Lampka Nocna " fioletowy księżyc"

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
neutrinus
Kontakt:

Lampka Nocna " fioletowy księżyc"

Post autor: neutrinus »

Buduję lampkę nocną wraz z synem, całość ma symulować poświatę księżyca. Zasilanie z 1S ogniwa pryzmatycznego. Miałem pod ręką XML2 w ładnym odcieniu (wiem że to armata do tego zastosowania, nie miałem jednak niczego innego dobrego pod ręką).

Zdjęcie poglądowe:
https://goo.gl/photos/AJkyjMSCtM1sVPTUA

Tymczasowo zbudowałem prototyp elektroniki, przy driverze KD7135v2, tylko jednym AMC (resztę odlutowałem), na najniższym trybie - dalej jest zbyt jasno. Mocno za jasno..

Poradźcie Koledzy proszę - jak przyciemnić tego driverka? (własny wsad?) Ewentualnie łatwo, szybko zbudować coś co ograniczy prąd jeszcze mocniej? Po prostu rezystor zamiast driverka? (tyle że nie mam stabilizacji jasności wtedy i brak zabezpieczenia przed rozładowaniem ogniwa) Zależy mi na długim czasie pracy na akumulatorze - bym nie musiał zbyt często ładować.
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

A może do tego jednego AMC dorobić PWM , tylko szybki tak żeby migotania nie było widać. Można spróbować sterować AMC najprostszym generatorem np. na układzie ICM7555 (wersja CMOS) pracuje już od 2V i pobiera niewielki prąd, regulacja częstotliwości i wypełnienia potencjometrem. Schematów w sieci jest pod dostatkiem a koszt wykonania niewielki.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

grigorij00 pisze:A może do tego jednego AMC dorobić PWM , tylko szybki tak żeby migotania nie było widać. Można spróbować sterować AMC najprostszym generatorem np. na układzie ICM7555 (wersja CMOS) pracuje już od 2V i pobiera niewielki prąd, regulacja częstotliwości i wypełnienia potencjometrem. Schematów w sieci jest pod dostatkiem a koszt wykonania niewielki.
Strzelam że ten driver steruje właśnie PWM te amc7135, skoro ma tryby :)
grigorij00

Post autor: grigorij00 »

neutrinus pisze:Strzelam że ten driver steruje właśnie PWM te amc7135, skoro ma tryby :)
Nie znam tego driverka ale z opisów w sieci wynika że tak właśnie jest.
A tutaj podobny temat : http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
ODPOWIEDZ