Convoy S2 DIY - problem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
vorleserin

Convoy S2 DIY - problem

Post autor: vorleserin »

Cześć,
mam problem z latarką convoy s2. Półtora roku temu kupiłam dwa zestawy do złożenia tych latarek, mianowicie:

2x Host,
2 x Cree XM-L2 T6-3B,
6* AMC7135 2-Group 3/5 Modes LED Flashlight Driver (Nanjg 105c),
6* AMC7135 4-Group 2~5 Modes LED Flashlight Driver Circuit (Nanjg 105c).

Złożyłam z tego dwie latarki, które działały do tej pory.

W tym roku kupiłam jeszcze jedną latarkę z zamiarem jej samodzielnego złożenia. Z tą już nie było tak prosto i coś po prostu nie działa.

Kupiłam host do S2+, diodę tę samą czyli Cree XM-L2 T6-3B i sterownik 6* AMC7135 4-Group 2~5 Modes LED Flashlight Driver Circuit (Nanjg 105c). Po złożeniu do kupy całość nie działała. SPrawidziłam swoją starą latarkę, czy przypadkiem nie pomyliłam kabli. Tym samym zepsułam coś w starej latarce, domyślam się, że luty puściły albo zepsułam ścieżki miedziane w sterowniku.

Pomyślałam, że może sterownik lub dioda była wadliwa, zamówiłam więc jeszcze raz:

2x 6* AMC7135 2-Group 3/5 Modes LED Flashlight Driver (Nanjg 105c)
i diodę Cree XM-L2 T6-3B.

Ku mojemu zdziwiniu nadal nie działa...

Może ktoś rozgryzie o co tu chodzi?

Nie mogę teraz podrzucić zdjęć, postaram się wrzucić w domu.

dioda jest od spodu posmarowana pastą termo, założona do piguły. Do diody do + jest przylutowany kabel czerwony, do - kabel czarny ze sterownika. Sterownik włożony z drugiej strony piguły i przylutowany (te zewnętrzne ścieżki miedziane) do piguły. Całość po złożeniu już powinna działać. Niestety nie działa.

Czy może o czymś zapomniałam?

A może moja lutownica i cały arsenał jest do niczego?

Ewentualnie jeżeli nie uda mi się tego rozgryźć... jest ktoś z Warszawy kto chciałby się podjąc złożenia z tego dwóch latarek?

POzdrawiam i pomocy,

Ania
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Witamy.
Spróbuj przełożyć włącznik z działającej i sprawdź, czy będzie OK.
Tzn. przykręć całą "dupkę" od sprawnej latarki.
vorleserin

Post autor: vorleserin »

To już robiłam, niestety też nie zadziałało.

Przy okazji: czy po lutowaniu można sprawdzić czy latarka działą nie wkręcając wszystkiego do obudowy (mam na myśli przyłożenie z jednej strony baterii włącznika, a z drugiej piguły ze sterownikiem I diodą)? Oszczędziłoby to troche zabawy.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Można wziąć samą pigułę, ogniwo i kawałek przewodu. Przewodem połącz minus ogniwa z pigułą, a plusem ogniwa dotknij do sprężynki ogniwa.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Możesz, ale nie do końca tak jak to sobie wybrażasz. Mianowicie musisz zapewnić połączenie pomiędzy minusem ogniwa, a krawędzią sterownika. Włącznik na wiele się tu nie zda, ponieważ jest on tylko odpowiedzialny za przerywanie tego obwodu, a minus w złożonej latarce biegnie po jej obudowie. Gdybyś chciała to uruchomić na zewnątrz latarki, musisz przyłożyć plus ogniwa do sprężynki sterownika, a minus ogniwa połączyć kabelkiem z krawędzią sterownika, lub gwintem piguły.

PS. Spróbuj jeszcze złożyć latarkę odwrotnie, tj. obróć samą rurkę, w miejsce głowicy przykręć włącznik, a w miejsce włącznika przykręć głowicę z pigułą.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Ten PS. od piciex, nie bez przyczyny , ostatnio ktoś miał taki problem że tuba była odwrotnie zamontowana - anodyzacją do głowicy. :mrgreen:

Montaż analogicznie dla S2 i s2+

Obrazek
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
m3ritum

Post autor: m3ritum »

Dzień dobry bo to pierwszy post po ponownej rejestracji.
Walczyłem dziś podobnie z S2 zakupionym na forum z tym ze po ponad dwóch latach użytkowania przełączał mi tryby przy jeździe po wybojach. Po rozłożeniu i poprawieniu sprężyny zarówno oberwanej przy pigule jak i nadmiernie ściśniętej przy przycisku. Po rozłożeniu, przesmarowaniu pastą źle złożyłem przycisk – plastikowy dystans odwrotnie i nie było styku. Wiem ze zabrzmi to prozaicznie i lamersko wręcz, ale tak prosta sprawa zajęła mi ponad 30 minut sprawdzania ścieżek czy przypadkiem nie ma zwarcia.
Polecam miernik z przedzwonić ścieżki.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
m3ritum pisze:Dzień dobry bo to pierwszy post po ponownej rejestracji.
Regulamin:
19. Jedna osoba może mieć maksymalnie jedno konto (jako jeden użytkownik) na Forum.
Jeśli to prawda, to zgłoś się do kogoś z administracji w celu odzyskania poprzedniego konta.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ