Budowa pakietu Li-ion pod Imax B6AC+v2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Robert_76_pl

Budowa pakietu Li-ion pod Imax B6AC+v2

Post autor: Robert_76_pl »

Witam

Najpierw się pochwale. Dzięki wam, forum kupiłem z Fastechu hosta i części do convoya s2 oraz zmodowałem kupioną 501b z All. Następnie zbudowałem na bazie latarki od makity dużą latarkę UV na 6 diod. Po lekturze na forum zdecydowałem się na Imax B6AC+v2 który jest już w drodze. Teraz przyszła kolej na pakiet ponieważ aku od makity starcza mi na 50min.
Chcę się doradzić jak zbudować pakiet bezpieczny. Max prąd pobierany z całości to 2,1A. Mam trzy sterowniki po dwie diody napięcie 7,2V i 700mA. zakres pracy sterownika to 4-35V.Tu do niego link
Zastanawiam się czy 6s2p jak na schemacie jest w bezpiecznie i imax da radę z balanserem.
Zabezpieczeniem będzie buzzer który też jest w drodze.Tenlink . Chyba że doradzicie inną budowę pakietu.
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Te zabezpieczenie pobiera prąd tylko z 2ch pierwszych szeregów i w przypadku ciągłego zasilania powoduje rozjeżdżanie się pakietu. Przetwornice największą sprawność mają zazwyczaj przy napięciu zasilania możliwie niewiele wyższym niż potrzebne na wytworzeniu odpowiedniego na wyjściu więc pakiet 3S4P byłby lepszym rozwiązaniem ew 4S i diody połączone po 3szt i wtedy 2 sterowniki. Dla imaxa także będzie lepiej pracować z 4S zamiast 6S, bo mniej wysilona będzie jego przetwornica wewnętrzna podbijająca napięcie (może i nawet wcale, jeśli zasilisz z odpowiedniego napięcia). Inna zaleta 4S przy 3 diodach to niemożliwość bardzo głębokiego rozładowania ogniw w przypadku awarii układu kontrolującego napięcie i wykrycie wzrokowe słabnącego światła, gdy na wejściu będzie mniej niż potrzebne do prawidłowej pracy przetwornicy w trybie CC.
Robert_76_pl

Nie rozumiem jak z dwóch pierwszych szeregów. Ten buzzer nie zabezpiecza tylko informuje o napięciu. Jeśli dobrze rozumiem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Robert_76_pl pisze:Ten buzzer nie zabezpiecza tylko informuje o napięciu.
Owszem, ale mierzy wszystkie ogniwa, ale zasilanie układów pomiarowych, nie jest z całości, więc z części ogniw, będzie pobierany większy prąd.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Robert_76_pl

Według instrukcji zasilanie jest podłączone pod pierwszą i ostatnią baterie w szeregu. Więc pierwsza i ostatnia będzie bardziej wysilona?. Sory za takie pytania ale próbuję to zrozumieć. Na pewno to już nie będzie 6s tylko 3s albo 4s. Tylko pytanie ile 2p czy 3p. Nie mogę zmienić na trzy ponieważ muszę mieć możliwość pracy na dwóch diodach aby miejscami być mniej widocznym z otoczenia dwie to już i tak za dużo.
Ostatnio zmieniony piątek 22 sty 2016, 22:16 przez Robert_76_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Robert_76_pl pisze:Według instrukcji zasilanie jest podłączone pod pierwszą i ostatnią baterie w szeregu.
W tym przypadku, układ powinien być zasilany jest z pierwszego ogniwa, resztę tylko mierzy. Ten plus, oznacza tylko, że tam należy podłączyć ewentualny + baterii.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 23 sty 2016, 10:15 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Robert_76_pl pisze:Według instrukcji zasilanie jest podłaczone pod pierwszą i ostatnią baterie w szeregu.
Nie wiem co mówi instrukcja, bo nigdy jej nie miałem ale praktyka pokazała, że 1wsza i 2ga cela od strony minusa były mocniej rozładowane, gdy korzystałem z tego wskaźnika w e-bike'u. Oczywiście zasilacze laboratoryjne potwierdziły to samo, że zasilanie brane jest tylko z punktu, gdzie jest 7,2V nominalnie.
Robert_76_pl pisze:Na pewno to już nie bedzie 6s tylko 3s albo 4s. Tylko pytanie ile 2p czy 3p. Nie mogę zmienić na trzy ponieważ muszę mieć możliwość pracy na dwóch diodach aby miejscami być mniej widocznym z otoczenia dwie to już i tak za dużo.
Także 3S4P, bo to tyle samo, co 6S2P o którym wspominałeś na początku.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

ElSor pisze:
Robert_76_pl pisze:Według instrukcji zasilanie jest podłaczone pod pierwszą i ostatnią baterie w szeregu.
Nie wiem co mówi instrukcja, bo nigdy jej nie miałem ale praktyka pokazała, że 1wsza i 2ga cela od strony minusa były mocniej rozładowane, gdy korzystałem z tego wskaźnika w e-bike'u. Oczywiście zasilacze laboratoryjne potwierdziły to samo, że zasilanie brane jest tylko z punktu, gdzie jest 7,2V nominalnie.
Powiem więcej, rozbierałem to ustrojstwo i mogę potwierdzić że zasilanie dla układu jest brane z 1 i 2 celi. Może i pobierany prąd nie jest duży (bo chyba 15mA), ale miernik pozostawiony podłączony na stałe skutecznie rozbalansuje nawet duży pakiet.
Robert_76_pl

Rozumiem czyli tak to jest jak się nie dopytasz. Ten buzzer jest dobry aby podłączyć na chwilę i sprawdzić. Polecacie coś lepszego zamiast tego buzzera?.
Odnosząc się do pakietu to wcale nie musi być 6s2p tylko to co będzie najlepsze.
Podsumowując napięcie zasilania jest ok 7,2v to według Elsora najlepiej zrobić pakiet który będzie miał napięcie w okolicy 7,2v to 3s bo 2s będzie za mało. Chodzi też oto aby ładowarka nie pracowała na max. Czy pakiet 3s3p nie będzie wysilał ładowarki i jakim prądem bezpiecznym ładować taki pakiet. Policzę przy 2000mA , 3x3,7=11,1 i 6000mA. starczy mi przy pełnym obciążeniu 2,1A na ok 5 godz.
Schemat sprawdźcie poprawność.
Obrazek[/img]
ODPOWIEDZ