wgrane prawidłowo...

Nie mogłem też odpalić OCCT, pokazuje że niby coś z directxem11, no ale wgrałem najnowsze(ze strony msi) sterowniki do grafiki(msi r9 270), a system pokazuje że mam dx11...

Jest też problem z automatyczną aktualizacją godziny i daty, ustawiłem taką opcje ale wyskakuję błąd timeout'a, oczywiście stery od mb od łącza zainstalowane......
Przeglądarka i automatyczne aktualizacje działają.

Ehh, a myślałem że złożenie kompa to prościzna :|

EDIT: Screen z cdi tego segajta: http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 922962.jpg
Podczas testów dysk leżał na "cardboard test bench" i głośny on jest...

EDIT2: Czemu/po co w tej mojej mb asusa p5q-e są dwa złącza LAN???
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Doctore pisze:Więc w planach jest chłodzenie wodne, mam na oku jakieś używane, tylko na chwilę obecną cieniutko z hajsem xd
A nie lepiej jakiś wielki schładzacz dwuwieżowy z heat-pipe'ami, z dwoma wentylatorami 140mm w układzie push-pull? Ciche to i niezawodne, w przeciwieństwie do wodnego.
Jakoś nie mam zaufania do chłodzenia wodnego, a zwłaszcza używanego. Mała nieszczelność i komputer przenosi się do Krainy Wiecznych Megabajtów :)
Sam zamontowałem wieże na dwa coolery 120mm i AMD FX 4300 4x4GHz w stresie nie przekracza 45 stopni.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
Doctore

A co ty na to gdybym powiedział że to chłodzenie będzie kosztować mniej niż takie dwuwieżowe chłodzenie?
Jest ono firmy thermaltake na chłodnicy 240mm.
Dopilnuje też by żadnych wycieków nie było, co do "cichości" to wodne jest lepsze...
Awatar użytkownika
paolo1976

Doctore pisze:A co ty na to gdybym powiedział że to chłodzenie będzie kosztować mniej niż takie dwuwieżowe chłodzenie?
Jest ono firmy thermaltake na chłodnicy 240mm.
Dopilnuje też by żadnych wycieków nie było, co do "cichości" to wodne jest lepsze...
Jak tak to OK :) Ale zabezpiecz to solidnie. Bałbym się pójść spać i zostawić włączony komputer chłodzony wodą. Może to moja głupota i zachowuję się jak paranoik. Życzę Ci jak najlepiej :)
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
Doctore

No ja komputera nie zostawiam na noc.
Planuję dać wodę demineralizowaną, mówią że glony się robią, ale w bloku wodnym tego chłodzenia jest led 5mm, chce tam wstawić leda UV, to powinno powstrzymać glony...
Nie wiem co się by stało gdyby taka woda się wylała, wydaje mi się że komp by się wyłączył, a po wysuszeniu powinien być sprawny.
Awatar użytkownika
paolo1976

Doctore pisze:Nie wiem co się by stało gdyby taka woda się wylała, wydaje mi się że komp by się wyłączył, a po wysuszeniu powinien być sprawny.
Pewnie zależy na co by się wylała woda. Gdyby na MOS-FET'y w zasilaniu procesora, to nie sądzę by płyta główna przeżyła. A może są jakieś ciecze nieprzewodzące prądu do chłodzenia wodnego? Najlepszy byłby olej transformatorowy, ale nie wiem jak z gęstością i wydajnością przepływu. Musiałbyś poszukać i poczytać. Kiedyś widziałem jak ktoś zanurzył cały komputer oprócz dysku twardego, w pojemniku z olejem transformatorowym. Bez żadnych wentylatorów. Temperatury były bardzo niskie, w zasadzie niewiele większe od pokojowej. Fajnie musiałoby wyglądać takie podświetlane akwarium :) Chłodzenie doskonałe, bo olej odbiera ciepło dużo lepiej od wody, czy metalu :)
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

paolo1976 pisze:A może są jakieś ciecze nieprzewodzące prądu
Woda demineralizowana ma wysoką rezystancję. Nie powinno być problemu przy ewentualnym wycieku.
Awatar użytkownika
Doctore

Przecież CPU VRM ma zabezpieczenia, zresztą woda demineralizowana raczej dużo by nie zrobiła.
Są jakieś ciecze nieprzewodzące specjalnie do LC PC, ale drogie, i chyba słabiej przewodzą ciepło jak woda.
Olej transformatorowy, nie wiem co na to pompka...
Do pc zanurzonych w transformatorowym też można dać wentylatory, w sumie to nawet się powinno, lepszy obieg.
Awatar użytkownika
Rysiu.

paolo1976 pisze:Jakoś nie mam zaufania do chłodzenia wodnego, a zwłaszcza używanego.
Doctore pisze:A co ty na to gdybym powiedział że to chłodzenie będzie kosztować mniej niż takie dwuwieżowe chłodzenie
I do tego ThermalTake który ma świetne obudowy ale w chłodzeniu wodnym ma za małe doświadczenie i są problemy z nimi.

Polecił bym jednak "SilentiumPC Fortis 3 HE1425", nie jest kosmicznie drogi a naprawdę wydajny.
Doctore pisze:chce tam wstawić leda UV, to powinno powstrzymać glony...
Nie powstrzyma, UV ze zwykłej 5mm ma za małą moc i nie dokońca odpowiednią długość fali.
Doctore pisze:wydaje mi się że komp by się wyłączył, a po wysuszeniu powinien być sprawny.

Nie będzie, jak pojawi się wyciek przy bloku i zaleje sekcje to oprócz procesora leci ram, i grafika.
paolo1976 pisze:Kiedyś widziałem jak ktoś zanurzył cały komputer oprócz dysku twardego, w pojemniku z olejem transformatorowym.

W mineralnym, transformatorowy nie jest konieczny. Ciepło może odbiera lepiej ale jak się nagrzeje to ciężko wszystko schłodzić.
I tak też jest potrzebne kilka wentylatorów/pompka bo olej jest gęsty i w przeciwnym wypadku ciepło jest kumulowane w jednym miejscu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T3zxno9cnrE[/youtube]
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Rysiu.

oko pisze:Woda demineralizowana ma wysoką rezystancję. Nie powinno być problemu przy ewentualnym wycieku.
W momencie wycieku woda zmiesza się z tym co jest na płycie i będzie przewodzić prąd.
Woda ma taką właściwość że nie lubi być "sama" i jak tylko ma możliwość nasyca się innymi elementami, z tego też względu przy zalanej elektronice robi się płukankę woda destylowaną by pochłonęła zanieczyszczenia w postaci osadów.
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

Woda demineralizowana wymieszana z kurzem nie spowoduje uszkodzenia elektrycznego (za niskie poziomy napięć). Jedynie co może zrobić to zabrudzić
konektory i złącza.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Doctore pisze:Czemu/po co w tej mojej mb asusa p5q-e są dwa złącza LAN?
Przykłady:
- Masz w jednym pomieszczeniu 2 komputery, zamiast ciągnąć 2 przewody od routera masz jeden i robisz mostek sieciowy
- Lan Party, nie potrzeba routera/swicha więc jest się ograniczonym tylko przez maksymalną ilość slotów w grze
- Można podłączyć dysk sieciowy bezpośrednio do komputera przez co mamy dostęp do internetu a przesył danych nie jest dławiony przez router
- na wszelki wypadek jak by jedna karta sieciowa padła
Doctore pisze:Dziwi mnie to bo dysk sata2 więc powinien być tryb SATA/300 czyli 300mbs max

Powszechny błąd, prędkość ta dotyczy głównie transferu wewnętrznego a nie zewnętrznego zwłaszcza w przypadku HDD.
Testy sekwencyjne zawsze mają najniższe prędkości niezależnie czy to HDD czy SSD.
oko pisze:za niskie poziomy napięć
Wystarczające jak dostanie się do sekcji czy pod podstawkę.
Sprawdzaliśmy jakiś czas temu ze znajomym na starym komputerze symulowany wyciek wodzy destylowanej w okolicy bloku bo on też nie wierzył że cokolwiek się stanie.
I faktycznie nic się nie stało...HDD, karcie muzycznej i stacji CD.
Karta graficzna za to miała tylko problemy ze stabilnością i jakimkolwiek trybem D3D ;)

Tak więc śmiało jak chcecie to możecie ryzykować.

A i jeszcze jeden przeciw dlaczego jakakolwiek woda i komputer to zły pomysł;

Kod: Zaznacz cały

Po dłuższym czasie jony miedzi z bloku/chłodnicy dyfundują i woda zaczyna przewodzić
Ostatnio zmieniony środa 03 lut 2016, 21:22 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ