Jak sensownie mierzyć temperaturę
Jak sensownie mierzyć temperaturę
Cześć,
Chciałbym w miarę sensownie mierzyć temperaturę radiatorów moich konstrukcji. Nie potrzebuję laboratoryjnej dokładności i nie chciałbym wydać na miernik fortuny. Zainteresował mnie tani chiński tm902c. Pytanie tylko, czy można do niego dostać termopary o sensownym sposobie montażu? Idealna by była jakaś śruba wkręcana w radiator. Te termopary na kabelku są dość niewygodne Jak wy sobie radzicie z tym zagadnieniem?
Chciałbym w miarę sensownie mierzyć temperaturę radiatorów moich konstrukcji. Nie potrzebuję laboratoryjnej dokładności i nie chciałbym wydać na miernik fortuny. Zainteresował mnie tani chiński tm902c. Pytanie tylko, czy można do niego dostać termopary o sensownym sposobie montażu? Idealna by była jakaś śruba wkręcana w radiator. Te termopary na kabelku są dość niewygodne Jak wy sobie radzicie z tym zagadnieniem?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Przy tej wielkości temperaturze kapka pasty termo na radiator i "kulkę" termopary w nią. W przypadku montażu na stałe można użyć kleju termo i dodatkowych uchwytów na sam przewód.KaszeL pisze:Jak wy sobie radzicie z tym zagadnieniem?
Zawsze też można kupić termoparę wkręcaną ale tam jest chyba gwint M8, czyli całkiem spory no i nie ma tej wtyczki do miernika.
PS precyzji te chińskie nie mają, bo już w temp pokojowej jest rozjazd ok 2 stopnie (4 różne termopary). Lepszy chyba byłby gotowy przetwornik Maxima (np MAX6675) podpięty do wyświetlacza przez np arduino. Rozwiązanie droższe ale możesz mierzyć jednocześnie temperaturę w kilku punktach. Podpinając kolejne shieldy możesz nawet zapisywać logi, wyświetlać wyniki na WWW ... cena za same podstawowe części od ok 30zł na ali (arduino nano + płytka z maxem 6675 i termoparą + LCD 2x16)
Na DS18b20 możesz za kilka złotych złożyć układ pod RS który zlutowany na pająka zmieści się w obudowie wtyczki RS, do tego jakaś przejściówka USB i masz całkiem ciekawy termometr w komputerze. Ponad to rozwiązanie to ma tą zaletę że można połączyć ze sobą równolegle kilka czujników i można mierzyć temperatury w kilku punktach jednocześnie. Układ jest banalnie prosty do złożenia: schematy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tylko to przeczy mojej idei. Nie potrzebuję mierzyć wielu punktów jednocześnie, nie chcę do tego zatrudniać komputera i ostatecznie nie chcę składać układów mieszczących się we wtyczkach RS
Szukam taniego, prostego gotowego rozwiązania pozwalającego mi mierzyć temperaturę radiatora lampki, nad którą pracuję. Koniecznie musi to być zewnętrzny miernik zasilany z własnego źródła zasilania z czujnikami dającymi się łatwo zamontować na tymże radiatorze. Będzie super fajnie, jak czujniki okażą się tanie (<15zł) żebym mógł na każdym takim radiatorze zostawić sobie czujniczek w razie czego. Chyba nie mam specjalnie dużych wymogów?
Szukam taniego, prostego gotowego rozwiązania pozwalającego mi mierzyć temperaturę radiatora lampki, nad którą pracuję. Koniecznie musi to być zewnętrzny miernik zasilany z własnego źródła zasilania z czujnikami dającymi się łatwo zamontować na tymże radiatorze. Będzie super fajnie, jak czujniki okażą się tanie (<15zł) żebym mógł na każdym takim radiatorze zostawić sobie czujniczek w razie czego. Chyba nie mam specjalnie dużych wymogów?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Tomasz Stiller
Witam
Chodzi o to, że czujniki cyfrowe, są już produkowane na określoną dokładność i takie parametry trzymają. Inne rozwiązania wymagają kalibracji.
No chyba, że zastosujesz czujniki PT100, które już są produkowane w odpowiednich klasach dokładności.
Zostają jeszcze dokładne termistory, które możesz jeszcze dobrać pod względem parametrów i takie posortowane stosować.
Pozdrawiam
Chodzi o to, że czujniki cyfrowe, są już produkowane na określoną dokładność i takie parametry trzymają. Inne rozwiązania wymagają kalibracji.
No chyba, że zastosujesz czujniki PT100, które już są produkowane w odpowiednich klasach dokładności.
Zostają jeszcze dokładne termistory, które możesz jeszcze dobrać pod względem parametrów i takie posortowane stosować.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.