ptja pisze:KaszeL pisze:/.../mi nie przeszkadza płacenie VATu. Czy dokładniej, że jestem zdziwiony tym, że komuś przeszkadza płacenie VATu. /.../
z tego wnioskuję, że nie do końca zdajesz sobie sprawę, kto tak naprawdę płaci ten podatek i że nie jest to "VATowiec".
Doskonale zdaję sobie sprawę, ale Ty nie rozumiesz zasadniczej kwestii. Skoro ja jako przedsiębiorca zarobię wystarczająco dużo, to ja jako osoba prywatna nie mam problemów z wydawaniem tych pieniędzy. I tak, płacę VAT kupując lodówkę, płacę VAT kupując paliwo do samochodu jadąc na wczasy, płacę VAT jedząc obiad w restauracji. Co w tym dziwnego? Stać mnie na to i nie mam z tym problemu. Nie płacę tego podatku natomiast wtedy, gdy pracuje nad jakimś projektem firmowym i robię zakupy na jego potrzeby. Dla mnie ta relacja jest bardzo prosta, aż dziwię się, że ktoś może tego nie rozumieć.
ptja pisze:KaszeL pisze:Jakie znaczenie ma, czy klient wyda X czy 2X jeśli będzie go stać na wydanie 2X i będzie zadowolony z Twojej usługi/produktu?
właśnie o to chodzi: jeśli ZUS, PIT i VAT odbierają mu pół zarobionych pieniędzy, to NIE STAĆ go na 2X a jedynie na X. Jeśli nawet od jutra zacznie zarabiać 4x, to i tak aparat odbierze mu (około) połowę.
Tylko co ma piernik do wiatraka? Wystarczy, że jego połowa będzie wystarczająco duża żeby zaspokoić jego potrzeby. Aż tyle i tylko tyle. Jeśli uważasz, że należy walczyć ceną, to wybacz ale się z Tobą nie zgadzam i życzę żebyś przegrał tą walkę. Do czasu aż nie zrozumiesz, że zawsze znajdzie się ktoś to zrobi/wyprodukuje taniej niewiele zdziałasz.
arkus pisze:Podatki trzeba płacić.
Jednak efektywność Państwa w zakresie zarządzania moimi pieniędzmi pochodzącymi z podatków jest mizerna. Z tego co wpłaciłem wraca do mnie niewiele, i to w formie zasadniczo niepotrzebnej.
Jasne, wskaż trzy, które Twoim zdaniem są niepotrzebne z tej listy:
- Powszechnie dostępna, bezpłatna służba zdrowia
- Powszechnie dostępna, bezpłatna edukacja
- Powszechnie dostępne publiczne drogi
- Powszechnie dostępny system emerytur i rent
Na to min. idą pieniądze z Twoich podatków. Nadal uważasz, że to jest zasadniczo niepotrzebne? Edukacja, ochrona zdrowia, infrastruktura. To są fundamenty państwa.