Przy większej ilości akumulatorów kupowanie poza obszarem EU może skończyć się tak że na cle będą oczekiwali od ciebie okazania nr rejestrowego GIOŚ także zastanowiłbym się zanim bym zamówił większą ilość np z CN.
W ogóle ryzyko dowalenia VATu jest spore, paczka będzie po prostu ciężka. Może 2x50szt by jakoś przeszło, to będzie 2x2kg. Ale w kraju nie ma co liczyć na niższe ceny.
KaszeL pisze:Co Wy macie z tym VATem, ja go liczę normalnie - tzn że jest zawsze. I tak, jak biorę na firmę to sobie odliczam.
Większość zakupów na forum jest realizowana na cele prywatne, przez osoby fizyczne. Stąd dla ogromu z nas VAT jest po prostu kolejnym obciążeniem podbijającym końcową cenę produktu.
KaszeL pisze:Wybaczcie, ale nie bardzo was rozumiem. Bułki w sklepie też kupujecie bez paragonu i podatku? Najlepiej jak by wszystko było za darmo, co?
Jeśli kajzerki do 50gr nie będą objęte VATem to chętnie kupię kilka sztuk zamiast chleba
KaszeL pisze:Wybaczcie, ale nie bardzo was rozumiem. Bułki w sklepie też kupujecie bez paragonu i podatku? Najlepiej jak by wszystko było za darmo, co?
To ja nie bardzo rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Tak doskonale się poruszasz w systemie wolnorynkowym a dziwisz się temu, że konsument stara się zakupić towar po najniższej cenie jeżeli ma taką możliwość? Prawda jest taka że często cena jest niższa właśnie dzięki brakowi opodatkowania. Co więcej, myślę że gdyby opodatkowywano każdą transakcję z chinami to liczba naszych zakupów spadła by o ponad 50% jak nie więcej.
Ja przynajmniej zrezygnowałbym z sporej liczby towarów, które po wyższej cenie przestają być dla mnie po prostu atrakcyjne.
Mnie prawdę mówiąc brzydzi takie kombinowanie i oszukiwanie na każdym kroku. Wolę się obrócić za lepiej płatną pracą. Tak mnie już nauczono. Ty kolego wolisz kombinować, Twoja sprawa. Ale nie dziw się, że niektórych to dziwi.
Jak towary są zwyczajnie zwolnione z podatku i cła to jest kombinowanie? A jak urząd celny przepuszcza te nie zwolnione, to co, mamy się pucować? To nazywasz kombinowaniem i oszukiwaniem? Sam w pierwszym poście chcesz kupić nowe ogniwo za 1$ i to już z podatkiem a za chwilę drwisz z tych co by chcieli coś kupić taniej. Śmierdzi hipokryzją na kilometr.
...o, oczyścił ktoś temat, może i dobrze... to ten też proszę do kosza...
Taaak? Zwolnione z podatku? Szczególnie te wszystkie latarki z opisem gift i wartością $5 podczas gdy rachunek opiewa na znacznie wyższą kwotę.
Przeczytaj raz jeszcze ten wątek i wskaż mi proszę, gdzie napisałem, że szukam ogniw za dolca z podatkiem i cłem. Napisałem wyraźnie, że normalnie liczę się z zapłatą VATy i cła. Niezależnie od wartości zamówienia.