Uniwersalna ładowarka
-
Uniwersalna ładowarka
Witam
Mam
2 aku żelowe 6v 7,2A
1 aku żelowe 12v 7,2A
kilka 18650
baterie rozebraną 5 sztuk Makita 1222 NI-CD 10s 12v 2A.
Do każdej z tych baterii mam osobną ładowarkę budżetową i tu pytanie. Ponieważ potrzebuje zbudować pakiet z li-ion 6s czy kupując takiego IMAX B6AC bedę w stanie wszystko naładować?.
LINK
Mam
2 aku żelowe 6v 7,2A
1 aku żelowe 12v 7,2A
kilka 18650
baterie rozebraną 5 sztuk Makita 1222 NI-CD 10s 12v 2A.
Do każdej z tych baterii mam osobną ładowarkę budżetową i tu pytanie. Ponieważ potrzebuje zbudować pakiet z li-ion 6s czy kupując takiego IMAX B6AC bedę w stanie wszystko naładować?.
LINK
-
Robert_76_pl, Nie jestem pewien czy IMAX ma możliwość, ale niektóre modelarskie (icharger oraz jego klon - reactor (HOBBYKING), mają możliwość formowania co je reanimuje, aczkolwiek o kilkanaście/dziesiąt procent.
Osobiście jestem za konwersją na LI-ion, sam mam bosha PSR14,4V i zrobiłem z NICD na LIOON 4S2P, więc polecam (2xpojemność zyskała bateria !)
Osobiście jestem za konwersją na LI-ion, sam mam bosha PSR14,4V i zrobiłem z NICD na LIOON 4S2P, więc polecam (2xpojemność zyskała bateria !)
Ni-Cd we wkrętarce (czy czym tam) pracuje raczej w pełnych cyklach, od naładowania do zdechnięcia, więc ładowarka nie usunie efektu pamięci bo go nie będzie. Chyba że bateria była doładowywana podczas pracy, co by było błędem, wtedy kilka pełnych cykli może usunąć "pamięć" i trochę podnieść pojemność, ale nie wydaje mi się żeby 7 letnie używane ni-cd było warto jeszcze reanimować i do czegoś wykorzystywać, jeśli są padnięte to raczej nic z nich nie będzie.
-
Czy będę miał możliwość tą ładowarkę sprawdzenie pojemności tych aku ni-cd czy tylko można li-ion. Nie zamierzam ich wymianiać narazie. Tyle co mają do moich potrzeb wystarcza ale jestem ciekaw ile jeszcze zostało z tych pojemności. Sporadycznie wykorzystuje je do wkrętarki a teraz głównie do latarki na 8 diod uv.
-
Więc może poszukaj czegoś tutaj http://sklep.skyrc.pl/pl/c/iMAX/2 Jeśli chcesz zaoszczędzić, to kup osobno zasilacz od laptopa IBM 16V 4,5A (koszt z wysyłką około 25zł).
-