Witam, znalazłem dziś ciekawy filmik opublikowany przez www.soraforce.eu
Pokazuje on dobitnie że podłoża z bezpośrednim padem termalnym to nie tylko chwyt marketingowy, w sumie to samo przedstawia słynne zdjęcie Grega, jednak co filmik to filmik:)
https://www.youtube.com/watch?v=VPzb_w8PrLY
P.S ucinając wszelkie spekulacje, post ten nie ma na celu żadnej reklamy:) po prostu mam subskrybowany kanał "Latarki solarcorce", i widząc ciekawy filmik postanowiłem się nim tutaj podzielić.
Noctigon vs standardowe PCB
Niech nawet będzie i reklamą podłoży DTP, bo to dobra droga do zwiększenia wydajności i żywotności diod i to nie tylko przy prądach większych niż zalecane przez producenta.
Szkoda, że na filmiku nie pokazali też różnicy przy 2A oraz 3A, bo wg moich pomiarów i obserwacji już wtedy rodzaj podłoża ma znaczenie i ~2,5A to max na zwykłym podłożu, które nie wpływa mocno negatywnie na diodę. Myślę, że 3A na chińskim podłożu daje już 3 cyfrowe wartości temperatury na diodzie.
Szkoda, że na filmiku nie pokazali też różnicy przy 2A oraz 3A, bo wg moich pomiarów i obserwacji już wtedy rodzaj podłoża ma znaczenie i ~2,5A to max na zwykłym podłożu, które nie wpływa mocno negatywnie na diodę. Myślę, że 3A na chińskim podłożu daje już 3 cyfrowe wartości temperatury na diodzie.