Listwa oświetleniowa led do kuchni

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
midi

Listwa oświetleniowa led do kuchni

Post autor: midi »

Witam, oto kolejne moje dzieło z dziedziny ledowego oświetlenia domowego :wink: . Listwa to aluminiowy profil, malowany lakierem ala satyna ( listwa ma 185cm długości a zakład satynujący technologicznie nie mógł zmieścić aż tyle :evil: ), zastosowałem 5 punktów led, diody jakich użyłem to Q3 5A. Listwa posiada regulację jasności, za pomocą potencjometru można regulować natężenie światła, na ledy w max idzie 1A na każda co pozwala na całkiem sporą siłę świecenia ( pewnie razem coś koło 1000 lumenów ), dla klimatu pomieszczenia w którym będzie zamontowana mamy możliwość ustawienia jasności w niższym poziomie. Elektronika obsługująca tą listwę to dzieło Edima, zasilanie to 12 V z trafa stosowanego do halogenów, w niedługim czasie sterowanie jasnością za pomocą potencjometru będzie w kolejnych konstrukcjach, zastąpione dwoma przyciskami typu switch, wykorzystam je w oświetleniu miedzy innymi mojej kuchni :wink: . Koło wtorku będę ją montował u klienta, postaram się zrobić fotki, oryginalnie miał tam 2 halogeny 20W. Po wstępnych próbach wyszło że światła jest sporo więcej niż z tych dwóch lampek halogenowych, kolor bardzo podobny a całość ciągnie 20W.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tak świeci w low
Obrazek
a tak w max, oczywiście lampki nad listwą nie są włączone
Obrazek
Oświetlając kuchenny blat z odległości 60cm mamy naprawdę sporo światła, diody bez optyki zapewniają równomierne rozłożenie światła na płaszczyźnie blatu.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Post autor: Umberto »

Witaj,
Pomysł i wykonanie jak zwykle rewalka.
Czy diody bez optyki nie będą oślepiać?? Pani domu zamiast marchewkę może sobie paluszka ciachnąć:)

Ja mam pomysł na listwę led z taśmy i ceownika aluminiowego- jednak szukam żywicy eposydowej, ew. poliuretanowej przeźroczystej, lub bardzo delikatnie matującej...:/
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
midi

Listwa mocowana jest pod podwieszonymi szafkami wiec nie ma możliwości oślepiania, diody świecą do dołu, wprost na blat na którym przygotowujemy jedzenie :wink:
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
kisi

Post autor: kisi »

Takiego rozwiązania szukam. midi powiedz mi czy jest możliwość zakupienia u ciebie samych podtoczeń pod LEDy ? W mojej kuchni będe musiał podzielić taką listwę na 3 kawałki (dla każdej szafki oddzielnie, no może dwa bo rozdziela je piec).
Na długości kuchni 2.7m ile będę potrzebował takich punktów świetlnych aby oświetlenie było przynajmniej takie samo albo ciut lepiej ? (w tej chwili posiadam 3 halogeny)

Jeśli dojdzie u mnie do praktycznej realizacji to wiem że oprócz potencjometru z regulacją jasności będę chciał zamontować czujnik ruchu w listwie żeby w momencie jak ktoś coś będzie robił automatycznie zwiększał jasność (z odpowiednim opóźnieniem wyłaczania żeby nei migało). U mnie w kuchni otwartej często się zdarza że oświetlenie podszafkowe wykorzystuję jako oświetlenie w ogóle w pomieszczeniu.
Awatar użytkownika
midi

Listwa zamontowana, blat w kuchni jasny więc światłą jest naprawdę dużo.
Obrazek
To tylko 5 ledów, jednak jak widać dają radę, w max idzie 1A jednak o chłodzenie diod się nie martwię gdyż powierzchnia oddająca ciepło jest ogromna. Ja w swojej kuchni zastosuję listwę o długości 160cm, przewiduję 6 ledów Q3 5A, regulacja jasności za pomocą dwóch swich-y.

Kisi, te ramki na ledy do zrobienia ale do kompletu potrzeba otwornicę do wiercenia w alu, ja mam taką 29mm firmy bosch, druga sprawa to że nie bardzo by Ci się to opłacało bo dokładne wytoczenie takich ramek ( 5 szt) to około 1h roboty, musiał bym wziąć za nie około 50zł, czas dla mnie jest cenny bo go prawie nie mam. Proponuję poszukać w okolicy tokarza, jak drinkowy to pewnie za 2 piwa zrobi :wink: , jak się uprzesz pewnie pomogę. Co do ilości ledów w Twoim przypadku to proponował bym 9szt, po 3szt. na moduł , zapewni to odpowiednią ilość światła.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Post autor: Umberto »

Zwracam honor:)
Na pierwszym zdjęciu jakie wrzuciłeś wygląda to jakby dioda wystawała poza listwę i kąt rozsyłu był ok 180st.
Na innych po przyjrzeniu się widać dopiero że dioda jest poniżej brzegu listwy.
Jaka jest barwa światła?
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
midi

Kolor światła jest nie mal identyczny do halogenowego, miły ciepły odcień :wink: .
mick

Post autor: mick »

Witam wszystkich i pozdrawiam zarazem bo to mój pierwszy post na tym forum!

Mam pytanko gdzie można kupić takie diody Cree Q3 5A?
Na DX znalazłem tylko diody z barwą zimno białą. Generalnie poszukuję ledów 3W o barwie ciepłej białej.
Awatar użytkownika
midi

Witaj, takie ledy kupisz tu http://www.gamma.pl/.
mick

midi pisze:Witaj, takie ledy kupisz tu http://www.gamma.pl/.
Trzeba do nich pisać/dzwonić? bo nie widzę u nich w ofercie takowych?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Można zamówić w cutterze cutter.com.au przy zamówieniu 12szt koszt około 22-23zł za sztuke. Q3 5A i Q3 5C. Te drugie chyba są jeszcze cieplejsze ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
mick

lennin pisze:Można zamówić w cutterze cutter.com.au przy zamówieniu 12szt koszt około 22-23zł za sztuke. Q3 5A i Q3 5C. Te drugie chyba są jeszcze cieplejsze ;)
Tak dużo nie potrzebuję, ale widzę, że "ciepłe" są też na allegro po 23zł (przesyłka 6zł) chyba tam się zdecyduję.

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
lennin

Tak ale to bin P4. Ja mówiłem o Q3. A to lekka róznica :) Midi montował Q3 5A czyli jakies 4000-4200'k Tam możesz kupić Q3 5C a to jeszcze cieplejszy tint.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
mick

Jeszcze nie jestem biegły w temacie i mam parę pytań :smile:

1. Jak rozumiem P4 to starszy model od Q3 czyli dają mniej światła?
2. Chcę zrobić lampki do kuchni i do pokoju pod szafkę, do tego celu kolor WARM będzie lepsze od NEUTRAL?
3. Czy przesyłka z Australii też podlega ocleniu (od jakiej kwoty)?

pzdr.
Awatar użytkownika
lennin

1. Tak
2. Nie koniecznie. Ciepłe diody CREE jako warm już podchodzą za mocno w brąz i purpure.
3. Tak. Życie pokazuje że nie zawsze celnicy wyłapują wszystko. A właściwie rzadko kiedy wyłapują ;)
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ