smokuxx1987 pisze:No tak tylko żeby ten plastikowy ref nie stopił się od temperatury.
W latarce za taką kwotę to była by kicha.
W Fenixe ref z tworzywa daje radę, w przypadku NiteCore nie powinno być inaczej.
Po za tym "plastik", "plastikowi" nierówny, np. zębate kółka prowadzące w tylnych przerzutkach Shimano (z tymi w najwyższych grupach łącznie) też nie są metalowe tylko z tworzywa i w konfrontacji ze stalowym łańcuchem, piaskiem, wodą i smarami potrafią działać, nie zetrzeć się i pracować nawet przez wiele sezonów. Przykład co prawda z zupełnie innej dziedziny, ale daje pogląd, że współczesne tworzywa sztuczne to już inna bajka.
Też miałem pewne obiekcje kiedy dowiedziałem się, że ref w TK75 nie jest metalowy, jak to latarka za takie ciężkie pieniądze i plastik? Właśnie taka była moja reakcja, ale przekonałem się do tego rozwiązania, skoro działa bezawaryjnie, jest ok, a lekkość całej konstrukcji można docenić dopiero wtedy kiedy taką krowę pokroju TK75 trzeba nosić.
Dla przykładu o wiele mniejsza też trójledowa Roche M170 jest ciężka jak diabli (519g bez ogniw, pusta TK75 to 507g, a różnica w wielkościach obu lampek znaczna), cięższa niż by się można było spodziewać, z czego wnoszę, że reflektor siedzi tam pełny, aluminiowy.
___