O podatkach i moralności

....nie pasujące gdzie indziej...
cwancisz

Post autor: cwancisz »

Przy większej ilości akumulatorów kupowanie poza obszarem EU może skończyć się tak że na cle będą oczekiwali od ciebie okazania nr rejestrowego GIOŚ także zastanowiłbym się zanim bym zamówił większą ilość np z CN.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

W ogóle ryzyko dowalenia VATu jest spore, paczka będzie po prostu ciężka. Może 2x50szt by jakoś przeszło, to będzie 2x2kg. Ale w kraju nie ma co liczyć na niższe ceny.
KaszeL

Post autor: KaszeL »

Co Wy macie z tym VATem, ja go liczę normalnie - tzn że jest zawsze. I tak, jak biorę na firmę to sobie odliczam.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
supraz

Post autor: supraz »

KaszeL pisze:Co Wy macie z tym VATem, ja go liczę normalnie - tzn że jest zawsze. I tak, jak biorę na firmę to sobie odliczam.
Większość zakupów na forum jest realizowana na cele prywatne, przez osoby fizyczne. Stąd dla ogromu z nas VAT jest po prostu kolejnym obciążeniem podbijającym końcową cenę produktu.
ptja

Post autor: ptja »

supraz pisze:/.../dla ogromu z nas VAT jest po prostu kolejnym obciążeniem podbijającym końcową cenę produktu.
to jest dokładnie istota i cel tego podatku.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
KaszeL

Wybaczcie, ale nie bardzo was rozumiem. Bułki w sklepie też kupujecie bez paragonu i podatku? Najlepiej jak by wszystko było za darmo, co? :)
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

KaszeL pisze:Wybaczcie, ale nie bardzo was rozumiem. Bułki w sklepie też kupujecie bez paragonu i podatku? Najlepiej jak by wszystko było za darmo, co? :)
Jeśli kajzerki do 50gr nie będą objęte VATem to chętnie kupię kilka sztuk zamiast chleba :p
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

KaszeL pisze:Wybaczcie, ale nie bardzo was rozumiem. Bułki w sklepie też kupujecie bez paragonu i podatku? Najlepiej jak by wszystko było za darmo, co? :)
To ja nie bardzo rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Tak doskonale się poruszasz w systemie wolnorynkowym a dziwisz się temu, że konsument stara się zakupić towar po najniższej cenie jeżeli ma taką możliwość? Prawda jest taka że często cena jest niższa właśnie dzięki brakowi opodatkowania. Co więcej, myślę że gdyby opodatkowywano każdą transakcję z chinami to liczba naszych zakupów spadła by o ponad 50% jak nie więcej.

Ja przynajmniej zrezygnowałbym z sporej liczby towarów, które po wyższej cenie przestają być dla mnie po prostu atrakcyjne.
KaszeL

Mnie prawdę mówiąc brzydzi takie kombinowanie i oszukiwanie na każdym kroku. Wolę się obrócić za lepiej płatną pracą. Tak mnie już nauczono. Ty kolego wolisz kombinować, Twoja sprawa. Ale nie dziw się, że niektórych to dziwi.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Acha :)
Oczywiście zakupy na własną firmę i odpisywanie VAT-u od rzeczy na prywatny użytek jest całkiem OK ?
Pozdrawiam, Leszek
KaszeL

A kto Ci kolego powiedział, że to na prywatny użytek? Hę? Kiedy ostatnio kupowałeś 300 sztuk 18650 do "prywatnego" użytku?
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Jak towary są zwyczajnie zwolnione z podatku i cła to jest kombinowanie? A jak urząd celny przepuszcza te nie zwolnione, to co, mamy się pucować? To nazywasz kombinowaniem i oszukiwaniem? Sam w pierwszym poście chcesz kupić nowe ogniwo za 1$ i to już z podatkiem a za chwilę drwisz z tych co by chcieli coś kupić taniej. Śmierdzi hipokryzją na kilometr.

...o, oczyścił ktoś temat, może i dobrze... to ten też proszę do kosza...
KaszeL

Taaak? Zwolnione z podatku? Szczególnie te wszystkie latarki z opisem gift i wartością $5 podczas gdy rachunek opiewa na znacznie wyższą kwotę.

Przeczytaj raz jeszcze ten wątek i wskaż mi proszę, gdzie napisałem, że szukam ogniw za dolca z podatkiem i cłem. Napisałem wyraźnie, że normalnie liczę się z zapłatą VATy i cła. Niezależnie od wartości zamówienia.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wydzieliłem z tematu zakupu ogniw...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
KaszeL

Dzięki, ale obawiam się, że ta dyskusja nie ma większego sensu.
Z poważaniem
Tomasz Stiller
Zablokowany