Pasta polerska
Panowie jakich używacie końcówek do polerowania?
Pytam, bo w standardowych zestawach zawsze to wygląda tak:
Czyli trzpień ze śrubką na końcu i do tego filc. Ten filcowy krążek idealnie pasuje do piguły, żeby polerować nim na płasko, ale po paru obrotach śrubka przebije go na wylot i porysuje polerowaną powierzchnię.
Po części problem rozwiązałem używając do "chwycenia" filcu takiego mini druciaczka z zestawu, ale wtedy pojawia się problem nierównomiernego docisku.
Jakieś mądrzejsze rozwiązania?
Pytam, bo w standardowych zestawach zawsze to wygląda tak:
Czyli trzpień ze śrubką na końcu i do tego filc. Ten filcowy krążek idealnie pasuje do piguły, żeby polerować nim na płasko, ale po paru obrotach śrubka przebije go na wylot i porysuje polerowaną powierzchnię.
Po części problem rozwiązałem używając do "chwycenia" filcu takiego mini druciaczka z zestawu, ale wtedy pojawia się problem nierównomiernego docisku.
Jakieś mądrzejsze rozwiązania?
Witam
Jak rozumiem, chodzi o maksymalne polepszenie styku piguły z MCPCB.
Kapka oleju, do tego drobne ścierniwo i docierasz elementy współpracujące.
Pozdrawiam
Jak rozumiem, chodzi o maksymalne polepszenie styku piguły z MCPCB.
Docieranie...piciex pisze:Jakieś mądrzejsze rozwiązania?
Kapka oleju, do tego drobne ścierniwo i docierasz elementy współpracujące.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- pegasus_sis
Pyra pisze:Jak rozumiem, chodzi o maksymalne polepszenie styku piguły z MCPCB.
Pyra i tak i nie. Z reguły właśnie to poleruje, ale chciałem wyeliminowć wspomnianą wadę tej końcówki, aby nadawała się też do innych celów.
Dodatkowe pytanie: znasz może w naszej okolicy jakiś sprawdzony zakład obróbki metali, który wykonuje pojedyńcze, indywidualne frezy? Potrzebuję zdjąć 0,7mm aluminium z zewnętrznej górnej krawędzi reflektora. Wolałbym żeby ktoś to robił pod moim bacznym okiem, żeby mi palucha i paprochów do środka nie wsadził. W internecie widzę tylko same masówki CNC i pewnie by się obalili śmiechem jak bym do nich zapukał z jednym frezem.
PS. pegasus_sis, nie głupie to Twoje rozwiązanie.
Witam
0,7mm, to powinno się dać na papierze ściernym, przyklej do kawałka szyby i ostrożnie "do przodu" czyli kolistymi ruchami.
Pozdrawiam
Niestety, też kilka razy potrzebowałem, i przy pojedynczych sztukach nie za bardzo... Przede wszystkim cena. Inną sprawą jest, że przemysłowo, aluminium obrabia się z chłodziwem, więc do reflektorów to tak nie za bardzo. Na sucho za to, to straszne ilości maleńkich wiórów.piciex pisze:Dodatkowe pytanie: znasz może w naszej okolicy jakiś sprawdzony zakład obróbki metali, który wykonuje pojedyńcze, indywidualne frezy?
0,7mm, to powinno się dać na papierze ściernym, przyklej do kawałka szyby i ostrożnie "do przodu" czyli kolistymi ruchami.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
- przemek1602
Kup korek do butli z winem taki z oryginalnego korka, dobrze jakby miał otwór na rurkę fermentacyjną jak na tej aukcji:
Włóż śrubkę (chyba M8), skręć, do wiertarki, oszlifuj na 22mm, nożem do tapet ciachnij plasterek grubości ścianki reflektora.
Otwornicą wytnij dwa plastrony o średnicy trochę mniejszej od dna reflektora, byle otwory wewnętrzne miały takie na śrubę użytą wyżej, skręć wszystko na "kanapkę" i szlifuj.
Włóż śrubkę (chyba M8), skręć, do wiertarki, oszlifuj na 22mm, nożem do tapet ciachnij plasterek grubości ścianki reflektora.
Otwornicą wytnij dwa plastrony o średnicy trochę mniejszej od dna reflektora, byle otwory wewnętrzne miały takie na śrubę użytą wyżej, skręć wszystko na "kanapkę" i szlifuj.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek