Prośba o pomoc w doborze żarówki
Prośba o pomoc w doborze żarówki
Witam o oświeceni
Przygotowując powoli rower do sezonu postanowiłem dokonać kilku modyfikacji, z których jedną będzie wyposażenie w światła "krótkie". Oprócz "kupnego" oświetlenia lepszej jakości, miałem fabryczne dynamo i żarówkę, których skuteczności można się domyślić.
W zeszłym roku wywaliłem dynamo i podłączyłem akumulator modelarski, żarówka świeciła nieco mocniej ale i tak było to słabe.
A teraz pytanie (a bardziej prośba): chciałbym tam zamontować jakiegoś LEDa, który dobrze doświetli najbliższe metry (to co przed kołem i obok). Musi być na gwincie E10, żeby wkręcić w oprawkę bez kombinowania. Co możecie polecić?
Parametry baterii: 8.4V 4/5SC 1200mAh P niklowo-kadmowa. Potrzebuję najwyżej 3 godzin światła.
Najlepiej, gdybym wkręcił, podłączył i jechał, ale jeśli trzeba wpiąć jakiś układ, to niech będzie.
Pozdrawiam.
Przygotowując powoli rower do sezonu postanowiłem dokonać kilku modyfikacji, z których jedną będzie wyposażenie w światła "krótkie". Oprócz "kupnego" oświetlenia lepszej jakości, miałem fabryczne dynamo i żarówkę, których skuteczności można się domyślić.
W zeszłym roku wywaliłem dynamo i podłączyłem akumulator modelarski, żarówka świeciła nieco mocniej ale i tak było to słabe.
A teraz pytanie (a bardziej prośba): chciałbym tam zamontować jakiegoś LEDa, który dobrze doświetli najbliższe metry (to co przed kołem i obok). Musi być na gwincie E10, żeby wkręcić w oprawkę bez kombinowania. Co możecie polecić?
Parametry baterii: 8.4V 4/5SC 1200mAh P niklowo-kadmowa. Potrzebuję najwyżej 3 godzin światła.
Najlepiej, gdybym wkręcił, podłączył i jechał, ale jeśli trzeba wpiąć jakiś układ, to niech będzie.
Pozdrawiam.
Led musi mieć zapewnione chłodzenie, przy zastosowaniu Gwintu E10 trzeba by było wykorzystać obecną żarówkę jako dawcę narządów - podstawy do leda. Natomiast na to dopiero jakiś radiatorek > podłoże z ledem > optyka Tir do leda bo raczej obecna nie jest przystosowana do diody.
Do takiego akumulatora najlepiej sterownik pod zasilanie 2s step down .
Pierwszy lepszy driver ( nie musi mieć zabezpieczenia - typ ogniwa)
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... -board-for
Do takiego akumulatora najlepiej sterownik pod zasilanie 2s step down .
Pierwszy lepszy driver ( nie musi mieć zabezpieczenia - typ ogniwa)
https://www.fasttech.com/products/0/100 ... -board-for
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Rozumiem.
A wkręcenie czegoś w tym stylu ma sens?
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... 20led%209v
Czy nawet najbliższych metrów nie doświetli? Chodzi mi o rozproszone światło na to, co najbliżej. Jeżdżę tylko po ścieżkach, daleko od ulic.
A wkręcenie czegoś w tym stylu ma sens?
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... 20led%209v
Czy nawet najbliższych metrów nie doświetli? Chodzi mi o rozproszone światło na to, co najbliżej. Jeżdżę tylko po ścieżkach, daleko od ulic.
Te z allegro nie ma najmniejszego sensu -mam to samo w formie postojówek i to pobiera 0,5 W co powoduje że może być światłem postojowym,ale nie do oświetlania.
Do oświetlenia drogi to będzie potrzebne przerobienie całej lampy.
Do oświetlenia drogi to będzie potrzebne przerobienie całej lampy.
Ostatnio zmieniony środa 27 sty 2016, 15:58 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
skaktus dzięki za odpowiedź. To ma być jako krótkie-postojowe, ale chyba wkręcę zwykłą żarnikową, tak jak było do tej pory.
Ebola już dalej jak do Rzeszowa to mieć nie mogę Rzesza napisałem w sensie Niemcy, bo okrakiem na granicy mieszkam i tylko tam jeżdżę.
Nie odzywałem się, bo komputer poszedł...
Ebola już dalej jak do Rzeszowa to mieć nie mogę Rzesza napisałem w sensie Niemcy, bo okrakiem na granicy mieszkam i tylko tam jeżdżę.
Nie odzywałem się, bo komputer poszedł...