Jaka dioda wytwarza mniej ciepła przy 0,7A?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
andriu2233

Jaka dioda wytwarza mniej ciepła przy 0,7A?

Post autor: andriu2233 »

Koledzy jak w temacie jaka dioda wytworzy najmniej ciepła przy 0,7A.
Chcę włożyć xm-l2 do czołówki z biedronki, na razie na sterowniku z tej czołówki, więc w diodę będzie szło jakieś 0,7A. Czy jest dioda prawie tak samo wydajna przy 0,7 jak xm-l2 tylko dająca mniej ciepła? Czy zrobić to porządnie i wymienić sterownik na Nanjg 105 z dwoma AMC i używać trybu 0.7 jako "turbo" na jakieś 2-3 minuty max?
Robert_76_pl

Post autor: Robert_76_pl »

Witam
Właśnie tak się składa że dzisiaj miałem przyjemność rozebrać latarkę ( kumpel pourywał przewody jak się bawił zomem), pomierzyć prąd i napięcie na sterowniku. Przy trzech AAA napięcie na diodzie 3,6v a prąd 0,44A więc nie ma tam 0,7A. Pozostaje wymiana sterownika.
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

Najmniej ciepła przy stałym prądzie da dioda o najmniejszym VF - napieciu przewodzenia. XML 2 będzie ok. Zostaje jeszcze sprawa ile ciepła wydzieli się na sterowniku.
Mam czołówkę z biedry obecnie z XML i 1.4A w max, na dworze czy w ruchu nie ma problemu, nic się nie topi. Na prace w miejscu jednak włączam niższy tryb.
Druga 1.05 A XPG, też ok.
Aa, czołówki zasilane z aku Li-ion 18650.

To ta czołówka z aluminiową głowicą?
michal1

Post autor: michal1 »

XM-L2 chyba najwydajniejsza, nic lepszego nie znajdziesz. Ewentualnie Nichia 219C, ma małe napięcie przewodzenia. Światło lepsze, ale trochę go mniej.
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Tak się składa że mam czołówkę z biedry z diodą XM-L2 20mm na miedzi i sterowniku 1,05A na trybie max w ruchu spokojnie daje radę. Oczywiście zasilanie przerobiłem na aku 18650, bo 3x AAA nie jest dla mnie satysfakcjonujące. Więc przy oryginalnym sterowniku dioda XM-L2 spokojnie wytrzyma.
ODPOWIEDZ