Meco Mini XP-L
Meco Mini XP-L
Hej!
Moja pierwsza recka - każdy może dołożyć swoje 10 groszy
Zakupiona z BG http://www.banggood.com/Meco-MINI-CREE- ... 93714.html
Do przeglądu idzie mała, zwinna latareczka na 18650 w dość ciekawej cenie ~35zł.
Producent podaję, że zamontowana jest dioda XP-L (pomóżcie mi to ocenić - zdjęcie poniżej) - o dziwo była pasta, należy im się plus
lub
Kolor diody to wysokie 6000k - do porównania z XP-L V6 3D z Convoy M2
Dioda osadzona na podkładce centrującej znajduję się w aluminiowej pigule a powierzchnia styku z obudową jest dość krótka, parę zwoi. Odprowadzenie cieplne jest na dobrym poziomie ok. po 1 min. świecenia czuć na korpusie wzrost temperatury.
Optyka: reflektor SMO
Driver jest osadzony w pigule oraz dokręcany pierścieniem aluminiowym, robiłem pomiary i pewnie normalny driver powinien spasować. Nie posiada pamięci trybów ani zabezpieczenia przed rozładowaniem AKU.
Ma 5 trybów: HI/MID/LOW/STROBO/SOS - pomiary HI- 1,3 A; MID - 0,6A; LOW - 0,2A
Ogólnie obudowa jest dobrze wykonana, anodyzację oceniam dość dobrze(co sobie życzyć za 35zł?) a gwinty zwykłe ale dobrze wykończone, bez zacięć.
Zdjęć z terenu nie mam, dodam w przyszłości.
Planuję wsadzić do niej driver 6AMC.
Ogólnie oceniam latareczkę na dobrym poziomie pomimo jej ceny.
Może ktoś pokusi się do porównania jej do S2+
Moja pierwsza recka - każdy może dołożyć swoje 10 groszy
Zakupiona z BG http://www.banggood.com/Meco-MINI-CREE- ... 93714.html
Do przeglądu idzie mała, zwinna latareczka na 18650 w dość ciekawej cenie ~35zł.
Producent podaję, że zamontowana jest dioda XP-L (pomóżcie mi to ocenić - zdjęcie poniżej) - o dziwo była pasta, należy im się plus
lub
Kolor diody to wysokie 6000k - do porównania z XP-L V6 3D z Convoy M2
Dioda osadzona na podkładce centrującej znajduję się w aluminiowej pigule a powierzchnia styku z obudową jest dość krótka, parę zwoi. Odprowadzenie cieplne jest na dobrym poziomie ok. po 1 min. świecenia czuć na korpusie wzrost temperatury.
Optyka: reflektor SMO
Driver jest osadzony w pigule oraz dokręcany pierścieniem aluminiowym, robiłem pomiary i pewnie normalny driver powinien spasować. Nie posiada pamięci trybów ani zabezpieczenia przed rozładowaniem AKU.
Ma 5 trybów: HI/MID/LOW/STROBO/SOS - pomiary HI- 1,3 A; MID - 0,6A; LOW - 0,2A
Ogólnie obudowa jest dobrze wykonana, anodyzację oceniam dość dobrze(co sobie życzyć za 35zł?) a gwinty zwykłe ale dobrze wykończone, bez zacięć.
Zdjęć z terenu nie mam, dodam w przyszłości.
Planuję wsadzić do niej driver 6AMC.
Ogólnie oceniam latareczkę na dobrym poziomie pomimo jej ceny.
Może ktoś pokusi się do porównania jej do S2+
Ganzo G718B
- smokuxx1987
ja zmierzyłem: 1,62-1,67 A; 0,75-0,77A; 0,17Amaro21 pisze: Ma 5 trybów: HI/MID/LOW/STROBO/SOS - pomiary HI- 1,3 A; MID - 0,6A; LOW - 0,2A
w kilku testach na dwóch róznych ogniwach. Oczywiście "pełnych"
jak na moje oko o barwa taka sama jak przy BLF TE - 1A
F3.5, iso200, 2sek
meco HI
MID
LOW
dla porównania
S2 OP XM-L2 4C 2.45A (2.35wg mojego miernika) ster. Elsor v2
0.35A
Jak sterownik nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem, to lipa. Chciałem dać tę latarkę znajomemu jako prezent. Miałem nadzieję, że obejdzie się bez modyfikacji. Trzeba będzie zamówić sterownik na wymianę
Mactronic Black Eye @Noctigon XP16 V2 XP-L V6 3C LED /Nanjg 105c 2,1A
BLF Special Edition X6 CREE XM-L2 U2-3C 1A/3C
BLF A6 CREE XPL 1600LM 7/4modes EDC
BLF Special Edition X6 CREE XM-L2 U2-3C 1A/3C
BLF A6 CREE XPL 1600LM 7/4modes EDC
Mam i ja. Reflektor jest aluminiowy dioda wygląda na oryginał, zapewne jest "gorszego sortu" i musieli gdzieś te ledy poupychać bo cena 4$ za leda wysokiego binu byłaby połową budżetu latarki .
Aż mnie korci żeby porównać na luxmiarce leda z "intl" z tym w latarce , na razie jednak wylądował tam xm-l2 t6 3b i ma bardzo dobry rozkład światła w tym SMO. Sterownik z wsadem Elsora 2.1A.
Porównanie MECO xm-l2 t6 3b 2,1A -- L2P xm-l2 t6 4c 2,8A
Konkluzja:
Niestety bez moda latarka dla bardziej wymagającego użytkownika, nie nadaje się do EDC, kiepska barwa + tandetny sterownik ją dyskwalifikują. Cięko na razie na rynku jest pobić konstrukcje Convoy klasy "S" , tam wystarczy poprawić chłodzenie i mamy latarkę kompletną, bez konieczności wymiany elektroniki .
Aż mnie korci żeby porównać na luxmiarce leda z "intl" z tym w latarce , na razie jednak wylądował tam xm-l2 t6 3b i ma bardzo dobry rozkład światła w tym SMO. Sterownik z wsadem Elsora 2.1A.
Porównanie MECO xm-l2 t6 3b 2,1A -- L2P xm-l2 t6 4c 2,8A
Konkluzja:
Niestety bez moda latarka dla bardziej wymagającego użytkownika, nie nadaje się do EDC, kiepska barwa + tandetny sterownik ją dyskwalifikują. Cięko na razie na rynku jest pobić konstrukcje Convoy klasy "S" , tam wystarczy poprawić chłodzenie i mamy latarkę kompletną, bez konieczności wymiany elektroniki .
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm