Identyfikacja mikrokontrolera w tylnej lampce rowerowej
Identyfikacja mikrokontrolera w tylnej lampce rowerowej
Witajcie.
Zakupiłem tą świetną lampkę jak była promocja za 4.73 USD:
http://www.gearbest.com/bicycling-gear/pp_105403.html
Chciałbym ją trochę zmodyfikować.
Lepsze LEDy to podstawa ale chciałbym jeszcze zmodyfikować programy świecenia.
Bardzo podoba mi się tryb wygaszania LEDów. Jest to zrobione na PWM.
Chciałbym dodać inne programy.
Na zdjęciach widać układ łudząco podobny do ATtiny13A.
Po otwarciu i sprawdzeniu czy faktycznie jest to mały układ Atmela niestety wyszło mi że to coś innego.
Czy wiecie może co to za mikrokontroler?
Nieopisane nogi traktujemy jako NC.
Trzecia noga układu to switch do przełączania trybów zwierający do masy (ktoś może pomyśleć że do tego rezystora 364)
Zakupiłem tą świetną lampkę jak była promocja za 4.73 USD:
http://www.gearbest.com/bicycling-gear/pp_105403.html
Chciałbym ją trochę zmodyfikować.
Lepsze LEDy to podstawa ale chciałbym jeszcze zmodyfikować programy świecenia.
Bardzo podoba mi się tryb wygaszania LEDów. Jest to zrobione na PWM.
Chciałbym dodać inne programy.
Na zdjęciach widać układ łudząco podobny do ATtiny13A.
Po otwarciu i sprawdzeniu czy faktycznie jest to mały układ Atmela niestety wyszło mi że to coś innego.
Czy wiecie może co to za mikrokontroler?
Nieopisane nogi traktujemy jako NC.
Trzecia noga układu to switch do przełączania trybów zwierający do masy (ktoś może pomyśleć że do tego rezystora 364)
4,73$ to żadna promocja, bo na ali można spokojnie za 4$ takie kupić (ja kupiłem za 3,66$).
Może to być PIC12Fxxxx, bo rozłożenie zasilania by się zgadzało ale równie dobrze może być to dedykowany układ do takich lampek produkowany gdzieś w Chinach do którego nawet datasheeta w języku angielskim nie ma.
Nie wiem co Ci przypomina tiny13A, bo mnie bardziej wzmacniacz operacyjny albo NE555jarroq pisze:Na zdjęciach widać układ łudząco podobny do ATtiny13A.
Może to być PIC12Fxxxx, bo rozłożenie zasilania by się zgadzało ale równie dobrze może być to dedykowany układ do takich lampek produkowany gdzieś w Chinach do którego nawet datasheeta w języku angielskim nie ma.
Jak ją kupiłem nie było takich cen. Co więcej obecnie też nie mogę znaleźć tańszej niż 4,50$.
Brałem kilka gratów i tą lampeczkę wziąłem przy okazji.
Patrząc na zdjęcia ze strony GB można podejrzewać że siedzi tam tiny13A (za wiele nie widać - ale byłby idealny do tej konfiguracji).
Wykluczyłem na samym początku to co napisałeś.
Faktycznie może to być PIC12Fxxxx. Ale wstawienie ATtiny13A nie powinno sprawić większego problemu .
Brałem kilka gratów i tą lampeczkę wziąłem przy okazji.
Patrząc na zdjęcia ze strony GB można podejrzewać że siedzi tam tiny13A (za wiele nie widać - ale byłby idealny do tej konfiguracji).
Wykluczyłem na samym początku to co napisałeś.
Faktycznie może to być PIC12Fxxxx. Ale wstawienie ATtiny13A nie powinno sprawić większego problemu .
ElSor, aleś Ty rozrzutny: http://www.aliexpress.com/item/Bicycle- ... 22be43529d 2,71$
1 szybkie pytanie tylko dałem do wyszukiwarki więc zdawałem sobie sprawę, że może być taniej. Ale też czasem wyszukiwarka nie daje dobrych wyników i czegoś można w ogóle nie znaleźć (znajdź np jakikolwiek miernik Fluke z wysyłką z DE ... nie znajdziesz tego sprzedawcy u którego Bocian zakupił swój, mimo, że są dalej w sprzedaży). Tak pół roku temu szukałem pojedynczych bi-xenonów 2" - wyszukiwarka dawała oferty >38$ a w liście proponowanych można było znaleźć za ok 25$ to samo.piciex pisze:ElSor, aleś Ty rozrzutny