PawelPe
na końcowe wrażenie, czy światła jest OK, czy za mało ma wpływ po części wszystko np. jaki masz blat, z połyskiem, czy matowy, jakie są meble, kolor ścian, płytek itp.
Pod szafką kuchenną akurat kierunkowe światło z profili i taśmy led jest OK, rozproszone na 360 stopni jest w tym wypadku zbędne.
Ale sprawdzałem profil corner i dla mnie on odpada pod szafkę kuchenną, bo daje jeszcze bardziej kierunkowe światło i wyraźniej widać linię cięcia, natomiast profil surface daje światło trochę bardziej rozproszone. Rodzaj i typ klosza też ma wpływ na rozchodzenie się światła, więc bez testów na żywym organizmie trudno dokonać wyboru na sucho.
Robiłem też małe porównanie:
- listwa led 660lm/m, odcinek 1,15m, który w teorii daje 758lm
- taśma led 1200lm/m, odcinek 60cm, który w teorii daje 720lm
W praktyce różnica w jasności była na tyle duża, że listwa 660lm odpadła w przedbiegach.
Spodziewałem się mniejszej jasności, bo źródło jest niemal 2x dłuższe, czyli bardziej rozproszone ale liczyłem, że w praktyce nie będzie aż takiej dużej różnicy. Niestety nie mam wiedzy, aby na papierze wyliczyć na sucho, czy dane rozwiązanie spełni mniej więcej moje oczekiwania.
Co do Twoich odcinków 10m, jeśli koniecznie tak chcesz to zwycięzca może być tylko jeden: 24V zamiast 12V.
Z kalkulatora wynika, że dla napięcia 24V i 1,5A na 10m przewodu spadek napięcia wyniesie 1,05V (zamiast 0,42V) ale zalecany jest wówczas przewód o przekroju minimum 0,5mm^2 (zamiast 2,5mm^2).
Co do wykresu napięcia to się nie wypowiadam, bo to dla mnie czarna magia. Ja po prostu coś podłączam i ma to działać, a na jakiej zasadzie to już tak szczegółowo w to nie wnikam