Latarka dla górnika odkrywkowego

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jak jesteś z Konina, to mam obie do obejrzenia, UF S5 niestety zostawiłem w pracy.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
arbuzisko

Post autor: arbuzisko »

PawelG. pisze:Jak jesteś z Konina, to mam obie do obejrzenia, UF S5 niestety zostawiłem w pracy.
Zapytam inaczej, która będzie dla mnie najlepsza (uwzględniając środowisko i charakter pracy)?
Z samego Konina nie jestem, mam nie daleko, gorzej z zagospodarowaniem czasu.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Wytrzymalsza będzie S2 lub S2+ i tu bym polecił wersję ze sterownikiem 2,1A, lub 2,8A z zabezpieczeniem termicznym.
Większa i nieco mniej poręczna jest M1, ale za to ma o wiele lepszą termikę i oferuje większy zasięg.
Jeśli potrzebujesz większego zasięgu, to M1, jak ma być mała zwarta i wytrzymała S2/S2+.
Ja w pracy obecnie wykorzystuję UF S5 od Zbyszka i też dobrze się sprawdza.
Obecnie prowadzimy prace przy remoncie nawęglania, więc też nie ma lekko.
arbuzisko

Latarka dla górnika odkrywkowego v2

Witam,
Odkopię stary temat i podsumuję rok użytkowania convoy'a s2.
Do dzisiaj latarka spisuje się dzielnie, zaliczyła upadek z 30 metrów (co prawda na żwir, ale jednak upadek), kilka razy nurkowała w oleju przekładniowym, natomiast styczność ze smarami i błotem miała prawie codziennie. Myję ją w takich środkach do smarów i olejów, trochę straciła tej zewnętrznej powłoki (chyba farba), ale tak działają odtłuszczacze itp. Generalnie staram się dbać o "narzędzia pracy". Ogólnie nie mam zastrzeżeń, natomiast po roku użytkowania mogę stwierdzić, że moje wytyczne trochę się zmieniły, a mianowicie, potrzebuję by latarka spełniała następujące wymagania w stosunku do s2:
1) trochę bardziej skupiony promień świetlny (s2 ok, ale troszkę za bardzo rozproszony, "ginie" przy większych odległościach, maszyny są wysokie nawet 50 metrów, a czasami oceniam sytuację nie wchodząc do góry)
2) czas świecenia, musi być dłuższy na maksymalnej mocy (noszę ze sobą w kieszeni odpowiednio zabezpieczony dodatkowy akumulator, ale jak mam "łapy" w smarze/błocie, to odpuszczam sobie wymianę, bo można więcej szkody narobić, tym bardziej, że jak się kurzy,to może się ten "syf" dostać do środka, a czasami awarie trwają ponad 6 godzin). Rozmiar nie ma znaczenia, ważne by długo świeciła. Jedyne ograniczenie, to by zmieściła się duużej kieszeni - smycz odpada, wystarczy komórka, radiotelefon.
Barwa jak najbardziej taka jak s2, bo w firmie znowu zakupili led lensery, ale ta biała barwa zimą jak spadł śnieg, to porażka.
Uprzedzając teksty typu "zagrożenie pożarem", raz s2 wylądował w pyle węglowym suchym i to latem, a że nie miał kto po nią zejść, to leżała tam z 2 godziny włączona na max. i pył się nie zapalił(nie tak łatwo, jak się niektórym wydaje podpalić węgiel brunatny).
Czekam na propozycje i pozdrawiam
Kyle

Re: Latarka dla górnika odkrywkowego v2

Post autor: Kyle »

arbuzisko pisze: Barwa jak najbardziej taka jak s2, bo w firmie znowu zakupili led lensery, ale ta biała barwa zimą jak spadł śnieg, to porażka.
Poza tą barwą dlaczego nie chcesz używać tych LED Lenser? Swoją drogą jaki model zakupiliście?

ps. też mi się nie podoba trupi kolor świecenia LED Lanserów
arbuzisko

Nie chcę używać tych led lenserów, bo musimy podpisać pismo, że jak uszkodzimy, to poniesiemy koszty zakupu, a podali jakąś kosmiczną kwotę 400 czy 500 zł. Poza tym barwa jak napisałeś "trupia". Odnośnie modelu, to nie wiem, nie sprawdzałem, takie wielkością podobne do s2, ale na końcu (tu gdzie dioda) trochę "grubsze", sprawdzę w tygodniu, bo kolega wziął i narzeka (nie wiem, na co, chyba na barwę)
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

arbuzisko, jeśli chcesz mieć dłuższy czas użytkowania to musisz szukać coś na dwa ogniwa. Pewnie coś takiego by było odpowiednie ale trzeba by podmienić diodę, bo fabrycznie będzie zimna. Użytkować na średnim trybie a w razie potrzeby przełączać na wysoki. Możesz poszukać podobnych konstrukcji, najlepiej na XM-L2/XP-L.

https://www.fasttech.com/products/0/100 ... flashlight
arbuzisko

@Jacek318
Szukam, gotowych rozwiązań, nie mam za bardzo czasu na "majsterkowanie", choć ostatecznie jak będę zmuszony, to wiadomo, coś tam zrobię. Gdzie można zakupić tą Nitecore EC4S??
Ostatnio zmieniony wtorek 02 lut 2016, 19:51 przez arbuzisko, łącznie zmieniany 1 raz.
maro21

Post autor: maro21 »

arbuzisko pisze:Nie chcę używać tych led lenserów, bo musimy podpisać pismo, że jak uszkodzimy, to poniesiemy koszty zakupu, a podali jakąś kosmiczną kwotę 400 czy 500 zł. Poza tym barwa jak napisałeś "trupia". Odnośnie modelu, to nie wiem, nie sprawdzałem, takie wielkością podobne do s2, ale na końcu (tu gdzie dioda) trochę "grubsze", sprawdzę w tygodniu, bo kolega wziął i narzeka (nie wiem, na co, chyba na barwę)
Polecam Convoy M1/M2 + diodę XP-L barwę musisz dobrać - zasięg na pewno lepszy ale światło rozproszone zawęża się.
Drugim rozwiązaniem jest wrzucenie skalpowanej XP-L do S2 ;) - może koledzy wypowiedzą się?

Lub rozważ czołówkę? Jak masz zajęte ręce to spełni wymagania ;)
Ganzo G718B
Awatar użytkownika
Jacek318

Ale kolega chce dłuższy czas użytkowania, więc to nie jest rozwiązanie. Chyba że coś stosunkowo małego na droższym ogniwie 26650.

Podałem link do latarki, na FT jest chyba obniżka cen po wpisaniu kodu:
Mieciu pisze:20% taniej na fasttechu w dniach 5-7 lutego.
Szczegóły tutaj: http://budgetlightforum.com/node/44433#node-44433
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

arbuzisko pisze:@Jacek318
Gdzie można zakupić tą Nitecore EC4S??
Na banggood, napisz do niego m4dm4x@aon.at i poproś o kod na EC4S on ci prześle reflinka i kod zniżkowy.

Edit: jak ci zależy na barwie to zastanów się też nad EC4SW na mt-g2.
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

Tak, pisz do m4dm4x, ale ja bym brał EC4SW że względu na cieplejszą, przyjemniejszą barwę (a różnica w lumenach praktycznie będzie niezauważalna)
http://www.banggood.com/Nitecore-EC4SW- ... 23725.html
arbuzisko

Czyli mam 2 propozycje:
1) convoy m1/m2
2) Nitecore EC4SW
Czekam na dodatkowe propozycje i wtedy coś wybiorę. Czy są do tych latarek jakieś mocniejsze(pojemniejsze) akumulatory?
Odnośnie latarki czołowej, to ja takiej nie potrzebuję, generalnie nie wykonuję pracy fizycznej(ba nawet przepisy mi zabraniają, choć jak mam mało ludzi w brygadzie, to czasem "zakasam rękawy") a już widziałem jak u moich pracowników kończyły żywot latarki czołowe (jeden kaskiem "przydzwonił" w konstrukcję i centralnie pechowo trafił latarką czołową, drugiemu wiatr z głowy kask "porwał" i na pojazdach maszyny został kask z roztrzaskaną czołówką)
Awatar użytkownika
tiuro

Post autor: tiuro »

Jeszcze jakby co JM35 na 2x ogniwa 26650, ale musisz dokupić nowy typ ogniw, najlepiej Keeppower 26650. Choć budżetowo za całość powinno być podobnie do EC4SW
Kody zniżkowe u M4DM4X również będą.
http://www.banggood.com/Shadow-JM35-CRE ... 84020.html (wersja MT-G2 ciepła, lepsza barwa)
Awatar użytkownika
Jacek318

Nie podliknowałem latarki na MT-G2 ze względu na mniejszy zasięg wielkiej diody. A samą diodę XHP można wymienić na coś cieplejszego. Z opisu wynika że kolega chciał ją nosić w kieszeni więc rozmiar i kształt również mają znaczenie.

Ta na MT-G2 również powinna być dobra, a w razie zbyt małego zasięgu nie powinno być problemu z wymianą na XHP.
ODPOWIEDZ