zestaw li-ion 3s mocno się grzeje

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Robert_76_pl

zestaw li-ion 3s mocno się grzeje

Post autor: Robert_76_pl »

Witam
Złożyłem prosty zestaw 3s do samochodu RC. Wcześniej było nam ni-cd 9,6v 8 sztuk 1,2v 700mA. W tech chwili mam 11,1v 2200mA ale zestaw się grzeje. Czy jak dołożę 2p czyli 3s2p
to zmniejszę prąd pobierany z pojedynczej baterii o połowę a zarazem zmniejszy się wydzielanie ciepła?
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 15:40 przez Robert_76_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Napisz jaki to model ogniw i w jakim są stanie. I jaki prąd te autko pobiera, bo pewnie niemały.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Robert_76_pl,
Można się też posiłkować ogniwami wysokoprądowymi, taki tok rozumowania ( pakiet na 2 szeregi) także powinien odciążyć termicznie poszczególne ogniwa (tutaj zależy to od parametrów silnika).
Ostatnio zmieniony piątek 29 sty 2016, 12:41 przez vin324pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Robert_76_pl

Baterie to Samsung ICR18650-26D od Mappy. Ale myślę że jest duży pobór prądu przez samochód ponieważ to nie jest mała wyścigówka tylko terenowy na dużych kołach. Po trawie idzie aż miło. Rezystancja po złożeniu w pakiet 3s i podłączeniu pod balanser imaxa b6ac+v2 pokazała 75 80 i 83. Pojemność deklarowana przez sprzedającego to ok 2600mA. Jaki pobór prądu nie wiem, za bardzo nie mam możliwości sprawdzić w tej chwili.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

No te ogniwa z rozbiórki to szału robić nie będą w zastosowaniach prądożernych ;)
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Takich ogniw nie używa się do takich zastosowań, bynajmniej nie w takim pakiecie. To tak jak by ogniwa z laptopa wsadzić do wkrętarki. Musisz zrobić większy pakiet, albo zaopatrz się w porządne wysokoprądowe ogniwa, zobacz u Woytazo.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pakiet 9,6V zastępuje się raczej 2s. Przy 3s, masz dużo wyższe napięcia i prądy realne.
Do zastosowań modelarskich, z małymi wyjątkami, tylko LiPol. Jeśli masz tam silnik klasy 540, to on potrafi pociągnąć nawet 40 - 60A. U mnie przewody się robią gorące...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Wydaje mi się, że jeśli była to zamiana z NiCd 700 mAh, to raczej nie pociągnie 40A...
Może jakiś pakiet modelarski LiFePO4? Napięcie z 3s powinno być porównywalne z poprzednim z NiCd...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
FreeMagenta pisze:Napięcie z 3s powinno być porównywalne z poprzednim z NiCd...
Niestety, nie. LiPol i LiIon (wysokoprądowe), mają znacznie bardziej sztywne napięcie.

Robert_76_pl oczywiście zdajesz sobie sprawę, że musisz mieć regulator obrotów z ochroną ogniw LiIon.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Robert_76_pl

Po prostu zamieniłem baterie. Jeśli uważacie że 2s2p bedzie wydajniejsze to zamienie. Zabezpieczenie mam tylko przed rozładowaniem. Mam sporo ogniw 18650 i chciałbym je wykorzystać. Więcej jeździ nim syn 12lat niż Ja.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Robert_76_pl pisze:Po prostu zamieniłem baterie.
Tak po prostu się niestety nie da.
ILPT
Robert_76_pl

Rozumiem. Czy oprócz tego że się grzeją i skraca się ich żywotność czy mi to grozi pożarem lub wybuchem? Czy łącząc je w większy pakiet równoległy zmniejszam prąd pobierany np 2s3p z każdej baterii?.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Nie zmniejszasz prądu pobieranego a zwiększasz wydajność prądową pakietu czyli będzie mógł oddać o kilka amper więcej ( o tyle więcej ile maoże oddać dodatkowe ogniwo). Prąd pobierany zależy od parametrów silnika i od aktualnego zapotrzebowania (czym większe obciążenie na silniku tym większy prąd potrzebny.
ww296

Post autor: ww296 »

plecho1 pisze:Nie zmniejszasz prądu pobieranego a zwiększasz wydajność prądową pakietu czyli będzie mógł oddać o kilka amper więcej ( o tyle więcej ile maoże oddać dodatkowe ogniwo). Prąd pobierany zależy od parametrów silnika i od aktualnego zapotrzebowania (czym większe obciążenie na silniku tym większy prąd potrzebny.
To błędna odpowiedz na Twoje pytanie.

Tak, zmniejszasz proporcjonalnie obciążenie pojedynczych ogniw - pytanie czy wystarczająco?

Tak, jest to niebezpieczne - jesli temperatura wzrośnie za bardzo i wbudowane zabezpieczenie ciśnieniowe nie zadziała to może być niebezpiecznie - gdybym to ja bawił się tym samochodem to ryzyko mogłoby być akceptowalne - oczywiście przy założeniu, że zdajemy sobie sprawę z konsekwencji i eksploatujemy je w taki sposób i w takich warunkach, że możliwa jest skuteczna reakcja w razie czego. Natomiast jesli powierzamy całe urządzenie dziecku - nie ma mowy...
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Pisałem w kontekście całego pakietu a nie poszczególnych ogniw bo z całego pakietu dalej silnik będzie ciągnął ile potrzebuje. Dalej, jak zauważono wcześniej, będzie to raczej za mało.
ODPOWIEDZ