AMC 7124 sterowanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
mike100

AMC 7124 sterowanie

Post autor: mike100 »

Posiadam trochę układów AMC 7124, które chciałbym wykorzystać do miniaturowej lampki. Potrzebne jest do niego sterowanie a nie chciałbym wrzucać procesora do samego generowania BCD. Macie pomysł na miniaturowy licznik 2 bitowy wyzwalany przyciskiem chwilowym tak aby można było uzyskać wszystkie możliwości układu - 4 stany.

Coś jak 7490 ale w wersji miniaturowej i z napięciem od 2,5V

Obrazek

Pozdr.
mike100
UltraFire WF501B, UltraFire WF502B, UltraFire C8, LedLenser T7, LedLenser H7, Shadow SL3 + kilka modów xm-l
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Czasem zamiast szukać, zamawiać coś extra itp wolę wziąć z szufladki tiny13a i w chwilę mam gotowe to, co chciałem. Może za leniwy jestem a może wolę rozwiązania szybsze. Jeśli ma nawet tylko mrugać diodą, to nie przeszkadza mi to, że użyłem procka z wylutu zamiast nowego generatora NE555 czy 2 tranzystorów czy jakiś bramek ... czasem przez taką niechęć do użycia procka można całkowicie stracić chęć na zbudowanie czegoś pożytecznego, bo okaże się, że wychodzi za drogo albo za dużo czasu się na to poświęca.
Awatar użytkownika
mike100

Post autor: mike100 »

Tak też zrobiłem (tiny13) ale ze względu na gabaryty zastanawiałem się czy jest jakieś rozwiązanie dedykowane w miniaturowej obudowie MSOP tak jak w AMC7124.
UltraFire WF501B, UltraFire WF502B, UltraFire C8, LedLenser T7, LedLenser H7, Shadow SL3 + kilka modów xm-l
ODPOWIEDZ